Kriptovalute su zabavne, uzbudljive i lako razumljive, tako da imaju najveće pokriće u blockchain revoluciji. Međutim, osnovna blockchain tehnologija već se testira u desecima industrija, od poljoprivrede do energetike do umjetnosti. Blockchain otprema i špedicija još je jedan novi razvoj. Spreman je promijeniti čitav lanac skrbništva za način na koji roba koju kupujemo dolazi od mjesta do mjesta.

Brodarstvo i špedicija ogromna su i složena industrija. Avioni, kamioni, čamci i vlakovi prelaze cijeli svijet kako bi svakodnevno dostavljali robu. Međutim, među njima je industrija brodova daleko najveća. Gotovo 90% svega što kupimo vozi se na brodu u nekom trenutku. Zahvaljujući otpremi imamo svježe proizvode usred zime. Proizvodi proizvedeni u Bangladešu mogu se prodavati na policama u Londonu. Brodarstvo je povezano i omogućava globalno gospodarstvo.

Budućnost isporuke blockchaina mogla bi promijeniti nekoliko paradigmi u trenutnoj industriji. Blockchains bi mogli upravljati složenošću globalne trgovinske mreže uspostavljanjem jedinstvenog, transparentnog izvora istine. Odatle bi blockchain brodska industrija potaknula konkurenciju, učinkovitost i manje pogrešaka. Ovaj članak razmatra kako je otprema spremna za velike promjene.

Kontejnerizacija je stvorila protokol

Pitajte bilo koga u brodarskoj industriji i oni će vam reći o važnoj ulozi koju je kontejnerizacija imala u načinu na koji roba putuje širom svijeta. Brodski kontejner uobičajena je pojava bilo gdje gdje se roba i usluge trebaju prevoziti. Kada je intermodalni brodski kontejner standardiziran sredinom 20. stoljeća, omogućio je da se isti kontejneri nesmetano prebacuju s kamiona na vlak i plovilo, bilo gdje u svijetu.

otpremanje kontejnera u vlaku

Prije su spremnici dolazili u mnogo različitih veličina. Često su ih morali raspakirati i spakirati svaki put kad bi došlo do prijenosa. Izumom standardizirane valovite metalne posude nije bilo potrebe za raspakiranjem na svakom mjestu prijenosa. Roba se lako može održavati suhom unutar spremnika. Također, ti bi se spremnici mogli slagati jedan na drugi radi povećane gustoće.

Intermodalni brodski spremnik stvorio je protokol za brodsku industriju. Promjena je bila revolucionarna. Dostava je postala mnogo učinkovitija. Uz to, prijenosi između prijevoznika postali su jednostavniji i počeli slijediti predvidljive postupke. Lakše je bilo pratiti standardni spremnik, negoli slučajnu pošiljku.

Blockchain kao protokol

Ista razina poremećaja u brodarskoj industriji mogla bi proizaći iz novog protokola. Poput brodskog spremnika, blockchain bi mogao učiniti operacije učinkovitijima, standardizirati prijenose i omogućiti pošiljateljima i primateljima da prate svoje narudžbe u stvarnom vremenu. To ga čini uzbudljivim vremenom za blockchain otpremu. Blockchain će poremetiti industriju na koju se svijet oslanja.

Mnoge velike tvrtke u pomorskom i teretnom prometu pridružile su se Blockchain u Transport Allianceu. Cilj je stvoriti standarde za novu blockchain brodsku industriju. Te su tvrtke prepoznale potencijal blockchaina i održivost ovog slučaja upotrebe u svojoj industriji. Očekujte da će blockchain prije postati industrijskim standardom, jer je njegovo povećanje učinkovitosti teško zanemariti.

Praćenje pošiljaka očito

Jedna od ključnih komponenata brodarske industrije poznata je kao teretnica. Ovaj staromodni pojam odnosi se na sporazum koji određuje koja je tvrtka odgovorna za neku stvar u transportu u bilo kojem trenutku. Teretnica postavlja uvjete za prijevoz i isporuku predmeta.

Blockchain brodska industrija oslanjala bi se na blockchain tehnologiju kako bi vodila evidenciju o teretnom listu i povijesti prijenosa pošiljke. Kada prijevoznička tvrtka potpiše pošiljku, prihvaćajući pošiljku za daljnji prijevoz, ona se može zabilježiti u blockchain. U transparentnom sustavu taj je blockchain zapis tada dostupan bilo gdje u svijetu. Netko tko čeka pošiljku mogao je vidjeti informacije o tome koja tvrtka trenutno prevozi predmet i gdje je zadnji put potpisala za njega.

Brže prepoznavanje problema

Kada nešto krene po zlu s pošiljkom, često može potrajati dragocjeno vrijeme prije nego što pošiljatelj ili primatelj saznaju za problem. Ugovori o otpremi često mogu biti složeni. Mogu se povezati zajedno ili podugovoriti do trenutka kada tvrtka koja je trenutno odgovorna za pošiljku ne zna ništa o osobi koja ju je platila ili kamo u konačnici ide. To znači da ne znaju koga obavijestiti u slučaju problema.

Uz rješenje blockchain otpreme, sve su strane mogle vidjeti čitav lanac skrbništva. U slučaju problema, mogli biste slijediti taj lanac kako biste identificirali gdje su stvari krenule po zlu i poslali zamjenu ili naredili povrat pošiljke dok je još u prijevozu.

Brzina u rutama otpreme

Brzina rute otpreme još je jedna velika prilika za decentralizaciju i blockchain ekonomiju otpreme. Umjesto da krenu neučinkovitim rutama dok brodske tvrtke pokušavaju popuniti velike pošiljke na svojim magistralnim linijama, manje tvrtke mogle bi licitirati za dijelove putovanja. Paket bi mogli isporučiti izravnije, umjesto da slijede trenutačni model dostave čvorišta i žica.

centar za otpremu kamiona

Blockchain otprema također otvara mogućnost decentraliziranog tržišta za pošiljke. Trenutno pokretanje brodske tvrtke zahtijeva puno općih troškova i troškova unaprijed. U blockchain sustavu, manji operateri moći će licitirati za ugovore za određene pošiljke. To uvodi veću fleksibilnost u cijelu brodarsku industriju.

Potvrđivanje dolaska, uvjet, & Sadržaj

Jedna aplikacija u kojoj blockchain zaista blista je certificiranje. Moguće je da bi blockchain, u kombinaciji s IoT-om, mogao pokretati automatiziranu uslugu za potvrđivanje dostave, zaštitu od neovlaštenog pristupa i autentičnost sadržaja pošiljke. Ova vrsta potvrde znači da možete biti sigurni da će pošiljka stići nakon što naručite. Trenutno morate implicitno povjeriti brodaru da sigurno isporuči vaš paket. U budućnosti isporuke blockchaina, pametni ugovori mogu jamčiti pravovremenu isporuku ili vam automatski vratiti novac ili poslati zamjenu.

Zaključak

Učinkovitost otpreme, povjerenje i sigurnost mogli bi se dramatično promijeniti. Blockchain otprema značila bi veću transparentnost, konkurenciju i sigurnost, tako da pošiljke stižu do konačnih odredišta. Ne očekujte da će vruće pokretanje stvoriti ovaj novi industrijski standard. Umjesto toga, vjerojatno će doći iz brodarske industrije jer oni stvaraju standard za veću učinkovitost i jedan izvor istine.