Blockchain tehnologija je tijekom svog vremena uzela puno para. Uglavnom, otkako je Bitcoin poletio krajem prošle godine i svi su odjednom poželjeli akciju. Usred vrtloga ICO-a s najtanijim slučajevima korištenja, bilo je mnogo rasprave o tome je li blockchain “rješenje koje traži problem”. Međutim, samo distribuirano računanje u samom je srcu rada blockchaina, čineći distribuirane računalne mreže jednom od nespornih ubojitih aplikacija blockchaina.

Razlog tako visoke razine povjerenja u ovu izjavu je taj što se tehnološki svijet razvio do točke u kojoj trebamo sve više i više računalne snage. Do neke mjere već imamo tu snagu bez distribuirane računalne mreže, ali ne postoji način da se iskoristi. Postoje različiti scenariji u kojima trenutni model centraliziranih centara podataka zakazuje, uključujući:

 • Tvrtka za razvoj umjetnog inteligencije, kojoj je potrebna veća računalna snaga za usitnjavanje velike količine podataka za aplikaciju za strojno učenje koju gradi
 • Filmaš, koji želi stvoriti CGI kreaciju iz 2D slike
 • Dugogodišnja tvrtka koja treba pohranu u oblaku kako bi digitalizirala sve svoje papirnate datoteke stare desetljećima

Trenutno postoje rješenja za sve ove scenarije, ali oni su uglavnom ispunjeni izazovima. Moć računarstva u oblaku doseže prijelomnu točku ponude i potražnje zbog brzog tempa razvoja AI. Grafičko prikazivanje je nezgrapno i sporo se isporučuje. Davatelji pohrane u oblaku grade sve više i više podatkovnih centara, ali njihov razvoj prijeti da će nadmašiti sposobnost energetskih mreža da daju energiju potrebnu za njihovo pokretanje.

Kako distribuirano računanje pomaže

Distribuirano računarstvo nudi rješenje za ove probleme korištenjem blockchaina za unovčavanje postojećih računalnih resursa. Na taj se način raspodijeljene mreže računala okupljaju radi razmjene resursa između onih koji ih imaju i onih koji ih trebaju, bez stvaranja novog i skupljeg hardvera koji će se nositi sa potražnjom.

Tijekom 2017. i 2018. godine, niz blockchain projekata obećao je pružiti blagodati distribuiranih računalnih mreža. Kako završavamo godinu, koji su na vrhu hrpe? Ovdje ćemo pregledati najbolje projekte koji trenutno vode distribuirani računalni paket, prema ljestvici tržišne kapitalizacije.

Najbolje rangirani računalni projekti

Golem

 • Oznaka: GNT
 • Slučajevi upotrebe: Decentralizirana računalna snaga za AI strojno učenje, znanstveno testiranje i prikazivanje

Golem je na vrhu liste, nakon što je 2018. imao olujnu godinu. Projekt se našao na udaru njegove zajednice nakon završetka ICO-a 2016. godine i čini se da je napredak zastao. Međutim, tim je pokrenuo Golem mainnet u travnju, što je dovelo do skoka vrijednosti. Korisnici sada mogu preuzeti beta verziju aplikacije Golem za sebe, zarađujući GNT tokene za iznajmljivanje svojih rezervnih računarskih kapaciteta.

Ranije u veljači, projekt je bio jedan od šest koji je pokrenuo Ethereum Capital Fund, usmjeravajući ulaganja na one novije projekte koji pomažu unapređivanju ekosustava Ethereum.

MaidSafe

 • Ticker: SLUŽNICA
 • Slučajevi upotrebe: decentralizirana računalna snaga i pohrana

MaidSafe vrlo sporo i stabilno pobjeđuje u utrci u projektu distribuiranog računanja. Osnovan je 2006. godine, ICO je dovršen 2014. godine, a još uvijek nema datuma izdavanja beta verzije. Ti vremenski okviri – razdoblja u kripto-godinama – neugodni su za investitora koji brzo obogaćuje. Ali uzimajući drugačiji kut, proizvod koji je u izradi dvanaest godina ima svoje atrakcije.

Prvo, male su šanse da će ga razvojni tim samo odustati nakon što ulože toliko posla. Drugo, sve su šanse da će konačni proizvod zapravo pružiti ono što obećava ako ga tim ne požuri na tržište.

Iz tih razloga MaidSafe zadržava svoj visoki rang. Iako je proizvod uživo još uvijek daleko, tvrtka je objavila svoj PARSEC dokument o konsenzusu početkom ove godine. Ovo je izdanje poguralo vrijednost SAFE kovanica u vrijeme kada je Bitcoin trgovao po prilično statičnih 6 tisuća dolara.

Holochain

 • Ticker: HOT
 • Slučajevi upotrebe: decentralizirano računanje i pohrana za dApps

Jedan od najnovijih novčića na distribuiranom računalnom bloku, Holochain se razlikuje time što zapravo nije na blockchainu u bilo kojem tradicionalnom smislu. Ideja je da će svaki korisnik dAppa pokrenuti vlastiti čvor, bilo na pametnom telefonu ili kućnom računalu, i u osnovi imati svoj lanac. Lanac im omogućuje komunikaciju s ostatkom Holo mreže. Istodobno, mogu se isključiti i njihov će lanac nastaviti raditi.

Iako je novi novčić, Holochain postoji otprilike jednako dugo kao i MaidSafe. Tvrtka je lansirala beta verziju početkom ove godine nakon uspješnog zaključenja ICO-a. Fokus tvrtke je sada domaćin različitih hackathona širom svijeta, potičući programere da grade dApps na mreži Holochain.

Storj

 • Ticker: STORJ
 • Slučajevi upotrebe: decentralizirana pohrana datoteka

Storj je izvorno decentralizirano rješenje za pohranu datoteka. Projekt je ove godine objavio nekoliko najava. U kolovozu je pokrenuo partnerski program kako bi razvojni programeri s otvorenim kodom mogli zaraditi ako njihovi korisnici pohranjuju podatke s Storjem.

Storj bi trebao u potpunosti biti lansiran u siječnju 2019., pa iako trenutno ne razbija prvih 100 kovanica, to bi se moglo promijeniti. Osobito od nedavno su se pojavili izvještaji da bi Amazon uskoro mogao implementirati i distribuiranu računalnu pohranu za vlastite kupce.

iExec

 • Oznaka: RLC
 • Slučajevi upotrebe: decentralizirano računanje u oblaku za dApps

iExec je nedavno lansirao svoje pouzdano izvršno okruženje, koje je prva distribuirana knjiga koja koristi Intelove Secure Guard Extensions (SGX) za zaštitu aplikacijskog koda na platformi. Korištenje SGX-a znači da su dApps koji se izvode na platformi iExec u potpunosti privatni i da ih nitko osim krajnjih korisnika ne može pregledati.

U daljnjem poticaju za prihvaćanje, tvrtka je nedavno najavila i partnerstvo s IBM-om. Korištenje IBM cloud-a omogućuje poduzećima čak i njihova najosjetljivija opterećenja na zajedničkom hardveru.

Vrijedna spomena

Filecoin je još jedan decentralizirani projekt za pohranu datoteka i bio je jedan od najvećih ICO-a u povijesti, prikupivši 257 milijuna dolara. Međutim, trenutno ne postoji trgovanje tokenima sve dok tvrtka ne pokrene svoju glavnu mrežu. Stoga se nije našla na našem glavnom popisu. Jedini način kupnje Filecoina je putem Filecoin terminskih ugovora.

IOTA je jedan od najvećih decentraliziranih računalnih projekata. Međutim, kako je osmišljen kako bi olakšao transakcije između IoT uređaja, a ne samih računala, ni on nije naš glavni popis.

Bilo koji ili sve ove projekte vrijedi pogledati, čak i na trenutnom medvjeđem tržištu. Amazon i IBM obje su tvrtke koje eksperimentiraju s distribuiranim računarstvom, što je snažan pokazatelj da je tu da ostane. Kao slučaj upotrebe blockchaina, distribuirano računanje je uvjerljiv koncept koji ne biste trebali podcjenjivati.

Istaknuta slika ljubaznošću tvrtke Pixabay