Primjena blockchaina na financijske usluge ima puno smisla. Blockchain tehnologija izvrsna je za financijske transakcije, uspostavljanje povjerenja između različitih strana i rješavanje sporova. Sve su to česte pojave u financijskoj industriji. No, ono što je manje poznato je prednost korištenja blockchain tehnologije za reosiguranje. Pogledajmo.

Što je reosiguranje?

Reosiguranje je u osnovi osiguranje za osiguravatelje. Reosiguravatelji su odvojene tvrtke koje osiguravaju osiguranje polica koje osiguravajuće društvo, poznato kao cedent, već prodali.

Na primjer, recite da je osiguravatelj A osigurao tvrtku od svih šteta koje je pretrpjela. U slučaju prirodne katastrofe poput strašne poplave ili uragana, posao bi mogao pretrpjeti milijarde dolara. Često osiguravatelj A neće imati imovinu ili likvidnost da pokrije ovaj trošak bez bankrota. Kako bi i dalje nudili osiguranje uz istovremeno izbjegavanje bankrota, plaćaju drugom osiguravatelju ili specijalnom reosiguravatelju da preuzme dio ove odgovornosti.

prirodna katastrofa

Širenjem odgovornosti osiguravajuće tvrtke mogu izbjeći bankrot u slučaju napada na prirodne katastrofe.

Ova praksa omogućuje manjim osiguravateljima da povećaju prihode bez rizika od financijskog kolapsa u slučaju takve štete.

Proces se zapravo može napraviti korak dalje kroz uvođenje druge stranke koja se naziva retrocesionar. Retrocesija omogućuje društvu za reosiguranje da dodatno podijeli teret police s još jednim društvom za reosiguranje.

Zašto koristiti blockchain?

Industrija vjeruje da bi blockchain mogao pomoći u značajnoj uštedi troškova, povećati transparentnost i smanjiti vrijeme namire, kao i dodati sloj sigurnosti koji je prije bio nemoguć. Zapravo, PwC procjenjuje da bi blockchain mogao spasiti industriju između 5-10 milijardi dolara.

Istražimo neka od područja kojima bi blockchain mogao pomoći.

Smanjenje troškova

Blockchain je vrlo dobar u automatizaciji zadataka koje su ljudi prije radili. Bilo bi moguće koristiti pametne ugovore umjesto velikog dijela postojećih papira u industriji.

PwC-ova analiza zaključio je da bi blockchains mogli eliminirati između 15 – 25 posto troškova. Ovo smanjenje postiglo bi se automatiziranom obradom podataka, što bi dovelo do smanjenja prijevara, što bi rezultiralo uštedom troškova.

Veća transparentnost

Kad bi tvrtke implementirale konzorcijski blok lanac, mogle bi zadržati sadržane podatke samo onima s dozvolama. Istodobno, osigurali bi da sve strane mogu steći potpunu transparentnost transakcija i izvršavanja pametnih ugovora.

Kako se lanac reosiguranja i retrocesije produžuje, originalnom osiguravatelju postaje teže pratiti koje stranke imaju kakve obveze. Sudjelovanjem u zajedničkom blockchainu, sve strane mogu točno vidjeti kako i kome se distribuira rizik. Kada osiguranik tada podnese zahtjev, i zahtjev i nagodba između svih strana mogu se sklopiti daleko brže i s manje sporova.

Ova veća transparentnost i pristup pouzdanim podacima znači da sve strane mogu održavati preciznije modele rizika.

Nepromjenljivost

Budući da je blockchain nepromjenjiv, odnosno da se njegovi podaci ne mogu mijenjati, on nudi izuzetno visoku razinu sigurnosti za reosiguravatelje. Čelnici industrije nadaju se da bi to moglo smanjiti prijevare kako interno, tako i među tvrtkama.

sigurnost blockchaina

Blockchain tehnologija nudi industriji razinu sigurnosti i nepromjenjivosti koju prije nije bilo moguće postići.

Brže rješavanje

Centraliziraniji blockchains konzorcija mogu postići veliku propusnost i brzinu jer se sastoje od manje čvorova. Korištenjem takvog blockchaina industrija reosiguranja mogla bi znatno ubrzati nagodbe između stranaka. To bi nesumnjivo trebalo dovesti do viših standarda i ukupnog poboljšanja za cijelu industriju.

Ne samo da bi blockchain ponudio brži sloj namire, već uklanjanjem potrebe za ljudskom interakcijom, plaćanja bi se zapravo mogla automatizirati između tvrtki koje sudjeluju.

Odgovarajuća vrsta bloka za reosiguranje

Mnoge prednosti koje smo do sada prošli ovise o vrsti blockchaina koji tvrtke koriste. Teško je vjerojatno da će se društva za reosiguranje odlučiti za rad na javnom blockchainu poput Ethereuma. Ako bi to učinili, ne bi bili ograničeni samo na rad s izvornim sredstvom blockchaina, već bi sve transakcije bile javno vidljive.

Umjesto toga, mnogo je vjerojatnije da će koristiti federalni ili konzorcijski blockchain. Ovaj pristup znači da samo odobrene tvrtke mogu sudjelovati u smislu unosa novih podataka i čitanja samog blockchaina. To osigurava pristup samo tvrtkama koje sudjeluju. Rizik je ovdje, međutim, što njegov centraliziraniji dizajn ostavlja otvorenim vrata nekim čvorovima da se međusobno urote i promijene blockchain, podrivajući nepromjenjivost i sigurnost koju priželjkuje industrija.

To, naravno, nije dato i svaki ćemo prijedlog morati procijeniti samostalno.

Konzorcij B3i

Usvajanje blockchaina trenutno vodi industrija reosiguranja od strane konzorcija nazvanog B3i. Osnovani su 2016. godine i trenutno se sastoje od 38 članova iz cijelog svijeta. Njihova je glavna svrha istraživanje primjena blockchaina za reosiguranje.

Pridruživanjem kao jednoj grupi namjera je dogovoriti zajednički standard koji sve tvrtke mogu lako koristiti. Bilo bi gotovo nemoguće surađivati ​​s više različitih blockchain metoda.

B3i trenutno radi na svom prototipu proizvoda za koji očekuju da će se u punoj proizvodnji pomaknuti u punu proizvodnju u bliskoj budućnosti. Proizvod obrađuje sve izračune, obračune i izvještavanje putem Hyperledger dizajna. Zapravo djeluje na tri različite blockchain razine.

Svaka strana ima svoj privatni blockchain na kojem pohranjuje podatke o ugovoru. Tada postoji matični podaci blockchain koji pohranjuje podatke o tvrtki i klauzule općeg ugovora. Napokon, zajednička komunikacija blockchain sadrži komunikaciju koja se slaže i provjerava stanje svakog privatnog blockchaina.

Omogućuje svim stranama, uključujući reosiguravatelje i cedente, da izvršavaju svoje ugovore i šifrira svu komunikaciju između stranaka. Uz to, cedent može zatražiti citate od svih strana i provoditi komunikaciju dok se sve strane ne dogovore i ne potpišu ugovor.

Proizvod B3i zasigurno je intrigantan i morat ćemo pričekati da procijenimo njegov uspjeh dok ne bude pušten u upotrebu. Naravno, bez mehanizama konsenzusa u teoriji igara poput dokaza o radu i dokaza o ulozima, teško je shvatiti kako on može jamčiti razinu nepromjenjivosti i sigurnosti viđenu na javnim blockchainima.