ICO je postao metoda za pokretanje blockchain startupa za financiranje svojih novih pothvata. Međutim, u siječnju 2017. Vitalik Buterin objavio je svoju ideju za novi model koji poboljšava ICO – DAICO. Skraćenica je kontrakcija DAO i ICO, što znači “Decentralizirana autonomna početna ponuda kovanica”.

Što je DAICO i kako djeluje?

Koncept DAO postoji već neko vrijeme. Ideja je da možete osnovati organizaciju zasnovanu na decentraliziranom glasovanju. DAO je ravne strukture, bez hijerarhije koja je tipična za tradicionalnu organizaciju.

DAO se temelji na pametnim ugovorima koji upravljaju odlukama na temelju glasova njegovih članova. U prethodni članak, Urednik CoinCentrala Steven Buchko raspravljao je o tome kako bi se takva organizacija u konačnici mogla razviti kako bi se vodila potpuno autonomno, čak i bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Kad je predstavio koncept DAICO, Objasnio je Vitalik Buterin kako se značajke DAO-a mogu koristiti za poboljšanje trenutnog ICO-modela. DAICO započinje kao pametni ugovor koji je uspostavio tim koji želi financirati određeni projekt. Ugovor je u početku postavljen u način “doprinosa”. Pojedinci koji žele ulagati u projekt mogu uložiti ETH u zamjenu za tokene samog projekta.

Uvjete ulaganja može odrediti tim. Na primjer, mogu postaviti kapice ili KYC mjere. Na kraju razdoblja doprinosa ne mogu se više ulagati. Bilansi tokena se postavljaju, a nakon toga se projektnim tokenima može trgovati.

Kontrola investitora nad financiranjem projekata

Nakon završetka razdoblja financiranja, pametni ugovor prelazi u način rada “tap”. Slavina određuje iznos koji projektni tim može povući iz sredstava u bilo kojem zadanom vremenskom razdoblju. To je za razliku od uobičajenog ICO modela, gdje projektni tim ima pristup svim sredstvima prikupljenim od početka. Učinkovito stvara proračun za projektni tim.

Slavina

Akcijski udarac slavine uživo.

U pametnom ugovoru postoji i mehanizam kojim investitori mogu glasovati hoće li podići slavinu, tj. Povećati proračun na temelju zahtjeva razvojnog tima. Uz to, ulagači mogu glasati za pametni ugovor da se sam uništi, što će automatski vratiti sve uložene ETH tokene.

Prednosti DAICO-a

Stavljanjem kontrole financiranja projekata u ruke investitora, DAICO koncept nudi potencijalno niži scenarij ulaganja u odnosu na uobičajeni ICO model. Omogućavanje pristupa ogromnom fondu uloženih sredstava od prvog dana stvara rizik od muljažnog projekta u kojem je tim samo smanjio i pokrenuo prikupljenim sredstvima.

Čak i ako je tim legitiman, mogu donositi upitne odluke o trošenju. S DAICO modelom, ako investitori nisu zadovoljni napretkom na projektu ili ako vjeruju da tim rasipa sredstva, oni imaju priliku glasati za povrat.

DAICO prisiljava timove na transparentnost s investitorima o napretku projekta u koji su uložili svoje povjerenje i novac. Iako neki ICO sada demonstriraju da tržište sazrijeva, izvješća ICO-a su prevara još uvijek prečesto.

Financiranjem razvojnog tima kapanjem, smanjuje se i rizik da će tim izgubiti motivaciju za stvarnim razvojem proizvoda kad nestane zujanja i uzbuđenja ICO-a.

S obzirom na to da je sam duh kriptovaluta usmjeren na decentralizaciju, decentralizirani mehanizam glasovanja DAICO-a nudi neku vrstu lijepe logike u odnosu na uobičajeni ICO. Ideje iza DAICO postavljaju pitanje: treba sva sredstva uložena u blockchain projekt bit će odmah dostupna centraliziranom timu koji će ih potrošiti kako žele?

Izazovi DAICO-a

Čini se da DAICO nudi mnoge prednosti u odnosu na uobičajeni ICO. Međutim, još uvijek postoje izazovi. Koncept DAO-a možda postoji već neko vrijeme, ali još uvijek postoji samo nekoliko primjera DAO-a koji su sada u pogonu. Što se tiče broja birača, čini se da niti jedan nije posebno velik.

To je važno jer decentralizirano glasanje na opsegu i dalje dolazi s izazovima u osiguravanju potpune uključenosti biračke zajednice. Birači također moraju razumjeti sva razmatranja oko onoga za što mogu glasati. Ne bismo trebali podcjenjivati ​​izazove upravljanja zajednicom – tijekom nekoliko godina – u projektu koji se oslanja na decentralizirano glasanje.

Studija slučaja DAICO – Bezdan

Ponor je prvi DAICO u povijesti. Sam projekt je distribucijska platforma za video igre zasnovana na blockchainu. Dovođenje video igre na tržište trenutno dolazi s masovnim općim troškovima koji pokrivaju marketing i promociju. Platforma Abyss ponudit će sustav motivacijske preporuke. Korisnici će imati koristi od upućivanja i sudjelovanja u aktivnostima u igri.

Takav sustav značajno će smanjiti opće troškove za programere koji izvode svoju igru ​​na tržište. To će značiti da najpopularnije igre automatski dobivaju bolju vidljivost u mreži.

Međutim, bez umanjivanja zasluga samog projekta, činjenica da se The Abyss vodi kao prvi DAICO ikad čini ga vrlo zanimljivim projektom za gledanje. Pravila DAICO-a možete pročitati na web mjestu projekta. Uglavnom su usmjereni na stvaranje robusnog okvira za borbu protiv prijevara.

Na primjer, samo nositelji žetona izvan tima za razvoj projekta mogu glasati za financiranje projekta. Članovi projektnog tima koji drže tokene ne mogu glasati. Postoje protokoli za sprečavanje zlouporabe od strane velikih vlasnika tokena kao što su razmjene. Težina glasova svakog člana ograničena je ograničenjem žetona. Cilj takvih mjera je pružiti zaštitu od napada od 51%.

Prodaja žetona Abyss zatvorena je krajem svibnja. Prikupio je više od 15 milijuna dolara, a tim sada pokušava lansirati prvu verziju platforme početkom 2019.

Ako ovaj dokaz koncepta izostane, bit će zanimljivo vidjeti kako se razvija DAICO. Možda ćemo u budućnosti model usvojiti kao češći crowdfunding mehanizam za pokretanje blockchaina.