Web je prepun članaka o budućnosti računalstva u oblaku. Većina njih usredotočena je na stvari poput umjetne inteligencije i velikih podataka koji će pomoći velikom poslu i vjerojatno znaju više o nama nego što sami znamo. Čini se, međutim, da mnogi podcjenjuju utjecaj koji će blockchain i kriptovaluta imati u svijetu distribuiranog računanja. Prije nego što zaronimo, hajde da ukratko ponovimo što je računalstvo u oblaku.

Kratki pregled Cloud Computinga

Outsourcing je normalan aspekt poslovanja i, zapravo, svakodnevnog života. Programeri mogu daljinski pisati kod iz drugog stanja. Virtualni pomoćnici mogu vam organizirati dan negdje iz Azije. Možda će vaš lokalni vodoinstalater riješiti taj gadni blokirani zahod koji ste izbjegavali. Ovo je dio zdrave ekonomije. Ljudi su se specijalizirali za određene vještine. Plaćate im za te vještine i nastavljate sa stvarima usredotočujući se na ono u čemu ste dobri. Zašto ne koristiti ovaj pristup i s IT infrastrukturom?

Mnoge tvrtke vole zadržati kontrolu nad vlastitim IT odjelima i osobljem koje ih održava. To može raditi za velike tvrtke s proračunom, ali za manje tvrtke i startupe često ima smisla imati usluge dostupne na zahtjev.

I to je ono što računalstvo u oblaku pruža, fleksibilne internetske usluge koje odgovaraju potrebama vašeg poslovanja u mjerilu. Usluge računalstva u oblaku mogu se svrstati u tri kategorije stoga: Infrastruktura kao usluga (IaaS), Platforma kao usluga (PaaS) i Softver kao usluga (SaaS). Za detaljni opis slijedite zajedno s našim člankom o računalstvu u oblaku.

Primjene u budućem svijetu

Automobili bez vozača

Ili možda trenutni svijet? Automobili bez vozača već su na dobrom putu da postanu stvarnost. Potpuno automatizirani automobili su predviđao da će biti spreman već između 2025. do 2030. Iako će se velik dio donošenja odluka odvijati u automobilu, da tako kažem, automobili budućnosti trebat će se povezati s oblakom.

Googleov automobil bez vozača

Gotovo je s obzirom da će automobili bez vozača trebati poveznicu u oblaku kako bi funkcionirali u najboljem slučaju. Slika ljubaznošću Grendelkhan.

Automatizirani automobili će, po svoj prilici, ažurirati svoj softver na cesti. Također će se povezati s oblakom kako bi razumjeli kretanje ostalih automobila bez vozača oko sebe.

I video će igrati glavnu ulogu. Iako automatizirana vozila koriste svoje kamere prvenstveno za navigaciju, oni ih koriste i za sprječavanje krađe, vandala i za pružanje dokaza o incidentima koji se mogu dogoditi kad se pojave. Automobil bez vozača možda će moći pohraniti te podatke lokalno, iako bi im vjerojatno bilo bolje poslužiti ih uploadom u oblak na pregled.

Istraživanje iz gužve

Mnoge ruke čine lak rad. Kako se selimo u sve povezani svijet, znanstvenici i istraživači traže povećanu računalnu snagu kako bi riješili svoje zagonetke. To je cilj kripto projekata poput Golema gdje se virtualna superračunala mogu stvarati i uništavati u hodu. Vlasnici rezervnih računarskih snaga mogu iznajmiti svoje dodatne resurse i za to biti plaćeni u kriptovalutama.

Ovakav pristup već se može vidjeti u projektima poput [e-pošta zaštićena]. Svatko može preuzeti besplatni program i pokrenuti ga na svom lokalnom računalu. Program analizira podatke radio-teleskopa u nadi da će pronaći izvanzemaljsku inteligenciju.

Zamislite da ste jedan od prvih koji je otkrio izvanzemaljski život

[e-pošta zaštićena] Zamislite da ste jedan od prvih koji je otkrio izvanzemaljski život. Slika ljubaznošću [e-mail zaštićen] projekt.

Trenutno nitko nije stimuliran (osim dobre volje i možda otkrića, naravno) da sudjeluje u programu. Ali ta je mogućnost još uvijek dostupna. Priroda otvorenog koda u kombinaciji s blockchain tehnologijom može stvoriti scenarije u kojima javnost može pridonijeti programima koji su joj zaista važni. Autoritarni projekti koji tvrde da djeluju u njihovo najbolje ime možda neće dobiti klimanje glavom.

Od centraliziranog do distribuiranog

Svakako je zabavno nagađati o budućim slučajevima upotrebe računalstva u oblaku, ali još uvijek moramo riješiti neke glavne probleme. Najvažnije je potencijal za centralizirane točke neuspjeha. U ovoj industriji koja se brzo razvija, to u konačnici leži poput Amazona, Microsofta, Digital Ocean-a i ostalih dominantnih pružatelja računalstva u oblaku.

Nakon skandala s Facebookom i kršenja Googleovih podataka ove godine, javnost i dalje ostaje skeptična u pogledu vlasništva nad njihovim podacima. Takve će se brige prirodno prenijeti u prostor za računalstvo u oblaku. Bi li Amazon mogao cenzurirati vaše poslovanje iz političkih razloga? Može li Microsoft biti sljedeća meta sigurnosnog proboja?

Korporacije troše velike novce na oglašavanje pokušavajući uvjeriti kupce koliko su pouzdani. Nažalost, poduzeća prvo potiče dobit dioničara, a zatim zadovoljstvo kupaca. Samo iz tog razloga morat ćemo integrirati blockchain s budućnošću računalstva u oblaku na način koji će omogućiti potrošačima da se oslobode korporativnih prijevara, cenzure i političkih obveza.

Budućnost računalstva u oblaku

Primjeri budućnosti računalstva u oblaku zaista su uzbudljivi. Ali računarstvo u oblaku neće riješiti vjekovni problem moći i kontrole u ljudskom društvu. Da bismo osigurali da loši glumci ne preuzmu kontrolu nad sustavima za svoje ciljeve, trebat ćemo ih uvesti u blockchain. Kina je već u procesu izgradnje a velika nadzorna mreža s prilično uznemirujućim sustavom socijalnih bodova.

I dok je lako kritizirati istok, drugi dijelovi svijeta poput Velike Britanije i SAD-a već imaju dobro razvijene domaće nadzorne sustave. Hoće li javnost imati pristup tim sustavima? Vjerojatno ne. Kada integriramo računalne sustave u oblaku s blockchain tehnologijom, idealno ćemo imati transparentnost potrebnu za njihovo povjerenje. Tada ćemo napokon možda pokušati stvoriti vrstu prosperiteta koji koristi mnogima umjesto malobrojnim.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me