U rujnu 2017., Agencija za napredne istraživačke projekte obrane (DARPA) odobrila je istraživanje tehnologije blockchain. Od ovog odobrenja, istraživači DARPA-e ispitali su više različitih sustava temeljenih na blockchainu. Ovi istraživači traže DARPA blockchain programe kako bi poboljšali svoje logističke, komunikacijske i sigurnosne sustave. S obzirom na jedinstvene aspekte koje blockchain tehnologija donosi na stol, ne čudi da se interesi DARPA-e za ovu tehnologiju nastavljaju širiti.

Rastuće prijetnje

Cyber-napadi su globalno u porastu. Nedavno studija otkrila je da je tijekom 2017. bilo svakodnevno preko sedam milijuna kršenja podataka. Ova je studija također pokazala da hakeri poboljšavaju svoje mehanizme napada mnogo brže nego što tvrtke poboljšavaju svoje sigurnosne postupke.

Integritet podataka

Jedno od glavnih područja zabrinutosti koje istraživači DARPA-e žele poboljšati s blockchain tehnologijom je cjelovitost podataka. Sustavi integriteta podataka provjeravaju jesu li podaci još uvijek u izvornom stanju i pokazuju tko ih je pregledavao. Pri raspravi o nacionalnoj obrani najvažnije je provjeriti integritet podataka. DARPA želi odmah znati kada neovlašteni uljezi pristupe njihovim podacima.

DARPA Blockchain strategija

Ovaj pristup pokazuje nesrazmjer između tehnika hakiranja i njihovih obrambenih strategija. To signalizira promjenu od tradicionalnog načina pokušaja zaustavljanja hakera prije njihovog napada. Umjesto toga, DARPA želi znati pristupa li i kada netko njihovom sustavu i koje su promjene izvršene tijekom upada. Distribuirani sustavi glavne knjige pružaju mogućnost praćenja i provjere valjanosti dokumenta u gotovo stvarnom vremenu.

DARPA ured putem Forbesa

DARPA ured putem Forbesa

DARPA je nedavno tvrtki za kibernetsku sigurnost odobrila ugovor vrijedan 1,8 milijuna dolara Galois. Specijalizirala se za matematičku provjeru koda, tvrtka je dobila bespovratna sredstva za daljnja istraživanja o integraciji različitih blockchain tehnologija u kodiranje. DARPA želi da Galoisova tehnologija provjere testira kodove temeljene na blockchainu, koji se ne mogu hakirati, kao priprema za budućnost cyber ratovi.

Timothy Booher, DARPA-in bivši upravitelj blockchain programa objasnio je da je novi pristup sličan zidinama zamka srednje klase. U intervjuu za Kvarcni, Booher je rekao anketarima da je, iako zidovi dvorca pomažu u zadržavanju ljudi, važnije znati je li netko ušao u dvorac i ako jest, što je radio dok je bio tamo.

Blockchain poruke

Trupe na terenu trebaju način da sigurno komuniciraju sa stožerom. U prošlosti je vojsci bilo teško precizno procijeniti kada su komunikacijski kanali ili sustavi ugroženi. Kompromitirane komunikacije vojnike mogu koštati života.

DARPA ovim potezom želi pooštriti svoje inter-uredske satelitske komunikacijske sustave. Decentralizacijom značajnih dijelova pozadinskog ureda američkog Ministarstva obrane (DoD), potvrđeni podaci mogu se poslati trenutno, čime se smanjuje izloženost hakerima i produžena kašnjenja u prijenosu podataka.

U travnju je DoD objavio razvojne planove za sigurnu platformu za razmjenu poruka. Prema mišljenju javnosti Obavijest, DARPA traži “sigurnu platformu za razmjenu poruka i transakcija dostupnu putem web preglednika ili samostalne izvorne aplikacije.”

Jedan od zahtjeva platforme je da mora koristiti postojeći blockchain kao što su Bitcoin ili Ethereum. Uz to, aplikacija mora biti prilagodljiva i proći komercijalno testiranje.

Hardverski sustavi

Vojna je oprema postala visoko tehničke naravi. Današnje ratno oružje ovisi o uspješnoj komunikaciji brojnih elektroničkih sustava. Ključno je da svi ti sustavi ispravno rade. Kvar jednog sustava, poput GPS-a, mogao bi rezultirati slučajnim žrtvama.

Nepovjerljiva priroda blockchaina mogla bi zaštititi ti će sustavi u budućnosti stvarati transparentnu atmosferu u kojoj će se sve mrežne interakcije vremenski obilježavati i nadzirati.

Vojna logistika

Elektroničke komunikacije i cyber sigurnost nisu jedini scenariji korištenja u kojima DARPA predviđa integraciju blockchaina. Izvješće Objavljeno u prosincu 2017. otkrio je da Zakon o autorizaciji nacionalne obrane (NFAA) za 2018. uključuje odredbu kojom se nalaže Ministarstvu obrane da poveća blockchain istraživanje u vezi s logističkim provedbama.

Lanac opskrbe

Istraživački tim sa Sveučilišta Defense Acquisition primijetio je da napadi u lancu opskrbe čine velik postotak od ukupnog broja cyber-napada s kojima se SAD susreću. U većini slučajeva napadači mijenjaju, lažiraju ili zaraze podatke unutar procesa lanca opskrbe. Lociranje napadača u ovom moru podataka pokazuje se izazovom pomoću postojećih postojećih sustava.

Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne službe izjavio da su američki opskrbni lanci pod stalnim napadima protivnika i stranih operativaca. Najčešći napadi bili su usmjereni na krađu osjetljivog programskog materijala za istraživanje i razvoj, umetanje zlonamjernog softvera u sustave i prikupljanje podataka koji identificiraju agente.

Lanac opskrbe 3D ispisom

Američka mornarica želi koristiti blockchain tehnologiju kako bi osigurala svoje rastuće 3D sustave za ispis. Proizvodnja aditiva, kao što je poznato u mornarici, stvara kritičnu opremu za raspoređene snage. U an intervju s Maritime Executive, zapovjednik Jon McCarter objasnio je da će “tehnologija koja podupire kriptovalutu Bitcoin vjerojatno revolucionirati velik dio našeg poslovanja”. Također je izjavio da bi to moglo “također revolucionirati proizvodnju pomorskih dodataka.”

Izvođači obrane koji koriste Blockchain

DARPA nastavlja svoje blockchain ambicije zajedno s mnoštvom obrambenih dobavljača. Najveći izvođač obrane u državi, Lockheed Martin, najavio strateško partnerstvo s blockchain logističkom tvrtkom Guardtime Federal u travnju ove godine. Ovaj je sporazum bio prvi takve vrste. Zadaci tvrtke uključuju rješavanje cyber prijetnji povezanih sa sustavima upravljanja rizikom u lancu opskrbe, inženjerskim procesima, razvojem softvera i oružnim sustavima.

DARPA Blockchain tehnologija

Nije iznenađenje da DARPA nastoji povećati njihovu upotrebu blockchain tehnologije. Nisu usamljeni u toj želji za oružavanjem blockchain tehnologije. Ulog je velik na bojnom polju, gdje informacije diktiraju pobjednike.

Ova najnovija dostignuća pokazuju sve veću integraciju blockchain tehnologije u vojne aplikacije. DARPA nastoji biti globalni lider na ovom polju. Sada se čini da bi ishod budućih vojnih sukoba mogao ovisiti o razini upotrebe blockchaina u zemljama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me