Postoje problemi s blockchainom. Ili drugačije rečeno, postoje ograničenja u onome što blockchain nudi.

Kad god se pojavi nova tehnologija, očekivanja rastu prema tome što postiže i kako mijenja svijet. Osobna računala donijela su masu digitalnoj tehnologiji, no velike korporacije i dalje ovise o glavnim računalima. Internet je povezao sve, ali kao rezultat toga, nitko ne čuva svoju privatnost.

U početku

Satoshi Nakamoto izumio je blockchain 2008. godine kao tehnologiju koja je u osnovi Bitcoina. Blockchain pruža decentralizirani mehanizam u kojem se transakcije događaju, a da niti jedna strana ne mora vjerovati jedna drugoj. Asimetrična kriptografija osigurava sigurnost i privatnost.

Čak i u kontekstu Bitcoin mreže za koju je stvoren, postoje blockchain problemi. Kruta monetarna politika Bitcoina ograničava dovršavanje transakcija na svakih 10 minuta. Suvremeno poslovanje zahtijeva brže rezultate.

Vitalik Buterin utvrđuje skaliranje kao primarnu brigu koju treba riješiti u blockchain tehnologiji. Sljedeće je komentare dao u rujnu 2017. u intervjuu s Naval Ravikantom na konferenciji Disrupt SF 2017:

“Bitcoin trenutno obrađuje nešto manje od tri transakcije u sekundi; a ako krene blizu četiri, već je na vrhuncu kapaciteta. Ethereum posljednjih dana radi pet u sekundi. A ako prijeđe iznad šest, tada je i na najvećem kapacitetu. S druge strane, Uber u prosjeku – 12 vozi u sekundi, PayPal – nekoliko stotina, Visa – nekoliko tisuća, glavne burze – desetke tisuća. A ako želite ići na IoT, tada govorite o stotinama tisuća … “

Pokaži mi novac

Slijedom toga, svrha Bitcoina evoluirala je iz izvorne Satoshi-jeve vizije. Svoju je bijelu knjigu naslovio “Bitcoin: Peer-to-peer elektronički sustav gotovine“, Ali ovih dana čujete više govora o tome da je Bitcoin trgovina vrijednostima poput zlata, a ne elektroničkog novca. Za pohranu vrijednosti nije potrebna brzina elektroničkih gotovinskih transakcija.

Ovo također uvodi probleme s blockchainom u obliku plemenskog rata. Jedno pleme zalaže se za čistoću izvorne Nakamotove vizije, a drugo pleme za inovacije. Slijedom toga, razni blockchains se umnožavaju. Ovaj blockchain radi ovo, a onaj blockchain to, a drugi blockchain opet čini nešto drugo. Sve to stvara masu zbrke oko toga tko najbolje zna i kojim putem ići naprijed.

Pretpostavimo da u budućnosti postoji mnoštvo različitih blockchaina koje koristite, baš kao što trenutno posjetite razne web stranice. Decentralizirana priroda blockchaina zahtijeva da na računalu ili uređaju hostirate neku verziju mrežnog čvora. Koliko čvorova će vam trebati? Kada će zahtjevi za pohranom opteretiti vaš sustav? Kakve vas još zamke očekuju u ovom scenariju?

Peter je izabrao novčanik

I kriptovalute zahtijevaju novčanike za pohranu, ali niti jedan novčanik ne pohranjuje svaku kriptovalutu. Trebate više novčanika. Koliko novčanika ćete trebati pratiti? Izgubite novčanik i izgubite novac. Što ako vam se novčanik sruši, ali ste izgubili sjeme? Što se događa ako umrete, ali vaši nasljednici ne mogu pristupiti vašim novčanicima?

slika problema s blockchainom

U obradi transakcija, blockchains pohranjuju podatke, ali blockchains ne zamjenjuju baze podataka. Blockchain pruža platformu za decentralizirano računanje, no tek treba vidjeti hoće li se blockchain pokazati sposobnim zamijeniti računalstvo u oblaku.

Decentralizacija svemira

Blockchains pružaju decentralizaciju, ali decentralizacija ostaje u oku promatrača. Decentralizacija postoji u tehnologiji Bitcoin, ali bez rudarstva, Bitcoin transakcije se zaustavljaju, a relativno malo rudara Bitcoin kontrolira sustav. Dakle, rudarstvo bitcoina ne uspijeva u decentralizaciji. I zdrav razum govori nam da većina bogatstva Bitcoina boravi u relativno malo imućnih ranih ulagača. Dakle, distribucija bogatstva Bitcoina ne uspijeva decentralizacijom.

Suprotno tome, zaljubljenici u Bitcoin gledaju na Ethereum i tvrde da on ne uspijeva u decentralizaciji. Vitalik Buterin vodi organizaciju Ethereum, pa vodstvo predstavlja neuspjeh decentralizacije.

Broken Record

Osim decentralizacije, blockchain pruža nepromjenjiv zapis istine. To daje vrijednost blockchainu kao transakcijskom sustavu. Blockchain dokumentira svaku transakciju jasno i zauvijek. To povlači za sobom negativnost krutosti. Kad se pojave pogreške, i oni žive vječno.

Mnogi blockchains pružaju pametne ugovore. Pametni ugovori postoje kao jedinice koda koje žive na blockchainu. A budući da žive na blockchainu, žive vječno. Sve greške koje sadrže ostaju zauvijek. A ako pametni ugovor sadrži bilo kakve sigurnosne ranjivosti, i one ostaju. Slijedom toga, ovo stvara probleme s blockchainom.

Noževi i vilice

Softver zahtijeva redovita ažuriranja. Bez obzira koristite li Linux ili Windows, primijetite da sustav treba redovita ažuriranja i nadogradnje. Vaš se pametni telefon može ažurirati svake večeri. Ali kao nepromjenjiv zapis istine, blockchain se opire ažuriranju. Ažuriranja mogu onesposobiti ranije podatke.

Umjesto ažuriranja, blockchain tehnologija implementira vilice. To mogu biti tvrde vilice ili mekane vilice.

Tvrdo kuhana

Hard fork znači trajnu divergenciju u blockchainu gdje čvorovi koji se ne nadograde ne mogu vidjeti nove blokove kao valjane. Kada se dogodi tvrda vilica, jedan blok imat će dvoje djece, a ne uobičajeni jedan dječji blok. Dakle, blockchain sada predstavlja dva odvojena projekta. Kao primjer, Ethereum (ETH) predstavlja hard fork s Ethereum Classic (ETC).

Meko kuhano

Mekana vilica znači nadogradnju blockchaina tako da čvorovi koji se ne ažuriraju i dalje vide nove blokove kao važeće. Na primjer, pretpostavimo da jezik pametnog ugovora dodaje nove dodatne značajke. Stari čvorovi i dalje izvode stare značajke koda, ali novi čvorovi imaju nove jezične značajke koje se koriste po želji.

Ništa ne ograničava broj hard forkova, pa bi teoretski projekti mogli razmnožavati više nespojivih projekata za red veličine. Kao korisnik, blockchain nedostatak nastaje kada morate odrediti koji ćete slijediti?

Slušaj, želiš li znati tajnu

Blockchain ovisi o asimetričnoj kriptografiji radi održavanja privatnosti sudionika. Asimetrična kriptografija savršeno funkcionira za računalnu snagu koja je danas dostupna. Međutim, ovaj oblik kriptografije otkazuje superračunala ili kvantna računala koja posjeduju dovoljno snage da iz javnih podataka odrede privatni ključ korisnika. Kad snažnije računarstvo postane lako dostupno, privatnost koju osiguravaju današnji blockchains nestaje.

A anonimnost današnje tehnologije predstavlja vlastite probleme s blockchainom. Sama anonimnost potiče ilegalno i sumnjivo ponašanje, a postoje i blockchain problemi poput pranja novca. A ponekad ljudi misle da imaju više anonimnosti nego što stvarno postoji. Bitcoin, na primjer, pruža anonimnost na blockchainu, ali istražitelji koriste analizu prometa i mrežnu adresu kako bi identificirali ovu osobu koja je toj osobi platila u ovoj transakciji.

Pogledajte Sve male prasete

Samo bankarski / financijski sektor čini industriju od 7 bilijuna dolara. Blockchain namjerava poremetiti ovu industriju. Ne očekujte da će se industrija od 7 bilijuna dolara preokrenuti i zaigrati mrtvo dok novakinja dođe na scenu. Samo usvajanje predstavlja jedan od dostupnih oblika uništavanja. Ako industrija usvoji blockchain, ali izmijeni aspekte poput decentralizacije i transparentnosti, blockchain preživi u jednom obliku, ali ne i u izvornom željenom obliku.

Slično tome, vlade su držale isključivo izdavanje novca. Budući da blockchain kriptovaluta prijeti moći vlada, očekujte odbojnost.

Prevare na Lamu

Nove tehnologije koje generiraju puno novca služe kao magneti za prevare. Blockchain problemi uključuju prevarante koji se predstavljaju na društvenim mrežama kao zvijezde blockchaina i pokušaji izvlačenja kriptovaluta od nesumnjivih žrtava. Neke prevare uključuju ljude koji se predstavljaju kao stručnjaci i pokušavaju progurati sumnjiv proizvod. Drugi uključuju nestabilne tvrtke koje generiraju novac od ICO-a koji zatim odlaze u sjenu.

Završne misli

Blockchain predstavlja tehnologiju u nastajanju u ranim fazama razvoja. Zastor se podigao, predstava je započela, ali završni čin ostaje misterij. Dio procesa razvoja uključuje otkrivanje kako eliminirati loše, a istovremeno ojačati dobro. Blockchain problemi mogu zadati korisnicima glavobolju i neće nestati preko noći, ali nedostaci blockchaina trebali bi se s vremenom riješiti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me