Blockchain vojne aplikacije – buduća tehnologija oružanih snaga

S obzirom na to da blockchain sada intenzivno sudjeluje u bilo kojoj raspravi o cyber sigurnosti, nije iznenađujuće što se vojne organizacije širom svijeta zanimaju za to. Sigurna komunikacija jedan je od primjera kako blockchain vojne aplikacije dokazuju svoj potencijal.

Sposobnost sigurnog prenosa komunikacije između postrojbi jedan je od najtemeljnijih zahtjeva svake vojne organizacije, posebno u vrijeme rata. Cybersecurity je očito još jedno veliko pitanje unutar oružanih snaga. Međutim, decentralizirane knjige, pametni ugovori i srodne tehnologije nude i druge intrigantne mogućnosti za rješavanje postojećih problema u vojnom prostoru.

Blockchain vojne primjene u praksi

Tehnologija vojnih bespilotnih letjelica

Google nedavno udario u naslove zbog kontroverznog sudjelovanja u projektu Maven, koji vodi američko Ministarstvo obrane. Cilj projekta je pomoći vojsci da brže analizira snimke bespilotnih letjelica koristeći AI i tehnologiju strojnog učenja. Googleovi zaposlenici podnijeli su zahtjev tvrtki da se povuče iz projekta. Tvrtka je kasnije objavila da neće tražiti obnovu postojećeg ugovora, što znači da će njegovo sudjelovanje završiti 2019. godine.

Kontroverze na stranu, konvergencija AI-a i blockchaina s bespilotnom tehnologijom stvara strašne mogućnosti u blockchain vojnim aplikacijama. Uz analizu i izvještavanje o snimkama u stvarnom vremenu, AI može napajati autonomne dronove. Oni mogu letjeti potpuno neovisno, bez ikakve intervencije ili kontrole potrebne od čovjeka.

Blockchain može bilježiti podatke prikupljene bespilotnim letjelicama s umjetnom inteligencijom nepromjenjivo i u stvarnom vremenu. Također može bilježiti odluke o letu i radnje koje je poduzeo dron. Sa svakim bespilotnim letjelicom koja radi kao dio decentralizirane mreže, ako se kasnije uništi, sve što je prikupio ili izveo i dalje će se bilježiti na blockchainu.

Dronovi za kamere postali su vrlo uobičajeni tijekom posljednjih godina. Međutim, njihova najranija uporaba bila je u vojsci. Dronovi izvode zračne napade i izviđačke misije štiteći vojno osoblje od ulaska na opasna područja. Međutim, do sada je svaki dron trebao ljudskog operatora.

Dron za kameru

Dronovi Cam koriste se za izviđačke misije

Koristeći autonomne bespilotne letjelice, čitavi rojevi mogli bi istodobno poletjeti. Šteta koju danas mogu nanijeti bespilotne letjelice kojima upravlja čovjek, značajna je. Zapanjujuće je smatrati vatrenu snagu koji bi ogroman roj autonomnih bespilotnih letjelica mogao osloboditi u gradu ili vojnoj bazi.

Blockchain Battleships

Bojni brodovi opremljeni su širokim nizom različitih vrsta naoružanja. Puške različite vatrene snage, ali i raketni bacači, torpedni bacači i protuzračne baterije. Pred neprijateljskom vatrom, sve to oružje mora nesmetano surađivati. To se oslanja na senzornu tehnologiju integriranu sa sustavima upravljanja oružjem. Pomorski brodovi mnogih zemalja, uključujući SAD, Japan i Španjolsku, za to se oslanjaju na jedan sustav – Aegis Combat System. Vjerovali ili ne, iteracije ovog sustava napajale su pomorske bojne brodove posljednjih pet desetljeća.

Unatoč svojoj dobi, Aegis je vrlo sofisticirani komad vojne tehnologije. Koristi složeni sustav radara i moćna računala za donošenje odluka u sekundi. Kontrolira raspoređivanje oružja, odlučujući kada će i u kojem smjeru pucati – u odgovoru na vanjske prijetnje u sekundi. Međutim, ona ima ključnu slabost – to je centralizirani sustav, jedna točka neuspjeha. Srušite Egide i možete srušiti brod.


Bojni brod

Izgleda neuništiv, ali ne toliko neuništiv kao blockchain bojni brod

Decentralizirani sustavi upravljanja oružjem

Blockchain omogućuje decentralizaciju računalne snage na više čvorova. Decentralizacija ima očite prednosti za pogon sustava kao što je Aegis, što dovodi do nagađanja taj je blockchain budućnost sustava upravljanja bojnim brodom. Korištenjem blockchains sposobnosti da provjeri rade li svi čvorovi iz istog skupa podataka, sustav može koordinirati kontrolu oružja kako bi neutralizirao prijetnje.

Lockheed Martin je dobavljač obrane koji proizvodi Aegis Combat System. 2017. tvrtka se udružila s Guardtime Federal, koja se formirala 2014. godine da bi „isključivo podržala kibernetsku sigurnost i srodne zahtjeve Ministarstva obrane, Američke obavještajne zajednice, ostalih američkih vladinih odjela i industrijske zajednice koja podržava te američke vladine organizacije“.

Partnerstvo je omogućio Lockheed Martin da integrira blockchain u svoje procese upravljanja rizikom u lancu opskrbe, razvoju softvera i procesima inženjerstva sustava. Tvrtka je prvi američki dobavljač obrane koji je primijenio tehnologiju raspodijeljene knjige. Čini se da bi s ovim brzim tempom razvoja i usvajanja, “blockchain bojni brodovi” uskoro mogli biti jedna od blockchain vojnih aplikacija u široj upotrebi.

Proizvodnja aditiva

Aditivna proizvodnja (AM) vojni je izraz za ono što bi većina nas znala kao 3D tisak. Američka vojska izrađuje prototipove i dijelove za oružje i vozila koristeći AM metode. Prije godinu dana američka mornarica 3D otisnuo cijelu podmornicu u samo četiri tjedna.

Podmornica

Zamislite 3D ispis jedne od ovih stvari

Međutim, jedan od razloga što AM nije uspio široko usvojiti u proizvodnim lancima opskrbe smatra se nepostojanje “digitalne niti”. A 2016. Deloitte rad definira digitalnu nit kao tri ključne komponente: neodređenu sposobnost pohranjivanja i referenciranja podataka, način utvrđivanja da li dizajn ne radi ispravno ili treba poboljšanje i skalabilnost za daljnji napredak u proizvodnom procesu, primjenjujući poboljšanja procesa pomoću podataka okupljeni iz svakog prethodnog koraka.

Američka mornarica već je vidjela potencijal koji blockchain može donijeti AM procesima. Od 2017. god, počinilo je integraciji blockchaina u svakom koraku AM operacije. Korištenje decentralizirane mreže na ovaj način zadovoljava zahtjeve digitalne niti. Pruža sigurno, teoretski neograničeno spremište podataka. Omogućuje i dijeljenje podataka kroz čitav AM proces pomoću čvorova u mreži.

Blockchain bi se također mogao pokazati kao sredstvo za široko prihvaćanje AM-a u opće proizvodne lance opskrbe tijekom sljedećih godina.

Završne misli

Ovdje opisane blockchain vojne aplikacije pružaju neke uvide u smjeru u kojem bi vojne operacije mogle potrajati u sljedećih nekoliko godina. Vjerojatno će se pojaviti i druga područja na kojima blockchain može donijeti vrijednost – od kojih neka možda neće biti otkrivena civilima. Usvajanje blockchaina dobiva na snazi ​​u mnogim različitim sektorima. Neizbježno je da će vojne organizacije širom svijeta htjeti osigurati da ostanu ispred svoje krivulje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map