Blockchain prijevara i dalje je ogroman problem koji je ometao mogućnosti usvajanja novih korisnika. Kripto kriminalci prvenstveno sudjeluju u tri vrste prijevara: utaja poreza, pranje novca i sheme financiranja terorizma. Pogledajmo svaku od tih kategorija i kako zakonodavstvo i blockchain tehnologija mogu u bliskoj budućnosti smanjiti ili čak eliminirati ove i druge zločine.

Izbjegavanje poreza

Utaja poreza jedna je od najrasprostranjenijih vrsta blockchain prijevara. Prije 2017. u većini zemalja nije postojalo puno zakona vezanih uz kripto. Osim toga, malo je provedbe propisa koji su postojali. Kao što smo ranije izvijestili, ovo se počelo drastično mijenjati u 2017. godini.

Unatoč činjenici da se propisi pooštravaju, kripto-utaja poreza i dalje prevladava. U studenom 2017. LendEDU proveo anketu koji je uključivao 564 američkih investitora u bitcoin. Prema rezultatima, približno 36% sudionika planiralo je svjesno izbjegavati plaćanje poreza na kapitalnu dobit u svojim prijavama za porez za 2018. godinu.

Ne postoji statistika koja bi utvrdila je li to stvarni rezultat. Ipak, očito je da mnogi ljudi kripto utaju poreza nisu smatrali velikim zločinom. A moguće je da anketirani nisu bili baš sigurni kako se pridržavati poreznih propisa. Međutim, u 2018. godini postoji nekoliko vodiča na mreži kako slijediti zakone o oporezivanju kripto podataka u određenim zemljama. Dostupne su čak i informacije o određenim kategorijama poput oporezivanja rudarstva kriptovaluta.

Novi porezni propisi

Ulagači moraju razumjeti i pridržavati se propisa o porezu na kriptovalute. U nekim slučajevima poštivanje zakona može biti korisno osim izbjegavanja očiglednih posljedica zatvora ili novčanih kazni. Na primjer, moguće je prijaviti kapitalne gubitke na kripto ulaganja prilikom podnošenja poreza.

Čak i na tržištu medvjeda u 2018., regulatorne agencije više se usredotočuju na politike oporezivanja kripto. Ti napori nisu ograničeni samo na pojedinačne, domaće vladine politike. Čini se da je i međunarodna suradnja u porastu. Primjerice, koalicija od pet vlada (Australija, Kanada, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države) udružile su se i formirale Zajednički šef globalne porezne ovrhe (J5). Prema IRS-u, ova organizacija želi “smanjiti rastuću prijetnju poreznoj upravi zbog kriptovaluta i cyber kriminala”.

Blockchain prijevara: slika telefona koji prikazuje bitcoin povrh 4 novčanice od 20 dolara, prikazuje fiat i kriptovalutu

Utaja poreza jedna je od najčešćih vrsta blockchain prijevara.

Pranje novca

Postoji nekoliko glavnih slučajeva koji uključuju upotrebu kriptovaluta za pranje novca. Jerome Powell, predsjednik američke Federalne rezerve, rekao je u Svjedočenje Odbora za financijske usluge kuće u srpnju 2018. da su “vrlo izazovni jer su kriptovalute izvrsne ako pokušavate sakriti ili oprati novac, toga moramo biti vrlo svjesni.”

Dokazi pokazuju da je pranje novca na temelju kriptografije doista glavni problem. Primjerice, prema izvješću Q2 2018 koje je objavio CipherTrace, kripto zločinci su prali 1,2 milijarde dolara putem bitcoin bubnjeva i kovanica za privatnost u jednogodišnjem vremenskom razdoblju tijekom 2017.-2018.

Slično politikama koje se bave utajom kripto poreza, vlade povećavaju međunarodnu suradnju u borbi protiv ove vrste blockchain prijevara. Zemlje članice G20 pregledavaju mogući globalni standard protiv pranja novca (AML) na kriptovalutama prije roka u listopadu 2018. Uz to, države članice pozvale su Radnu skupinu za financijsko djelovanje (FATF) – međuvladinu organizaciju osnovanu za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma – da razmotre kako AML standardi koji su već na snazi ​​mogu biti primijenjeni za regulaciju kriptovaluta.

Blockchain prijevara: slika koja prikazuje mračni hodnik zatvorskih ćelija

Vlade surađuju na međunarodnoj razini kako bi zaustavile kripto kriminalce koji su uključeni u pranje novca.

Financiranje terorizma

Neke financijske institucije (uključujući Engleska banka) i regulatorne agencije upozorile su na potencijalnu upotrebu kriptovaluta u financiranju terorizma. Uglavnom, razne studije ne pokazuju nikakvu alarmantnu vezu između kripto i financiranja terorizma. Primjerice, Odjel za politiku Europskog parlamenta za građanska prava i ustavna pitanja proveo je testove na rizike kriptovaluta. Prema rezultatima, kriptovalute ne predstavljaju veći rizik od fiat-a kada je u pitanju omogućavanje financiranja terorizma.

Od 2017. godine potiče se donošenje zakona koji će pokušati spriječiti ovu vrstu blockchain prijevara. Na primjer, američki zakonodavci predstavili su „Zakon o procjeni domovinske sigurnosti terorista koji koriste virtualne valute“ u svibnju 2017. Oni su također predložili “Zakon o inovacijama i obrani financijske tehnologije” u siječnju 2018. Osim toga, još jedan zakon pod nazivom „Zakon o poboljšanju FinCena iz 2018. ″ predstavljen je u Zastupničkom domu SAD-a u srpnju 2018. Ovaj se zakon spominje, „inicijative za borbu protiv terorizma i pranja novca, uključujući pitanja koja uključuju nove tehnologije ili vrijednost koja zamjenjuje valutu, i slične napore“.

Od kolovoza 2018. niti jedan od ovih računa nije stekao veliku snagu. Samo „Zakon o procjeni domovinske sigurnosti terorista koji koriste virtualne valute“ je uspio proći kroz Zastupnički dom SAD-a.

Blockchain prijevara: fotografija Kapitola Sjedinjenih Država.

Američki Kongres predstavio je nekoliko zakona o zaustavljanju financiranja terorizma putem kriptovaluta.

Korištenje blockchaina za borbu protiv blockchain prijevara i drugih zločina

Da, u nekim slučajevima, blockchain prijevara olakšava počiniteljima određena kaznena djela. Međutim, također je ključno razumjeti da se mnogi od gore spomenutih zločina događaju već desetljećima u fiat ekonomiji.

Iako je blockchain prijevara glavni problem, blockchain tehnologija to je također omogućila Stop mnoge vrste kriminala. Primjerice, neke blockchain tehnologije poput pametnih ugovora Ricardian imaju za cilj znatno poboljšati buduću provedbu pravnih sporazuma. Uz to, projekti usmjereni na KYC i AML mogu transakcije u kripto-temeljenoj ekonomiji učiniti mnogo transparentnijima od onoga što je moguće u trenutnom fiat-utemeljenom gospodarstvu.

Zaključak

Kripto kriminalci postoje i predstavljaju izazov redovnom usvajanju digitalnih valuta. Unatoč tome, tehničke inovacije ne treba promatrati kao temelje buduće distopije. Isto tako, zakonodavstvo ne mora zaustaviti napredak tehnologije.

Kada je riječ o zaustavljanju kriminala i poticanju inovacija, ne postoji jednostavno rješenje. Kako će se odvijati budućnost, uvelike ovisi o razvoju tehnologija i zakonodavstva u narednim godinama. Stvarnost je takva da su potrebni i propisi i tehnologije kako bi se osnažila budućnost u kojoj blockchain može koristiti društvu i ublažiti mogućnosti blockchain prijevare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me