Blockchain u lancu opskrbe | Kako jedan lanac pomaže drugom

Brojni kinkovi u lancima opskrbe

Upravljanje lancem opskrbe može biti logistička noćna mora. Što je ponizno započelo u ranih 1900-ih kao način da se bolje iskoristi skladišni prostor prerastao je u kompleks, $ 10tn industrija ne očekuje se usporavanje u skorije vrijeme. Pojedinačni lanac opskrbe sada se može proširiti u brojnim zemljama, premještajući proizvode vrijedne milijune dolara, a sve će tvrtke na svakom koraku preuzeti vlasništvo. Iz tog su razloga lanci opskrbe gotovo savršeni kandidati za poremećaj u blockchainu.

Budući da su lanci opskrbe narasli do ogromnih veličina koje su danas, problema im ne nedostaje. Pogledajmo neke od najvećih s kojima se danas suočavaju i kako ih dobiti maloprodajni blockchain jer takva poduzeća mogu ublažiti dio boli.

Neusklađenost informacija

Neusklađenost podataka u opskrbnom lancu može se dogoditi iz mnogih razloga. Najčešća je razlika u sustavima vođenja evidencije među povezanim tvrtkama.

Uzmimo na primjer jednostavan lanac opskrbe mlijekom koji uključuje poljoprivrednika, prijevoznika i maloprodaju.

Na početku lanca farmer sakuplja mlijeko i zapisuje svoje podatke o proizvodnji na papir. Zatim ga ručno unosi u proračunsku tablicu. Odatle prosljeđuje mlijeko zajedno s proračunskom tablicom do transportera.

Međutim, transporter koristi aplikaciju treće strane za praćenje zaliha mlijeka. Neki će sustavi automatski prenijeti podatke iz proračunske tablice, ali često zahtijeva više ručnog rada. A ručni rad znači da ima mjesta za pogreške.

Pri isporuci, prijevoznik prosljeđuje podatke o mlijeku radniku u maloprodaji. Ali još jednom, trgovina ima svoj vlastiti sustav, ugrađeni program. Zbog različitih sustava, postoji velika mogućnost za ljudske pogreške svaki put kada podaci promijene ruku.

Blockchain je nepromjenjivi izvor istine o lancu opskrbe

Integriranje blockchaina u lanac opskrbe daje vam jedan izvor istine. Umjesto da pokušavate usporediti podatke iz različitih sustava, trebate se samo pozvati na knjigu blokova. Ova podudarnost smanjuje rizik od pogreške, ljudske ili neke druge, prilikom referenciranja točaka podataka.

Neki blockchain projekti poput VeChaina i Waltonchaina čak postavljaju uređaje s fizičkim ID-jem na proizvode kako bi poboljšali odgovornost. U svakom koraku postupka zaposlenici skeniraju RFID oznaku, na primjer, koja jedinstveno identificira proizvod, dodatno smanjujući količinu ručnog unosa podataka.

Blockchain ID-ovi također su korisni za osiguranje kvalitete. Ako bi netko pokušao zamijeniti proizvode, brzo skeniranje utvrdilo bi autentičnost. Ovo je rješenje posebno korisno za sektor luksuznih predmeta – industriju koja je zrela prijevara.

Tko je u kvaru?

Proizvodi se mogu mijenjati u ruke desetaka puta u lancu opskrbe. Ako se proizvod za to vrijeme izgubi, ošteti ili odgodi, intenzivan je zadatak pronaći krivca i može dovesti do igre pokazivanja prsta.

Postoji nekoliko razloga zašto je to tako. Složenost sustava, pogreške u vođenju evidencije (slučajne ili ne) i povjerljivi podaci uzrokuju poteškoće u otkrivanju mjesta kvara.

Blockchain rješava sporove u lancu opskrbe

Najvažnija stvar koju blockchain tehnologija donosi u opskrbne lance je transparentnost. Svi dionici znaju status proizvoda i lako mogu vidjeti gdje se možda dogodila pogreška.

Pored toga, članovi mogu postaviti pametne ugovore tako da se jednostavni sporovi, poput kašnjenja isporuke, automatski rješavaju i plaćaju. Količina ušteđenog vremena samo u rješavanju sporova dovodi do značajnih smanjenja troškova.

Odgođeno praćenje problema

Kao sudionik lanca opskrbe, želite kontinuirano poboljšavati svoj postupak i brzo rješavati sve iskačuće probleme. Nažalost, izolacija različitih dijelova lanca opskrbe to može učiniti problematičnim. Vratimo se našem primjeru mlijeka.

Vi ste vlasnik maloprodaje. Jednog dana otkrijete da vam se 20% mlijeka pokvario gotovo trenutno. Nakon što ga izvučete s polica, započinjete praćenje izvora mlijeka. Pa, to je teško.

Ovaj ste tjedan primili pet pošiljki od tri distributera koji su svoje mlijeko dobivali s dvadeset različitih farmi. Čak i ako otkrijete s koje farme je mlijeko došlo, farmer možda neće biti kriv. Do pogreške je moglo doći tijekom prijevoza.

Uvažavanje problema s lancem opskrbe s Blockchainom

Na osnovnoj razini možete koristiti blockchain tehnologiju kako biste pratili gdje se proizvod nalazi u svom životnom ciklusu lanca opskrbe. Jednostavno skenirate RFID čip ili QR kôd u svakom koraku i status proizvoda dodaje se na blockchain. Svi članovi opskrbnog lanca imaju pristup podacima i sa sigurnošću mogu znati gdje dolazi do kašnjenja.

Znanje lokacije ipak nije dovoljno za praćenje većine problema s kvalitetom. Daljnje povezivanje blockchaina s IoT uređajima osigurava kvalitetu doista zanimljivo.

Blok opskrbni lanac IBM

Prednosti upotrebe blockchaina u lancima opskrbe. Izvor: IBM

Opet se vraćamo našem problemu s mlijekom – ovaj put s blockchainom i IoT-om. Sve mlijeko koje primite ima QR kod koji možete skenirati da biste vidjeli da je životni ciklus, pa sve do farme odakle je i došlo. Povrh toga, svaki kamion za dostavu sadrži temperaturne senzore koji obavještavaju blockchain ako temperatura ikad poraste dovoljno visoko da pokvari mlijeko.

Kad primite pošiljku, skenirate mlijeko. Odmah vidite da će se mlijeko iz kamiona br. 3 uskoro pokvariti jer je temperatura kamiona prešla prag. Ne treba trošiti vrijeme i resurse na identificiranje problema – potrebno je samo skeniranje.

Iscrpljena plaćanja

Trenutni ciklusi plaćanja za logističke tvrtke traju od 60 do 90 dana. Kao i kod većine problema s plaćanjima, i do isteka roka trajanja dolazi zbog nepotrebnih papira i oslanjanja na posrednike koji olakšavaju transakcije. Te neučinkovitosti često uzrokuju značajne probleme s novčanim tijekom koji mogu upropastiti tvrtke.

Špediterske tvrtke također riskiraju da plaćanja kasne ili da uopće ne stignu. Da bi se zaštitili od ovog rizika, mnogi od njih povećat će svoje stope što negativno utječe na cijeli lanac.

Pametni ugovori automatiziraju plaćanja

Pametni ugovori o lancu opskrbe mogu biti jednostavni poput plaćanja dobavljaču u trenutku primanja proizvoda. To je već poboljšanje u odnosu na prethodno spomenuta vremena procesa od 60 do 90 dana.

Pametni ugovori ipak donose mnogo veću vrijednost. Oni mogu postaviti uvjete za svaku vezu u opskrbnom lancu i izvršiti ih bez potrebe za uvlačenjem posrednika. Narudžba je stigla oštećena? Pošaljite povrat novca. Proizvod je kasno napustio dobavljača? Vratite $ X za svaku minutu tijekom predviđenog vremena. Pametni ugovori mogu se nositi s većinom složene logike plaćanja kojom trenutno upravljaju posrednici.

Što je sljedeće za blockchain opskrbne lance?

Integriranje blockchain tehnologije u opskrbne lance samo je početak. Da, to stvara veću učinkovitost i eliminira potrebu za povjerenjem. Ali u kombinaciji s strojnim učenjem i AI-om postoji potencijal za puno više.

Koristeći raspodijeljenu računarsku snagu, sada možemo riješiti logističke probleme koji su prije bili nerješivi. Također nije neizvjesno vjerovati da ćemo imati opskrbne lance koji će na kraju raditi bez ljudske intervencije. Mogli smo vidjeti automatizirana skladišta koja koriste IoT uređaje za komunikaciju sa samovozećim vozilima, a svi slijede pametni ugovori na blockchainu.

Ovi komadi već postoje neovisno, pa je samo pitanje vremena kada će se spojiti. Što se tiče blockchain opskrbnih lanaca, budućnost će možda biti bliža nego što se čini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map