Kad su Airbnb i Uber izbili na scenu, puno se govorilo o tome kako su te tvrtke pozdravile novu eru peer-to-peer dijeljenja. Naveli su nas da vjerujemo da tijekom sljedećih godina više nećemo kupovati stvari poput kosilica ili električnih alata. Takve bismo predmete mogli dijeliti u zajednicama, koristeći Internet da povežemo one koji imaju s onima koji trebaju. Bilo bi učinkovitije i stvorilo bi manje otpada. No ekonomija dijeljenja se zapravo nije evoluirala na ovaj način, a dijelom su krive tvrtke koje dijele ekonomiju.

Problemi trenutne ekonomije dijeljenja

Nekoliko velikih igrača dominira ekonomijom dijeljenja. Deset godina nakon njihovog stvaranja, to su uglavnom Airbnb i Uber, iako postoji nekoliko drugih. Obje su tvrtke godinama patile od problema i stvorile su ih nekoliko istodobno.

Nema izravnih veza i teških naknada

Pojam ekonomije dijeljenja i koristi koje kompanije promoviraju u ekonomiji dijeljenja umanjuju činjenicu da je malo istinskog dijeljenja uključeno. Istina je da ove tvrtke pružaju platforme s pristojnim korisničkim sučeljem za povezivanje ljudi. Međutim, pojedinci ne smiju komunicirati jedni s drugima izvan platforme bez kršenja uvjeta usluge.

Tvrtke koje dijele ekonomiju također uzimaju zdrav dio zarade od pojedinaca koji posuđuju svoju imovinu. Te su naknade omogućile brzo širenje i Ubera i Airbnba.

Blockchain omogućuje peer-to-peer vezu, što eliminira potrebu za posrednikom poput Ubera ili Airbnb-a. Blockchain usluge smanjuju ili čak uklanjaju posredničke naknade. To omogućava onima koji imaju nešto za dijeljenje da se izravno povežu s onima koji žele posuditi. Stranke se dogovaraju o cijeni i sigurno je prenose u kriptovaluti.

Sigurnost i kriminal

Čak i ako nikada osobno niste imali problema s Airbnbom ili Uberom, šanse su da možda poznajete nekoga s pričom. Iako su tvrtke za dijeljenje uspostavile sigurnosne mjere i provjere, i dalje se događaju zastrašujući incidenti. Izvijestio je CNN početkom ove godine 103 američka vozača Ubera do sada su optužena za seksualno zlostavljanje ili zlostavljanje, a gotovo trećina njih prethodno je bila osuđivana. Postoje izvještaji o sličnim incidentima od strane drugih tvrtki za dijeljenje vožnje, kao što su Ola u Indiji i Grab u Maleziji. U međuvremenu postoje cijele web stranice posvećen Airbnb horor pričama i gostiju i domaćina.

uber vozač

Kako stvarno možete znati tko vas vozi?

Da bismo bili pošteni prema tvrtkama s ekonomijom dijeljenja, web mjesto Airbnb sasvim s pravom ističe da provjere pozadine ovise o podacima javnih organizacija koji su često fragmentirani i loše održavani.

Provjera identiteta i provjera pozadine učinkovitija je na blockchain platformi. Osobito ako se vladine organizacije kreću prema bilježenju stvari poput kaznenih djela i vozačkih dozvola i registracija na nepromjenjivim blokovima, provjere pozadine za tvrtke sa zajedničkom ekonomijom bile bi pouzdanije i robusnije.

Tvrtke s ekonomijom dijeljenja zasnovane na blockchainu također mogu imati koristi od bilježenja provjere pozadine na blockchainu. To bi čekove učinilo pouzdanima i neovlaštenima.

Sigurnost podataka i privatnost

Krajem 2017. god, Bloomberg je razbio priču da je Uber više od godinu dana skrivao masovno kršenje podataka od svojih kupaca. Hakeri su provalili sigurnosne mjere oko poslužitelja tvrtke i ukrali podatke oko 57 milijuna korisnika. Tvrtka je nakon toga otpustila svog šefa osiguranja jer je sudjelovao u plaćanju ušutkavanja od 100 000 američkih dolara..

Dok je Uber daleko od same budući da je predmet takvog hakiranja, primjer služi za stvaranje još jednog slučaja za decentraliziranje tvrtki s ekonomijom dijeljenja s blockchainom. Decentralizacija baza podataka na više čvorova čini podatke sigurnijima, izbjegavajući mnoge ranjivosti centraliziranih poslužitelja.

Štoviše, da se dogodio takav napad na decentralizirani sustav, bilo bi ga puno teže zataškati. Čak i ako bi se 51 posto blockchain čvorova pokazalo zlonamjernim, zataškavanje bi zahtijevalo 100 posto da ne cvili.

Budući izgledi za gospodarske tvrtke koje dijele blockchain

Unatoč svim tim problemima, izgledi za rast ekonomije dijeljenja izgledaju sjajni. Jedna studija je navela da se očekuje da će tržište porasti s oko 14 milijardi USD u 2014. na više od 335 milijardi USD do 2025. Blockchain startupi brzo su vidjeli priliku da prekinu dominaciju u industriji velikih kompanija s ekonomijom dijeljenja. Dva takva pokretanja blockchaina su Origin i ShareRing. Oboje vide potencijal za mrežu koja će ponuditi dijeljenje transakcija za širok raspon roba i usluga.

Podrijetlo

Podrijetlo je protokol otvorenog koda, zasnovan na Ethereumu, za stvaranje tržišta ekonomije dijeljenja. Omogućuje programerima da kreiraju prilagođene dApps za različite vrste dijeljenja dobara i usluga (npr. Zadatke, dijeljenje kuće, dijeljenje vožnje) ili za različita mjesta. Origin će na platformi lansirati vlastiti dApp. Ova aplikacija djeluje kao potrošačko tržište i povezuje one koji žele poslovati. Sustav koristi pametne ugovore za upravljanje transakcijama i plaćanjima roba i usluga.

Početna stranica protokola podrijetla

Početna stranica protokola podrijetla

Web stranica ističe kako nedostatak posrednika omogućuje svojim korisnicima transakcije bez nanošenja značajnih naknada. Origin se već udružuje s tvrtkama koje će koristiti platformu za izgradnju vlastitih tržišta dijeljenja. Tvrtka svoju prodaju tokena provodi u partnerstvu s Coinlist Capitalom registriranim u SEC-u. Izvođenje usklađenih ICO-ova omogućuje mu distanciranje od širenja prijevara ICO-a koji su mučili tržište.

ShareRing

ShareRing ima slične ciljeve kao Origin, ali razvija vlastiti blockchain za pokretanje dualnog sustava tokena. Dvostruki token mehanizam ima za cilj smanjiti trenje u uključivanju novih (nekripto) korisnika u sustav.

ShareToken je uslužni znak sustava. To je poticaj za pokretanje blockchaina, kao i novčić kojim se u sustav kupuju oni s robom za iznajmljivanje. SharePay je drugi token i povezan je s vrijednošću fiat-a. Korisnici mogu razmijeniti fiat za SharePay koristeći platformu ShareRing. Oni koji žele unajmiti putem ShareRinga tada mogu “nadopuniti” svoj SharePay saldo pomoću svoje kreditne kartice.

Početna stranica ShareRing

Početna stranica ShareRing

ShareRing vuče korijene iz australske tvrtke za dijeljenje vožnje Keaz. Kao takav, nedavno je ušao u automobilski blockchain konzorcij MOBI.

Monopoli su nesigurni

Monopoli dominiraju u trenutnoj ekonomiji dijeljenja, a ovakva su tržišta zrela za poremećaje. Pojava blockchaina presijeca posrednike pa pametni startupi mogu stvoriti glavobolju za Uber i Airbnb. Velike tvrtke s ekonomijom dijeljenja, kao i druga internetska tržišta, moraju biti sigurne da idu u korak s tim razvojem ako žele ostati na vrhu svoje igre.