Programi vjernosti trebaju popravljanje, a Blockchain vam može pomoći

Tipična je subota i odlazite do trgovine, provodeći svoju karticu vjernosti kroz registar. Možda vam ispišu kupon. Krenete prema latteu u vašem lokalnom Starbucksu i skupite još neke nagradne bodove. Zatim idete kupiti onaj džemper koji želite u svojoj omiljenoj robnoj kući – samo da shvatite da ste karticu s popustom ostavili kod kuće. Programi lojalnosti uglavnom su ogromno gubljenje vremena.

Gotovo bez iznimke, fragmentirani su i neučinkoviti. Korisnik završi s novčanikom prepunim karata ili hrpom mrežnih lozinki kojih se ne može sjetiti. A najčešće imate kupon ili broj kad vam zatreba. Sve bodove lojalnosti propadaju i ponude ističu. I gore od toga? Ne možete čak ni svoje bodove prenijeti prijatelju.

Nekoliko blockchain tvrtki suočava se s izazovom popravljanja pokvarenog prostora programa vjernosti. Budući da trenutni sustavi nisu samo nezgodni za kupce, oni su skupi i za tvrtke.

Programi lojalnosti ogromne su odgovornosti

Zaborav na korištenje podzemne željeznice ili zračnih milja možda vam se ne čini glavnim problemom. Ali sve ove točke predstavljaju prilično velik problem. Zapravo su neiskorišteni bodovi lojalnosti a velika odgovornost za mnoga poduzeća, budući da predstavljaju obećanje za buduće usluge. Što bilancu stavlja van ravnoteže.

Zapravo, sama veličina programa lojalnosti u kombinaciji s promjenama u računovodstvu u SAD-u 2015. godine može dovesti do gubitaka u milijunima (čak milijardama) dolara. Primjerice, Delta Airlines je 2015. godinu završila s 3,9 milijardi dolara obveza, a Marriott International usko je pratio s 2,6 milijardi dolara.

Gabriele Giancola je izvršna direktorica tvrtke qiibee, decentralizirani ekosustav lojalnosti na blockchainu. Kaže, „Programi lojalnosti propadaju i imaju puno neučinkovitosti. Tvrtke troše puno novca na marketing, a s druge strane ne iskorištavate bodove i zapravo stvarate obvezu za tu tvrtku, jer svaka točka koju ne potrošite postaje obveza u njihovoj bilanci. “

To je puno novca koji bi se mogao pretočiti u stvarnu korist za kupce ili uštedu troškova za tvrtke. “To je ogromna količina novca koju tvrtke moraju odvojiti za neiskorištene bodove”, nastavlja Giancola, “a ovo stvarno čini sve ove sustave super neučinkovitima.”

Rakuten, Odgovor Japana na Amazonu, glavni je trgovac koji proaktivno pokreće blockchain u prostoru vjernosti. Uz postojeći program lojalnosti procijenjen na oko 9 milijardi dolara, kupci mogu pretvoriti Rakuten Super bodove u Rakuten Coin. To će stvoriti ekosustav u kojem kupci mogu trgovati i osigurati naviku.

Rakuten Super bodovi

Rakuten Super Points Program

Problem s podacima

Dok GDPR kuca na vrata tvrtki, a skandali na društvenim mrežama dominiraju naslovima, podaci se bacaju u središte pozornosti. I logično je da vas više centraliziranih tvrtki koje drže vaše podatke čine podložnijima napadima.

Blockchains mogu ukloniti središnje tijelo za upravljanje podacima iz sustava, osiguravajući potrošačima kontrolu nad njihovim podacima i njihovom upotrebom. Oni također mogu povezati usitnjeno tržište lojalnosti i omogućiti korisnicima da stvarno koriste svoje bodove. I tvrtke da se oslobode ovih hromih obveza.

Programi lojalnosti na Blockchainu

Rakuten je predvodnik u svemiru. Ali njihov sustav lojalnosti ne omogućuje potrošačima upravljanje raznim robnim markama na jednom mjestu. Podignuti korak dalje, programi lojalnosti na blockchainu mogu sve ove marke smjestiti u jedan temelj. To će omogućiti korisnicima međusobnu razmjenu bodova bez obzira na tvrtku.

Dakle, umjesto hrpe karata zbog kojih će vam novčanik puknuti po šavovima ili papirima koji se bace u smeće, sve imate na jednom središnjem mjestu – „ekosustav vjernosti“.

Giancola kaže: „Recimo da ja koristim Starbucks, a vi Subway. Možda želim jesti podzemnu željeznicu, a ti želiš popiti kavu. Možemo razmijeniti bodove tako da vi uzmete kavu, a ja svoju podzemnu. “

I marke smanjuju svoje obveze, pružajući svugdje win-win-win situaciju.

A7 jezgra je blockchain tvrtka koja se bavi personaliziranim kuponima. Koristeći umjetnu inteligenciju za razvoj ponuda prilagođenih vašim navikama trošenja, rade na tome da kupcima pruže kupone koje zapravo mogu koristiti. Napokon, kakva korist od novca od maziva za automobile, ako niste vlasnik automobila?

Suosnivač i glavni direktor robne marke William Parker kaže: „Recimo da volite Coca-Colu, ali je vaš prijatelj kupuje svako toliko. Pa, dobili biste kupon koji prepolovljuje cijenu pakiranja od 12 komada, ali ona bi dobila kupon s dodatnim popustom. Budući da češće kupujete kolu, dobivate veći kupon s popustom. Doslovno je prilagođen vašim navikama trošenja. “

Ali nije sve glatko jedrenje

Izgradnja ekosustava lojalnosti lijepa je ideja. Ali to se neće dogoditi preko noći. Čak i ako se glavne marke malo trude da svoje programe vjernosti “blokiraju”, čak i ako programeri rade bez prestanka, na putu još uvijek ima puno izazova.

Osim obrazovanja i svijesti, jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju mnogi projekti, posebno na bloku Ethereum, jest skalabilnost.

Suradnja s nekoliko malih marki ili unutar određenih područja jedno je. Skaliranje za rad s gigantskim robnim markama na globalnom je nivou još jedno. To bi potencijalno moglo uključivati ​​milijune transakcija dnevno. Trenutno Ethereum nije u mogućnosti upravljati s toliko transakcija, pa će to biti kamen spoticanja za široko prihvaćanje.

No, s toliko mnogo pametnih umova koji rade na rješenjima, neće proći puno vremena prije nego što vaši problemi s kuponima postanu prošlost. Dakle, ako ste jedna od onih nervoznih osoba koje ne mogu podnijeti čekanje u redu dok glacijalno spora dama ispred vas odbrojava svoje kupone, svidjet će vam se budućnost programa vjernosti.