Cvijet rudarstva s utvrđenom kriptovalutom gotovo je sve došao i prošao. Ovih dana morate ozbiljno znati što radite ako se želite natjecati s velikim dečkima. Operacije u industrijskim razmjerima natjerale su mnoge entuzijaste da priliku traže u manjim kovanicama u nadi da će uhvatiti sljedeći veliki trend.

Već smo prilično detaljno obrađivali rudarstvo kriptovaluta na CoinCentral. Međutim, mislili smo da je krajnje vrijeme da vidimo kako se dva teškaša kriptovaluta slažu u rudarskom odjelu. Ovo je Bitcoin mining vs Litecoin mining.

Prije nego što uskočite u razlike, evo nekoliko važnih čimbenika rudarstva kriptovaluta koje treba razmotriti planirate li smočiti noge:

  • Jeftina i stabilna struja
  • Zemljopisna lokacija
  • Troškovi hardvera i softvera
  • Stručnost
  • Naknade za rudare i transakcije

Specijalizirani rudarski hardver dizajniran je da radi na ograničenjima i kao rezultat toga troši puno električne energije. Stoga ne čudi da se najveći broj rudara nalazi u zemljama s jeftinom električnom energijom. Ovi strojevi također rade posebno vruće i hlađenje vaše dragocjene opreme postaje problem u toplijim podnebljima.

Da biste ostali konkurentni, morate imati najnoviji hardver i softver. Nadalje, potrebna vam je stručnost kako biste osigurali da vaša oprema radi s optimalnim kapacitetom. Ulaganje u rudarsku opremu također znači utrošiti vrijeme za edukaciju. Napokon, važno je razmotriti sve naknade povezane s rudarstvom bilo na Bitcoin ili Litecoin blockchainu.

Bitcoin Rudarstvo

Stresimo se – dolazimo do konsenzusa

I Bitcoin i Litecoin koriste provjeru rada kako bi provjerili i osigurali transakcije na svojim mrežama. Bitcoin koristi SHA-256 algoritam da se to postigne. The siguran hash algoritam je funkcija koja se često koristi u blockchainima, a pionir joj je Bitcoin.

Rudarstvo bitcoina smatra se složenijim od rudarenja Litecoinom zbog razlika u algoritmima. Tijekom godina sve je više računalne snage posvećeno zaštiti Bitcoin mreže. Kao rezultat toga, poteškoće s rudarstvom Bitcoina dramatično su porasle do danas.

Bitcoin je dizajniran za potvrđivanje transakcija oko Intervali od 10 minuta. A kako bi se ovo vrijeme održalo stabilnim, poteškoća se povećala tako da veća računalna snaga ne narušava predvidivu brzinu transakcije mreže. Nažalost, to također znači da ćete, ako imate najnoviji hardver, teško imati problema s ostvarivanjem dobiti na ovom tržištu.

Naoštrite svoje alate – hardver

Rudarski hardver evoluirao je od vaše osnovne obrade radne površine u specijalizirane čipove tzv ASICs. The integrirani krug specifičan za primjenu je dizajniran isključivo za rudarstvo kriptovaluta. ASIC-ovi međutim nisu jeftini, a vrhunska oprema za rudarstvo bitcoina može vam vratiti par tisuća dolara.

Bitcoin mining vs Litecoin mining. Prvi japanski rudar bitcoina

Prvi japanski rudar bitcoina. Slika ljubaznošću Yuji Nakamure

GMO je nedavno najavio prvi japanski rudar bitcoina, B2, koji se prodaje za cool 2000 dolara. GMO izaziva čelnika bitcoin rudarstva BitMain s B2-om. Izvršni direktor Masatoshi Kumagai nedavno je rekao sljedeće o svom kontroverznom konkurentu:

“Poštujem Bitmain, ali mi ćemo ih nadmašiti”

Morat ćete biti u toku s najnovijim dostignućima u hardverskoj utrci i osigurati da imate odgovarajuću opremu kad vam zatreba..

Litecoin Rudarstvo

Brži konsenzus

Za usporedbu, Litecoin koristi Scrypt algoritam umjesto SHA-256. U početku je dizajniran da bude otporan na ASIC kako bi spriječio onu vrstu centralizacije rudarstva koju trenutno vidimo u blockchains-u s dokazima o radu. Međutim, s predanim istraživanjem i razvojem, etablirani rudari bez obzira na to uspjeli su izraditi specijalizirani hardver posebno za rudarenje Litecoina.

Glavna prednost koju Litecoin ima u odnosu na svog većeg brata je 2,5 minute vrijeme transakcije. Na četverostrukoj brzini bitcoina, čini se da bi Litecoin više bio kandidat za usvajanje trgovaca. Oba su novčića, međutim, vjerojatno izgubila tu prednost zbog trenutnih transakcija novijih kandidata.

2.5, odnosno 10 minuta izvrsno su vrijeme transakcija za devizne transfere, kako lokalne, tako i međunarodne transfere. Potvrđivanje tradicionalnog međunarodnog prijenosa putem postojećeg bankarskog sustava može potrajati između smiješnih 7-10 radnih dana. Imajte na umu ove vrste slučajeva. Kako raste usvajanje kriptovaluta, tako će se i najbolje mogućnosti za rudarenje odvijati tamo gdje to za korisnike ima najviše smisla.

Litecoin Rudarski hardver

Najbolja oprema za rudarenje Litecoina u ovom trenutku vjerojatno je Antminer L3++ iz Bitmaina. Trenutno se nalazimo na nezgodnom tržištu, jer je pad cijena kriptovaluta rudarstvo učinio neisplativim za mnoge manje rudare. Bilo koja današnja investicija trebala bi uzeti u obzir dugoročni grafikon cijena Litecoina. Vaše se sklonosti mogu razlikovati, stoga uvijek naglasite svoje istraživanje.

Uzimajući u obzir mrežnu sigurnost

U kriptovalutama s dokazom o radu, ako rudar postigne > 50% mrežne brzine (količina računalne snage predane mreži) imaju sposobnost izvedbe napada od 51%. To u osnovi omogućuje rudaru krađu novca s mreže dvostrukom potrošnjom.

Takav bi napad u početku bio vrlo isplativ za rudara. Međutim, mreža bi u konačnici postala neupotrebljiva, a vlasnici novčića premjestili bi svoja sredstva na sigurniji blockchain. Može se pronaći zanimljiva procjena troškova za pokretanje ove vrste napada za nekoliko blockchaina ovdje.

Centralizacija rudarstva i dalje zabrinjava Bitcoin jer Bitmain nastavlja dominirati na tržištu. Ako Bitmain ikada uspije zabilježiti više od 50% mrežne brzine raspršivanja, bilo koja oprema za rudarstvo Bitcoina koju držite izgubit će vrijednost vrlo brzo.

Što se tiče stava Litecoina o sigurnosti, Charlie Lee, osnivač Litecoina, imao je sljedeće za reći u tvitu početkom ove godine (2018):

U posljednjih 51% napada i https://t.co/yfy2GcBfQE informacije, budite sigurni da je Litecoin izuzetno siguran i da je rudarenje vrlo zdravo. &# 128077;&# 128640;

– Bazeni su dobro raspoređeni (najveći 22%)

– Hashrate 50 puta veći (zadnjih 1 godina)

– Veliki kapitalni troškovi za napad ($ 322-761MM + ~ $ 38-50k / sat) pic.twitter.com/hD8IrYM8dD

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 30. svibnja 2018

https://platform.twitter.com/widgets.js

Prepreke ulasku

U početku je gotovo svatko mogao kopati Bitcoin sa standardnim računalom. Tada su pametni rudari uvidjeli neizmjernu zaradu koja se mogla ostvariti rudarstvom. Ovih su dana tvrtke posvetile istraživačke i razvojne timove i postavile velike proračune kako bi ostale na vrhu tehnologije rudarenja kriptovaluta.

Rudarski bazeni

Srećom, postoji rješenje ako ste manja riba u ovom prilično velikom ribnjaku – rudarski bazeni. Ako ste iskoristili korak i uložili u neki razumni hardver, sada imate mogućnost doprinositi svojoj hash moći grupi rudara poznatom kao pool. I Bitcoin rudarski bazeni i Litecoin rudarski bazeni nude svojim rudarima nižu prepreku za ulazak u rudnik. Zajednička snaga bazena omogućuje vam prikupljanje nagrade proporcionalno vašem doprinosu moći.

Glavna prednost ovog pristupa je redovita isplata u predvidivom vremenskom okviru. Glavni je nedostatak, međutim, to što koncentrirate snagu na vlasnika bazena. Ovo centralizira mrežu, makar i samo djelić. Ljepota je, naravno, u tome što svoj hardver možete premjestiti u drugi bazen ako vam se ne sviđa ono o čemu se trenutno radi.

Distribucija stope raspršivanja bitcoina:

Bitcoin mining vs Litecoin mining. Postotna raščlamba Bitcoin rudarskih bazena

Procenat raščlanjenja Bitcoin rudarskih bazena zahvaljujući Blockchain.com

Raspodjela stope raspršivanja Litecoin:

Bitcoin vs Litecoin rudarstvo. Postotna raščlamba Litecoin rudarskih bazena zahvaljujući litecoinpool.org

Postotna raščlamba Litecoin rudarskih bazena zahvaljujući litecoinpool.org

Profitabilnost

A sada na odjeljak koji ste nesumnjivo čekali! Dakle, što je isplativije, Bitcoin ili Litecoin rudarstvo? Pa, na ovom određenom snimku Bitcoin je dobro prednjačio. Međutim, toliko se faktora mora uzeti u obzir pri takvom izračunu da se preporučuje da tome pristupite sa zdravom rezervom.

Coinwarz pruža zanimljivu usporedbu najprofitabilnijih kovanica u stvarnom vremenu:

Bitcoin mining vs Litecoin mining. Detaljan pregled dobiti od rudarstva kriptovaluta

Detaljan pregled dobiti od rudarstva kriptovaluta

Ovi se izračuni gotovo u potpunosti usredotočuju na brzine raspršivanja. Ostali čimbenici koje treba uzeti u obzir uključuju oscilacije tečaja, učinkovitost bazena, naknade, promjene koda i tako dalje. Na kraju, vrijedi napomenuti da bi nadgledanje tablica ovdje i na drugim web lokacijama trebalo dati bolju zastupljenost tijekom vremena. Podaci praćenja samo jednog dana nisu osobito pouzdani.

Konačne misli: Bitcoin Mining vs Litecoin Mining

Donošenje odluke o skoku u svijet rudarenja kriptovaluta nije lako. Takva odluka učinkovito znači nadmetanje s velikim operacijama širom svijeta. Svakako se isplati uključiti se rano u lansiranje novog novčića. Međutim, tržište se brzo zasitilo s toliko beskorisnih kripto valuta da je postalo puno teže znati što će uspjeti i posljedično kamo odvojiti svoje resurse.

Rudarstvo bitcoina i Litecoina i dalje je izvedivo ako ste spremni uložiti u pravi hardver i softver i te resurse posvetiti rudarskom bazenu. S toliko izbora i toliko faktora izvan vaše kontrole, čini se da je vjerojatnost ostvarivanja dobre dobiti svakim danom sve teža.

U zajednici kriptovaluta nastavlja se zdrava rasprava. Opći je osjećaj da će oni koji su strastveni prema kriptovalutama, hardveru i tehničkim poteškoćama da to ostvare sasvim dobro. Oni koji imaju čiste investicijske ciljeve vjerojatno bi prošli bolje ako bi izravno kupili novčiće.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me