Blockchains i kriptovalute izvorno su dizajnirani da uklone potrebu za središnjim vlastima. Međutim, centralizirane razmjene (CEX) poput Coinbase proturječe toj vrijednosti i vraćaju kontrolu u ruke tvrtki koje funkcioniraju slično bankama.

Također, u posljednje četiri godine hakeri su potrošili kriptovalute vrijedne milijarde dolara, uspješno ciljajući lidere u industriji kao što su Bitfinex, Poloniex i Bitstamp. I, na mnogim od ovih platformi za trgovanje, korisnici ponekad čekaju mjesece kako bi provjerili svoje račune kako bi započeli trgovanje.

Nepotrebno je reći da CEX dolazi s glavnim problemima i rizicima. Među sigurnosnim prijetnjama, visokim naknadama, prijetećim zemljopisnim propisima koji prijete da će ih ugasiti i drugim čimbenicima, očito je da takve burze nude zamjenski proizvod. U očima kripto zajednice, decentralizirane razmjene (DEX-ove) odgovor su na mnoge nedostatke svojih kolega.

Što je točno DEX, & Po čemu se razlikuje od CEX-a?

Postoji mnogo različitih vrsta decentraliziranih razmjena, ali jednostavan način objašnjavanja DEX-a je platforma koja olakšava ravnopravno trgovanje kriptovalutom (P2P) iz jednog novčanika (koji vam daje kontrolu nad ključevima) u drugi. Umjesto da dajete sredstva CEX-u, dajete ih escrow-usluzi poput pametnog ugovora (koristi se na Ethereum blockchain-u) koji provodi transakciju.

U osnovi, DEX uklanja potrebu za trećom stranom. Prednosti uključuju preskakanje postupka provjere Upoznaj svog kupca (KYC), izbjegavanje ograničenja povlačenja / trgovanja i visokih naknada te ublažavanje rizika da netko hakira razmjenu i ukrade vaše tokene.

CEX sustavi poput Coinbase zahtijevaju da vjerujete jednom entitetu kako bi zaštitili svoja sredstva / informacije i pravilno izvršavali poslove. S uspostavljenim sustavom IOU stila, sredstva kontrolirate samo kad ih povučete u privatni novčanik.

Korištenje DEX-a osigurava da uvijek imate kontrolu nad svojim privatnim ključevima, a time i nad svojim novčićima. Budući da vam CEX ne daju vaše privatne ključeve, u osnovi se oslanjate na vjernost njegovih zaposlenika kako bi pravilno upravljali svojim sredstvima.

Mt. Gox je klasičan primjer. Hakeri i pronevjera sredstava doveli su do toga da su investitori ukupno izgubili preko 450 milijuna dolara. Korisnici su izgubili ulaganja, a izvršni direktor otišao je u zatvor.

kontrola privatnih ključeva mem

Štoviše, pojedinačne točke neuspjeha u centraliziranim sustavima dovode korisnike u rizik da ne mogu pristupiti svojim računima, što ih tjera da čekaju da se problem riješi. Budući da DEX koristi decentralizirani sustav, ne postoji niti jedna točka kvara, a operacije se mogu i dalje nesmetano odvijati u slučaju događaja poput prirodnih katastrofa ili ažuriranja održavanja.

Očito je da DEX nadmašuje svoje centralizirane kolege. Pa, tko su pokretači i tresači koji revolucioniraju način na koji trgujemo kriptovalutom? Pogledajmo nekoliko tvrtki koje DEX čine stvarnošću.

Zamjena zraka

Pokretanje AirSwap iz Brooklyna decentralizirana je P2P platforma za trgovanje u kojoj se osnovna interakcija održava privatno između dvoje ljudi izvan lanca. Trčanje na Ethereum blockchainu, svatko (unatoč zemljopisnom položaju) može koristiti platformu za trgovanje i podmirivati ​​transakcije na lancu.

razmjena zraka dex

Airswap je jedinstven po tome što ne koristi knjigu narudžbi. Umjesto toga, koristi sustav koji se naziva “namjera trgovine”. Izbjegavajući sustav knjige narudžbi u kojem se nalozi za kupnju i prodaju prikazuju svim korisnicima, AirSwap uklanja tržišnu manipulacijsku praksu predradnje. U konačnici, trgovanje postaje poštenije i posebno povoljno za markere na tržištu.

Budući da AirSwap radi na Ethereum blockchainu, ERC20 tokenima (koji su prikladniji za P2P transakcije jer svi koriste isti protokol prijenosa) mogu trgovati “proizvođač” i “uzimač”. Proizvođač prikazuje s kojim tokenima je spreman trgovati na “indekseru”, a primatelj ispunjava narudžbu. Uz pomoć “oraclea” koji koristi API-je za agregiranje cijena, proizvođač i preuzimač mogu pregovarati o poštenoj cijeni.

Jedini uvjet za najavu trgovine na indekseru je da proizvođač mora držati AirSwap tokene (AST), što tokenu daje vrijednost. Osim kupnje AST tokena za objavljivanje namjera trgovanja i plaćanja cijena plina, ne naplaćuju se nikakve naknade.

Kyber mreža

Kao i AirSwap, Kyber Network slijedi protokol zasnovan na Ethereumu i uklanja knjige narudžbi. Za razliku od AirSwap-a, nudi trenutnu likvidnost iskorištavanjem višestrukih rezervi. I, umjesto da pregovaraju privatno o P2P, korisnici Kyber mreže unaprijed znaju stopu pretvorbe, a zatim odlučuju žele li nastaviti s trgovinom.

Također nudi API-je za plaćanje putem kojih trgovci mogu prihvatiti bilo koji ERC20 token i automatski ga pretvoriti u kriptovalutu po svom izboru. Dakle, ako trgovac proda košulju i želi primiti ETH, ali kupac želi platiti u Tronixu (TRX), trgovac će dobiti ETH nakon kupčeve kupnje košulje s TRX-om.

Budući da na burzi osim troškova plina ne postoje naknade, Kyber Network i “rezervni doprinosnici” (uglavnom tvornici na tržištu) mogu primati dobit od širenje. Rezervama trećih strana upravljaju „upravitelji rezervi“ koji mogu sami odrediti cijenu za parove žetona koje podržavaju.

Kyber mreža

„Kyber ugovor“ omogućuje da se za svaku transakciju koristi najbolja stopa iz svih rezervi. Da bi se osiguralo da upravitelji rezervi ne koriste prednosti primjenom lažnih tečajeva, uspostavljeni su izvanlančani i lančani mehanizmi za otkrivanje sumnjivih aktivnosti i zaustavljanje nepravednih transakcija.

Da bi ostvarili zaradu od širenja na platformi, rezervni suradnici trebaju kupiti Kyber Network Crystal (KNC). Mala količina KNC-a iz svake transakcije uklanja se iz rezervi doprinosnika i šalje na platformu Kyber Network. Nakon pokrivanja operativnih troškova, preostali prikupljeni KNC sagorijeva se, što povećava vrijednost KNC-a.

U budućnosti tim planira uvesti napredne financijske alate kao što su opcije i terminski poslovi. Također planiraju implementirati međusobno trgovanje, omogućavajući razmjenu kriptovaluta na dva različita blockchaina (poput bitcoina i etera) bez potrebe za trećom stranom.

0x

Osnovan 2016. godine, 0x slijedi protokol otvorenog koda bez dopuštenja koji pruža arhitekturu za razvoj DEX-a pomoću pametnih ugovora. U osnovi, omogućava svima da upravljaju DEX-om, značajkom koju njezini osnivači smatraju potrebnom u budućnosti masovne tokenizacije i trenutne interoperabilnosti između DEX-a.

Kao i AirSwap, 0x prelazi van lanca kada se podudaraju poslovi i nastavlja na lancu za poravnanje transakcija ERC20. Za razliku od AirSwap, 0x koristi knjigu narudžbi, a ne indeksator. Način na koji funkcionira njegov protokol, čini se da je 0x više prilagođen bržim nalozima / manjim transakcijama, dok je AirSwap više prilagođen market mejkerima.

Isto tako, 0x omogućuje bilo kome (koji će najvjerojatnije biti programer) biti prenosilac. Prenosnik domaćin javno ili privatno naručuje knjige kako bi dogovarali proizvođače i preuzimače (poznate kao nalozi za emitiranje) izvan lanca, potaknuti naplatom naknada u 0x matičnoj valuti (ZRX) za svoje usluge. Oni koji posjeduju ZRX također mogu glasati o upravljanju 0x-om, što dodatno donosi vrijednost ZRX žetonu.

0x DEX

Point-to-Point narudžbe omogućuju proizvođačima da generiraju i šalju narudžbe u osnovi putem bilo kojeg komunikacijskog medija, poput e-pošte ili Facebook messenger-a, određenom primatelju. Primatelj prima narudžbu, a zatim odlučuje žele li je kriptografski potpisati (ispuniti) ili ne. Sigurnost je zajamčena jer samo naručilac mora dobiti adresu koja je određena.

Korištenje metode Point-to-Point omogućuje proizvođačima / preuzimačima da zaobiđu naknade za ponovno slanje koje se nalaze u nalozima za emitiranje. Trenutno 0x tim ima proizvod pod nazivom 0x OTC, P2P DEX u kojem se ERC20 tokenima može trgovati bez releja.

Valovi

Velika prodajna točka Wavesovog DEX-a je što korisnicima omogućuje ne samo trgovanje kriptovalutama, već nudi i pristupnike za povlačenje i polaganje fiat valuta kao što su američki dolar, euro i turska lira. Kao što većina kripto trgovaca zna, malo je razmjena koje korisnicima nude ulazak i izlazak iz fiata kao što Coinbase i Gemini dopuštaju. Ipak, ovi CEX dolaze s visokim naknadama za svoje unosne usluge. Waves nudi nisku cijenu, fiksnu naknadu od 0,003 WAVES-a po transakciji, bez obzira na veličinu.

valovi dex

Kao i AirSwap, Waves štiti korisnike od prednjačenja prikrivanjem narudžbi. Korištenjem “podudarnih” čvorova, nalozi se upare izvan lanca na centraliziranom poslužitelju, a zatim izvršavaju na blockchainu radi dodatnog sloja sigurnosti i pravičnosti.

Želite li pasivno zarađivati? Valovi vam mogu pomoći da zaradite kamate rudarstvom. Prema njihovoj web stranici, „Valovi koriste algoritam Proof-of-Stake u kojem WAVES koji posjedujete (ili koji su vam unajmljeni) odražava vašu rudarsku snagu. Što više posjedujete, veće su vam šanse za obradu sljedećeg bloka i primanje naknada za transakcije kao nagradu. ”

Međutim, za ovu značajku treba vam najmanje 1.000 valova. Drugi način za ostvarivanje pasivnog dohotka s manje sredstava je korištenje njihovog protokola “Leasing Proof-of-Stake (LPoS)”, koji korisnicima omogućuje iznajmljivanje bilo kojeg iznosa WAVES-a čvoru.

I na kraju, ali ne najmanje važno, Waves DEX omogućuje vam stvaranje vlastitog prilagođenog tokena, a zatim ga trgovanjem u trgovinskom paru s bilo kojim drugim Waves tokenom. Prema njihovoj web stranici, tehničke vještine nisu potrebne da bi korisnik mogao stvoriti prilagođeni token za samo minutu.

Počasna priznanja:

  • EtherDelta
  • Budući OmiseGo DEX
  • Budući Binance DEX

Zaključak

Što se tiče DEX-ovog UX dizajna, pred njima je još puno posla u odnosu na CEX-ov. Isto tako, CEX-ov adut DEX-a u njihovoj sposobnosti da prihvati fiat valutu, korisničku uslugu i općenito visoku likvidnost.

Međutim, nedostatak vremena čekanja za potvrdu računa ili ograničenja za polog / povlačenje, anonimnost korisnika, niske naknade, struktura bez granica, poboljšana sigurnost i neprekidno funkcioniranje 24/7 samo su neke od dugog popisa prednosti DEX-ovog.

Uzimajući u obzir nedavnost blockchain tehnologije, a posebno DEX-a, treba razmotriti goleme korake postignute u industriji. S onim što namjeravaju postići, banke i posrednici mogli bi biti stvar prošlosti. Zapamtite, DEX-ovi su u tijeku, a budućnost prema decentraliziranim gospodarstvima je u tijeku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me