Blockchain je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da podržava kriptovalute i dapps, ali broj blockchain aplikacija nastavlja se povećavati kako tehnologija postaje sve naprednija. Istodobno se razvija i baza korisnika. Vlade počinju ne samo testirati mogućnosti blockchain tehnologije već je i koriste za poboljšanje upravljanja u stvarnom svijetu. Evo nekoliko primjera trenutnih aplikacija za blockchain u javnom sektoru.

Sigurnost podataka

Hakiranje vladinih baza podataka postalo je uobičajeno posljednjih godina. Čak i s ugrađenim naprednim sigurnosnim značajkama, starije tehnologije baza podataka ne mogu se usporediti s razinom sigurnosti blockchaina. Unatoč kontinuiranoj mogućnosti hakiranja baza podataka, agencije iz javnog sektora općenito su optimistične u pogledu potencijala za pohranu osjetljivih podataka temeljenih na blockchainu..

Kad razmišljamo o sigurnosti podataka, lako je uočiti da su vlade širom svijeta spremne ulagati u tehnologije za zaštitu podataka u obrambenoj industriji. Međutim, javni sektor također nastoji zaštititi podatke koji se odnose na građane i državne zaposlenike. U rujnu 2017., Uprava za znanost i tehnologiju Ministarstva za nacionalnu sigurnost (DHS) (S&T) dodijelio ugovor od 749.241 USD iz Inovacijskog programa za mala poduzeća (SBIR) za razvoj rješenja za upravljanje identitetom i pristupom temeljenim na blockchainu softverskoj tvrtki nazvanoj Digital Bazaar Inc.

Odgovornost i povjerenje

Građani već stoljećima traže veću transparentnost od vlada. Međutim, taj je cilj iz više razloga teško postići. Iako velik dio ovog nedostatka odgovornosti mogu biti uzrokovani sistemskim problemima, tehnički izazovi također igraju veliku ulogu. Korištenjem blockchaina za vođenje evidencije, više strana može sigurno držati kopije glavne knjige, povećavajući povjerenje i odgovornost.

Nacionalne vlade Švedske, Estonije i Gruzije uspješno su pokrenule blockchain zemljišne knjige. Gledajući posebno Gruziju, država je u travnju 2016. potpisala memorandum o razumijevanju s BitFuryjem. Jedan od najranijih primjera usvajanja blockchaina u javnom sektoru, ovaj je potez stvorio učinkovitiji sustav za registraciju novih vlasništva nad zemljištem, rušenje imovine, hipoteke, kupnje / prodaje zemljišnih prava, najamnina i javnobilježničkih usluga. Sa samo Službeno je registrirano 25 posto zemlje u zemlji, postoji velika potražnja za implementacijom blockchain rješenja koje može usmjeriti upravljanje evidencijom imovine u Gruziji.

Dijagram koji prikazuje kako funkcionira nacionalni gruzijski blok-lain

Dijagram koji prikazuje kako funkcionira nacionalni gruzovski blok-lanac

Smanjenje troškova i vremena čekanja

Kako nacionalni dugovi nastavljaju rasti, javni sektor mora smišljati načine za smanjenje troškova. Implementacija blockchain rješenja može vam pomoći uštedjeti na troškovima baze podataka i kibernetske sigurnosti. Kao jedan od primjera, vlade stalno imaju problema s neusklađenim sredstvima. To se događa kad osoba ili sustav ne provjeri transakciju tijekom postupka pomirenja. Mnoge vlade imaju neučinkovito vođenje proračuna, što rezultira većim troškovima. Suprotno tome, korištenje blockchaina kao internog računovodstvenog sustava može osigurati daleko veću učinkovitost u upravljanju proračunom.

General Services Administration, neovisna agencija vlade Sjedinjenih Država, eksperimentira s blockchainom kako bi pratila ugovore. Jose Arrieta, direktor ugovornih operacija za agencijski informativni program Priloga 70, rekao je da bi blockchain mogao omogućiti dobavljačima usluga da samo jednom unose informacije umjesto da se prijave u više sustava. Arrieta vjeruje da će blockchain smanjiti izravne troškove analize prijedloga za blizu 80 posto. Cilj GSA je smanjiti vrijeme ukrcaja za predviđene dobavljače. Od 2018. godine ukrcavanje traje 110 dana kroz uobičajeni postupak i 40 dana kroz postupak s brzim trakama. Blockchain želi svesti ovo na manje od deset dana.

Zgrada sjedišta uprave za opće usluge

U studenom 2018. GSA je proširio svoj blockchain pilot program.

Javno-privatna partnerstva

Iako postoji mnogo rivalstva između različitih kriptovaluta, ukupni prostor blockchaina više je suradnički nego konkurentski. To smo već vidjeli kod mnogih privatnih korporacija koje razmišljaju o pokretanju aplikacija na javnim blockchainima poput Ethereuma. Za vlade su javno-privatna partnerstva druga vrsta suradnje koja je počela donositi značajne rezultate.

Takva su partnerstva značajan dio kineske primjene blockchaina za aplikacije u javnom sektoru. Na primjer, Alibaba je radeći s gradom Changzhou kako bi osigurali zdravstvene podatke na blockchainu. Zajedno s Tencentom, Kineska federacija logistike & Kupovinom se gradi blockchain-based logistička platforma. Od sredine 2019. Kina provodi većinu blockchain politika javnog sektora na lokalnoj razini. Gradovi kao što su Šangaj, Shanxi, Henan, Guangzhou, Guiyang i Hangzhou svi su pokrenuli programe za poticanje razvoja blockchaina. Novo područje Xiongan, smješteno u provinciji Hebei, novo je razvojno područje koje se gradi kao središte inovacija blockchaina.

Proračun proračuna za Blockchain aplikacije u američkom javnom sektoru

Gore spomenuti primjeri pokazuju da se blockchain tehnologija brzo razvija iz vladinog eksperimenta do ključne tehničke komponente povećanja operativne učinkovitosti. Baš kao i kod privatnog sektora, važno je razumjeti raspodjelu proračuna da biste dobili istinsku perspektivu o važnosti blockchaina. Za mnoge vlade proračunska izdvajanja za određenu tehnologiju možda neće biti dostupna. Međutim, postoji jedno izvješće koje pokazuje kako financiranje javnog sektora za razvoj blockchaina raste.

18. travnja 2019., IDC Vladini uvidi objavio izvještaj navodi da se očekuje da će američka vlada potrošiti 123,5 milijuna USD na blockchain tehnologiju do 2022. To bilježi porast od preko 10 puta u odnosu na 10,7 milijuna USD potrošenih u 2017. Izvješće predviđa da će financiranje blockchain tehnologije u državi i lokalnim vlastima rasti iz 4,4 milijuna u 2017. u 48,2 milijuna u 2022. Slično federalnom financiranju, ovo je gotovo deseterostruko povećanje u petogodišnjem razdoblju.

Važno je napomenuti da su to procjene, pa bi konačni iznosi raspodjele na kraju mogli biti puno drugačiji. Gledajući ukupnu tehnološku potrošnju na saveznoj razini, predloženi iznosi za blockchain i dalje su prilično niski. Na primjer, procjenjuje se jedno izvješće da će 87,2 milijarde dolara ići na izdatke savezne vlade za informacijsku tehnologiju (IT) u 2020. Ipak, činjenica da se financiranje blockchain projekata brzo ubrzava pokazuje sve veću važnost tehnologije u javnom sektoru.

Zaključak

Aplikacije blockchaina iz javnog sektora već imaju pozitivan utjecaj širom svijeta. Vlade na raznim razinama (lokalnoj, provincijskoj, nacionalnoj) shvaćaju blagodati ove tehnologije. Ipak, mnoge od tih aplikacija ostaju u testnoj fazi ili od sredine 2019. godine. Uz povećani interes i ulaganja u blockchain; međutim, značaj blockchaina u javnom sektoru samo će se povećavati u narednim godinama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me