Umjetnici obično ne stvaraju dobre poslovne ljude. Napokon, radije bi se usredotočili na svoj zanat. I obično nemaju pristup marketingu, odvjetnicima i menadžerima što ih posrednicima olakšava u usporedbi s drugim profesionalcima. Ova industrija ima neke od najdublje ukorijenjenih posrednika u svijetu poslovanja. Ali uvođenje blockchaina u glazbenu industriju moglo bi sve to promijeniti.

Dovela je globalna glazbena industrija snimanja 17,3 milijarde dolara u prihodima samo u 2017. godini. To je puno tijesta! Nažalost, izdavačke kuće veći dio ovog prihoda usmjeravaju prema umjetnicima prema sebi. Prilično je ironično da ljudi koji stvaraju najviše vrijednosti u sustavu obično dobivaju najmanje.

Nekoliko se blockchain startupa pojavljuje kako bi se riješilo ovog problema. Ne pogriješite, glazbena je industrija zrela za poremećaje.

Vlasnička prava

Unatoč godinama tehnološkog napretka, društvo još uvijek nije stvorilo konkretan način za upravljanje vlasničkim pravima umjetnika na pošten i transparentan način. Prava i dalje uglavnom kontroliraju izdavačke kuće s ogromnim pravnim resursima. 2015. legendarni glazbenik Prince upozorio je mlade umjetnike na opasnosti ugovornih ploča, navodeći ih kao vrstu modernog doba ropstvo.

“Ugovori o snimanju su poput – reći ću riječ – ropstva. Rekao bih bilo kojem mladom umjetniku … ne potpisujte. “

Pogledajmo nekoliko projekata koji su se pojavili za rješavanje ovog problema:

Projekt Ujo

Projekti poput Ujo koriste kripto tehnologiju za stvaranje decentralizirane baze podataka o pravima i vlasnicima prava za glazbenike. Budući da je Ujo izgrađen na Ethereum blockchainu, programeri imaju za cilj automatizirati isplate autorskih prava Ethereumovim pametnim ugovornim rješenjima.

Blockchain u glazbenoj industriji: Ujo logo

Ujo je stvorio portal za umjetnike na kojem umjetnici imaju potpunu kontrolu nad objavljenim radovima. Prenesite originalno djelo i odredite stopu plaćanja i način na koji se vaša glazba troši. Još nije potpuno jasno kako Ujo to postiže, ali oni najvjerojatnije pohranjuju najvažnije podatke (kao identitet tvorca, mogućnosti licenciranja i kanali distribucije) na blockchainu.

Projekt Mycelia

Kreativna putovnica Mycelia je projekt čiji je pionir Imogen Heap. Imogen industriji kriptovaluta nije stran. Eksperimentira s blockchainom u glazbenoj industriji od otprilike 2014. Mycelia je središte za istraživanje i razvoj za glazbenike. Cilj im je osigurati da glazbena industrija u potpunosti prizna i plati usluge umjetnika.

Imogen će 2018. putovati širom svijeta u nastojanju da predstavi Kreativna putovnica koji također ima za cilj osnažiti glazbenike da upravljaju vlastitim objavljenim djelima:

“Korištenjem tehnologije blockchain u nastajanju, koja sadrži predložak” pametnih ugovora “,” Creative Passport “omogućit će brza i jednostavna izravna plaćanja, pojednostaviti i demokratizirati suradnju od značajnih komercijalnih partnerstava do kreativnosti.”

Usluge strujanja

Streaming je najbrže rastući segment u glazbenoj industriji. Kako je sve jeftiniji i brži internet dostupan širom svijeta, ove usluge nastavljaju oduzimati tradicionalne kanale prihoda poput CD-a, LP-a i digitalnih preuzimanja.

Blockchain u glazbenoj industriji: Globalni zabilježeni prihodi glazbene industrije između 1999. i 2017. u milijardama. Prihod je pao s 25,2 milijarde na 17,3 između tog vremena, ali prava su se raznolika.

Prihodi od globalne glazbene industrije

Većini su poznati popularni streaming servisi poput Spotifya, Apple Musica ili Pandore. Međutim, ove su tvrtke vrlo centralizirane i u mnogim slučajevima ne predstavljaju pošteno umjetnike na njihovim platformama. U 2015. Spotify je pogođen s Skupna tužba za 150 milijuna dolara zbog neisplaćenih tantijema.

Umjetnici moraju u potpunosti vjerovati da će ih platforme pošteno platiti i pružiti im preciznu streaming analizu. Ne čudi stoga što su u tijeku usluge streaminga glazbe blockchain:

Projekt Bitsong

Bitsong tvrdi da je jedna od prvih decentraliziranih blockchain platformi za streaming glazbe. Platforma plaća umjetnike, pa čak i slušatelje! Oglašivači mogu promovirati svoj sadržaj putem mreže Bitsong, ali korisnici su ti koji odlučuju žele li i kada koristiti oglase. U tim će slučajevima Bitsong korisniku dodijeliti 90% ulaganja oglašivača.

S druge strane, umjetnici mogu prodavati svoje pjesme i primati donacije od slušatelja. Bitsong trenutno pokreće svoj ICO (srpanj 2018.) i namjerava platiti umjetnicima i korisnicima na mreži njihovim matičnim BTSG tokenom.

Izbor projekta

Choon je još jedan blockchain glazbeni startup s vizijom poštene plaće za glazbenike. Choon želi pomoći umjetnicima da zadrže ogromnih 80% svog prihoda u odnosu na njih tradicionalna distribucija metode:

Blockchain u glazbenoj industriji i raspodjeli dohotka. Tipično umjetnici stvaraju samo 7% popusta na svojoj glazbi, ali na Choonu, usluzi streaminga blockchaina, mogli bi zadržati 80% prihoda ostvarenog od svog rada.

Uspoređeni prihodi od streaminga glazbe

Vodi ih iskusni umjetnik i producent Gareth Emery. Njihova prodaja tokena započet će u srpnju 2018. i trajat će do kolovoza. Kao i kod Bitsonga, Choon će također stvoriti svoj vlastiti token pod nazivom NOTES (NAPOMENE) koji će se distribuirati korisnicima i umjetnicima putem mreže.

Rizici

Pita na nebu

Blockchain ima sumnjivu čast rješavati sve čovjekove probleme … prema zadanim postavkama. Pristup financiranju gotovo sigurno nije problem kao što su pokazali mnogi od ovih projekata. Međutim, nastavite s profesionalnim razvojem platforme.

Mnogi projekti zasnivaju se na ogromnim količinama novca. Jasno je da programeri, marketinški djelatnici i menadžeri moraju biti plaćeni i treba se pobrinuti za poslovne troškove. No, iskušenje da se izvorni token projekta baci na nešto vrijednije poput Bitcoina i dalje ostaje snažno.

Većina projekata tvrdi da će njihovi umjetnici biti plaćeni izvornim tokenima, ali možete li kupiti kruh ili platiti stanarinu izvornim tokenima? Postoji stvarni rizik da umjetnici bace svoje tokene čim ih dobiju. Ova vrsta pritiska na smanjenje cijena u konačnici bi mogla dovesti do toga da umjetnici žele biti plaćeni u nečemu što zapravo ima svoju vrijednost i može se lako razmijeniti, poput Bitcoina ili Ethereuma.

Neću to prihvatiti ležeći

Osim toga, nemojte misliti da će izdavačke kuće samo sjediti i promatrati kako blockchain kreće u industriju. Velike izdavačke kuće imaju vremena, novca i resursa za pokretanje vlastitih projekata ili čak možda potkopavanje drugih. Glazbena industrija je poznata po borba protiv piratstva i možemo očekivati ​​da će se neke od tih taktika prenijeti jer im prijeti blockchain tehnologija.

Konačne misli: Blockchain u glazbenoj industriji

Osnove kriptovaluta moramo držati u središtu svake rasprave o stvarnim promjenama. Je li mreža realno decentralizirana? Hoće li projekt dodati vrijednost svim sudionicima mreže: umjetnicima, slušateljima i projektnom timu?

Istina je da traženje rente postoji u glazbenoj industriji desetljećima. Ali sada, blockchain kuca na vrata ovih debelih mačaka. Međutim, blockchain je samo alat i bilo koji se alat može koristiti za pozitivne ili negativne ishode. Blockchain u glazbenoj industriji u ovom je trenutku uglavnom teorija. Startupi sada zapravo trebaju početi ispunjavati svoja obećanja.

Preživjeli projekti bit će oni koji pružaju stvarnu vrijednost: Oni koji grade stvarne mreže održavajući umjetnike i slušatelje u srcu glazbene industrije.