I Iran i Venezuela trenutno se suočavaju s plimom financijskih sankcija koje su nametnule Sjedinjene Države. Kao što ste mogli očekivati, njihove vlade aktivno traže načine da ih zaobiđu.

Međutim, upotreba digitalnih valuta omogućila bi trgovinskim partnerima obavljanje transakcija s dvije države izvan standardnog međunarodnog monetarnog sustava i pomogla im da ekonomije ostanu otvorene.

Ovo se definitivno čini kao odgovor trenutno, ali bi li ova strategija mogla uspjeti?

Situacija u Venezueli

Od 2015. Venezuela se oporavlja od sankcija koje je Obamina administracija nametnula izvršnom naredbom (E.O) 13692, koja je bila usmjerena na „Blokiranje imovine i obustavljanje ulaska određenih osoba koje pridonose situaciji u Venezueli“.

Prema a izjava Bijele kuće, sankcije su postavljene kako bi se spriječilo da venecuelanski predsjednik Nicolás Maduro i njegova administracija iskoriste američki financijski sustav kako bi opljačkali njegovu zemlju.

Američka vlada optužila je Madurovu vladu da je zatvorila članove oporbe i nasiljem suzbila slobodu govora.

Raširena korupcija među vladinim dužnosnicima i pokušaji likvidacije javne imovine također su doveli do provedbe sankcija.

U vrijeme nametanja, većina stanovništva Venezuele suočila se s ozbiljnom nestašicom hrane i imala je izuzetno ograničen pristup medicinskoj skrbi i osnovnim pogodnostima. Nažalost, to je još uvijek slučaj.

Venezuelci trpe iscrpljujuće siromaštvo. Na ovoj je slici prikazan venezuelski barrio sagrađen na brdu s autocestom u dnu.

Američke sankcije i raširena korupcija poharale su venecuelansko gospodarstvo.

Posljednji krug sankcija uveden je u svibnju nakon što je Maduro pobijedio na predsjedničkim izborima. Zabranili su tvrtkama i američkim građanima kupnju duga Venezuele ili uključivanje u državna potraživanja.

Stopa inflacije u Venezueli

Prema najnovijem statistika MMF-a, južnoamerička država imat će stopu inflacije od oko 1.000.000 posto do kraja 2018. godine.

U veljači je zemlja lansirala vlastitu kriptovalutu Petro, očito potpomognutu zalihama minerala i nafte u zemlji. Time se nastojalo zaobići američke sankcije.

Jedna od glavnih prednosti digitalnih valuta za gospodarstvo je ta što je, iako su nestabilne, venezuelski bolívar mnogo gori. Krvari vrijednost gotovo svaki dan.

Međutim, postoji nekoliko problema s usvajanjem kriptovaluta, jer je minimalna plaća preniska da bi imala kratkoročni značajni utjecaj na venezuelsku kriptoekonomiju.

Ovo se uzima u obzir da je mjesečna minimalna plaća u zemlji otprilike 1,61 USD. Riječ je o 0.00020 bitcoina. Ipak, kaže se da je kriptovaluta Dash u zemlji vrlo dobro prihvaćena, jer njezina upotreba premašuje sve ostale kriptovalute.

Prema Dash Force News, kaže se da preko 500 trgovaca koristi sada raširenu ravnopravnu digitalnu valutu koja se može pohvaliti s preko 10.000 korisnika.

Iran i kriptovalute

Za razliku od venezuelske ekonomije, koju su poharale korupcija i sankcije i doslovno na koljenima, iransko gospodarstvo je u virtualnom odbrojavanju od izricanja sankcija od strane Sjedinjenih Država.

To je uslijed povlačenja Amerike iz iranskog nuklearnog sporazuma u svibnju, s prvim krugom sankcija koji će vjerojatno pogoditi zemlju 6. kolovoza 2018..

Područja koja će u ovom slučaju biti pogođena uključuju kupnju američkih dolara, trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima, zrakoplovstvo i automobilsku industriju.

Budući da sve manje zemalja želi trgovati s Iranom zbog straha od kažnjavanja sankcija Sjedinjenih Država, kriptovalute se čine logičnom opcijom. Međutim, država Arapskog zaljeva ima odnos ljubavi i mržnje prema digitalnim valutama.

U travnju je središnja banka zemlje zabranila bankama trgovanje kriptovalutama zbog zabrinutosti oko pranja novca. Kako bi ublažio učinke opadanja vrijednosti svoje valute, Iran je također zabranio razmjenu novca izvan svog bankarskog sustava.

Prema iranskom ministru za informacijske i komunikacijske tehnologije Mohammadu Javadu Azari-Jahromiju, cilj je bio ne da se potpuno ukine potpuno korištenje digitalnih valuta, ali kako bi se spriječio izlazak strane valute iz zemlje.

To je reklo, njegova je vlada istovremeno eksperimentalno pokrenula lokalni projekt kriptovaluta. Projekt je pokrenut kako bi se isprobali načini na koje bi kripto pomoć mogla podržati ekonomiju nakon što američke sankcije pogodiju.

Trenutno neke iranske ustanove navodno prihvaćaju depozite kriptovaluta. Prema Cryptoslateu, internetska platforma za rezervacije hotela HotelsInIran potiče upotrebu Bitcoina, Cash Bitcoina i Ethereuma za rezerviranje smještaja u Iranu.

No, to očito nije nezakonito, s obzirom na to da se uglavnom radi o depozitima i da se unutar zemlje ne vrši razmjena valuta.

Iran se sprema za američke sankcije i inflaciju. Na ovim slikama prikazan je grad Teheran, glavni grad Irana, s planinama i maglom u pozadini.

Iran će možda uskoro lansirati vlastitu kriptovalutu usred nadirućih američkih sankcija.

Američka konfiskacija imovine iranskog kripto držatelja

Američka vlada oduzima Irancima bitcoin pod nejasnim okolnostima. Ovaj zabrinjavajući trend doveo je do uključivanja iranskog Blockchain udruženja. Do sada je oduzeto najmanje 500 bitcoina u vrijednosti od 5,77 milijuna dolara.

Iranska vlada, međutim, nije uključena u to pitanje, budući da je trgovanje digitalnim valutama unutar zemlje ilegalno.

Zaključak

O tome mogu li kriptovalute riješiti situaciju u Venezueli, zemlja jednostavno trenutno ima previše unutarnjih problema da bi njezino gospodarstvo moglo kratkoročno postići bilo kakav značajan napredak.

Što se tiče Irana, zemlja izvozi puno nafte u ekonomski utjecajne zemlje poput Kine, koja dnevno uvozi oko 650 000 barela.

Iskorištavanje ovog resursa i uvjeravanje zemalja uvoznica da koriste njegovu kriptovalutu (koju tek treba pokrenuti) definitivno bi pomoglo iranskom gospodarstvu da ublaži sankcije, barem teoretski.

Ali u stvarnosti, kombinacija ekonomskih sila konačno će odlučiti o njegovoj sudbini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me