Ako ovo čitate, velika je vjerojatnost da ste pomalo uronjeni u svijet Interneta i digitalnu ekonomiju. Vjerojatno ste kupili pjesme, filmove i knjige koje sve žive na mreži. Ta su digitalna sredstva “vaša” onoliko koliko imate prava na pristup u bilo kojem trenutku. Ovo se čini kao pošten razuman ugovor, iako nešto manje osnažujući od fizičkih i opipljivih predmeta tradicionalnog svijeta (mrtvo drveće, plastični CD itd.).

Vaš ugovor s vašim digitalnim sredstvima postaje pomalo maglovit što se tiče vaših podataka. Ti se podaci sastoje od stvari kao što ste tko ste, koji su vaši interesi, kako komunicirate s Internetom i što kupujete. Kad su vaši podaci vani, možete ih iskoristiti za bilo što poput nevinih oglasa da vam prodaju stvari ili na drugi način manipuliraju vama da djelujete na način na koji inače ne biste.

Duboka je zečja rupa kada je riječ o učenju problema s modernim Internetom i kako decentralizirani Internet može riješiti mnoge od ovih problema. Dobro polazište bilo bi razumijevanje jednog od vodećih projekata u svemiru.

Fay Li

Fay Li

Elastos (ELA) je Internet koji pokreće blockchain i koji korisnicima omogućuje potpunu kontrolu nad njihovom digitalnom imovinom. To je također jedan od rijetkih blockchain projekata koji je zapravo postigao svoje predviđene prekretnice i ubrzano teži naprijed. Projekt se trenutno kreće na oko 50 milijuna američkih dolara i privukao je ulaganja istaknutih ličnosti kao što je izvršni direktor Bitmaina Jihan Wu.

Povezali smo se s Elastos CMO-om Fay Li i preispitao nedavna partnerstva s Elastosom i blisku budućnost projekta.

Elastos je nedavno najavio partnerstvo s Bitmainom za spojeno rudarstvo. Je li to provedeno kao odgovor na povećanu potražnju na mreži Elastos ili je to preventivna mjera?

Partnerstvo između Elastosa i Bitmaina najavljeno je prije gotovo godinu dana, a plan korištenja njihovih rudarskih bazena za spojeno rudarstvo također je uspostavljen prije nekoliko mjeseci prije objave. Točan datum početka spojenog rudarstva, međutim, bio je neodlučan sve dok nekoliko dana prije spajanja rudarstva nije krenulo s jednim od najvećih Bitmainovih rudarskih bazena: BTC.com. Elastos je još uvijek u alfa fazi, pa je ovo bila strateška odluka koju je donijela Zaklada Elastos kako bi se osigurala sigurnost mreže Elastos korištenjem ogromne hashpower iz bitcoin mreže.

Tijekom kolovoza Elastos je prodao 100 000 TV kutija kroz partnerstvo s Shanghai Shiju TV. Možete li objasniti kako ovo partnerstvo funkcionira u korist naših čitatelja izvan Kine? Kakvu korist imaju korisnici ovih televizora?

Zapravo, naša najnovija brojka za TV kutije u vlasništvu potrošača koje koriste Elastos Carrier iznosi 230.000, što znači da je Elastos upravo dosegao 230.000 korisnika koji podržavaju našu novu internetsku infrastrukturu. Mi smo uistinu decentralizirani web.

Što se tiče načina rada, TV kutija je sama po sebi tipičan uređaj, međutim, budući da je u njih ugrađen Elastos Carrier, vrlo se razlikuju od ostalih TV kutija. Svaki od 230 000 TV prijemnika može se smatrati čvorom u mreži Elastos Carrier, koja je naša P2P mreža. Trenutno je jedina korist za krajnje korisnike ovih TV kutija ta što se mreža Elastos Carrier koristi za daljinsko upravljanje televizorom iz korisničke mobilne aplikacije. Međutim, u budućnosti se ti isti TV prijemnici mogu koristiti kao dio distribuiranog sustava za pohranu datoteka u Elastosovoj mreži koji će pružiti malo prostora gdje ih korisnici i dapps uređaji na Elastosu mogu koristiti za pohranu podataka na decentraliziran način.

Osim toga, ti isti TV prijemnici mogu se koristiti za širok spektar drugih usluga koje Elastos planira donijeti masama u budućnosti. Slično tome, ovaj Elastos Carrier može se instalirati i na druge pametne uređaje poput pametnih zvučnika ili brojne druge IoT uređaje koji mogu koristiti Elastos nosač, a također pružaju slične usluge korisnicima i dapps uređajima u budućnosti.

A zauzvrat za pružanje svog okvira za ovu IPFS / mrežu za pohranu, korisnici ovog okvira mogu zaraditi naš novčić ELA i također ih potrošiti u procesu.

Izvršni direktor Rong Chen usporedio je vezu ovih televizora s Elastosom kao da je poput mobilnog operatera. S obzirom na to da se hakiranje telefona i dalje događa, možete li razraditi protokole privatnosti koji postoje za korisnike ovih televizora (ili drugih uređaja povezanih s mrežom Elastos)?

Jedini slučaj upotrebe ovih TV kutija koji se odnosi na Elastos je taj što koriste Elastos Carrier za daljinsko upravljanje TV kutijama iz njihove mobilne aplikacije. Međutim, u budućnosti će se to proširiti kako bi se koristile brojne druge usluge i pružale usluge za uzvratnu zaradu u procesu.

Komunikacijski protokol za TV kutije koji koristi značajku Elastos Carrier štiti korisnike jer im mogu komunicirati samo njihovi prijatelji. Vlasništvo nad podacima koji se mogu pohraniti u ove TV kutije mogu se pohraniti na blockchainu dok je komunikacija zaštićena pomoću Elastos Carrier – decentralizirane peer to peer mreže. Na taj način Elastos pruža cjelovit ekosustav u zaštićenom okruženju za zaštitu korisničkih podataka i privatnosti.

Elastos se zalaže za mehanizam konsenzusa nazvan AuxPOW + dPOS. Možete li objasniti malo više kako to funkcionira? (Molim vas što je moguće više!)

Elastos koristi hibridni model konsenzusa AuxPoW + DPoS. To znači da s obzirom na to da je Elastos spojio rudarstvo s bitcoin blockchainom, dijelimo neizmjernu sigurnost bitcoina s mrežom Elastos. Ali uz to, DPoS čvorovi također se koriste za zaštitu mreže Elastos u koheziji. Spojeni rudari za PoW proizvode blokove i pakete dok DPoS čvorovi potpisuju te blokove. To stvara konačnost u blokovima kako bi se spriječila bilo kakva tvrda vilica.

Za infrastrukturni projekt poput Elastosa koji ima arhitekturu glavnog lanca i bočnih lanaca najvažnije je da je njegov glavni blockchain vrlo siguran. Javni lanac ne može se rastaviti ili bi to dovelo do strahovitog neuspjeha u osiguranju svih različitih bočnih lanaca koji će se izvoditi na mreži Elastos. Dakle, Elastos koristi hibridni konsenzusni model AuxPoW + DPoS kako bi pružio više slojeva sigurnosti i spriječio da se pojave hard forkovi.

Partnerstvo s ioeX-om najavljeno je u lipnju. Možete li objasniti više o specifičnim prednostima za Elastos i ioeX u ovom partnerstvu?

Jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo kada je u pitanju masovno usvajanje blockchain proizvoda jest može li se podaci učinkovito pohraniti, prenijeti i trgovati njima. IoeX je dizajniran da značajno smanji troškove prijenosa podataka IoT-a (za 70%). I IoeX tim je vrlo povezan u IoT industriji, uključujući projektiranje, proizvodnju i prodaju.

Rade na globalnom ugrađivanju Elastosa u pametne uređaje. Uzbuđeni smo što vidimo više IoT uređaja koji koriste Elastos kao novu decentraliziranu mrežu putem IoeX-a. IoT je budućnost, a s Elastosom namjeravamo osigurati i povezati ove uređaje koji su spremni zabilježiti eksponencijalni rast u sljedećem desetljeću.

Cilj inicijative CR100 je da programeri stvore dApps za mrežu Elastos u više od 100 područja. Možete li nam reći više o određenim područjima ili vrsti aplikacija kojima se možemo radovati?

Prvo što želim pojasniti jest da inicijativa CR100 nije namijenjena samo programerima, već tražimo dobro zaokružene timove poduzetnika, dizajnera, marketinša i još mnogo svjetskih talenata za izgradnju uistinu izvrsnih dApps-a koji mogu predstaviti Elastosov decentralizirani web različitim industrijama i regijama.

100 smjerova je široko i trebalo bi potaknuti kreativnost. Već razgovaramo s timovima o širokom spektru aplikacija i uskoro ćemo dobiti više informacija. Cilj je učiniti “Elastos” sveprisutnim poput “interneta”.

Elastos želi dovesti 35 menadžera zajednice kroz program Empower 35, u pokušaju poticanja talenta u zajednici. Kako talent izgleda u Elastosu? Koje osobine ili kompetencije želite razviti iz inicijative?

Prije nego što odgovorim na vaša pitanja o Empower35, želio bih vam predstaviti “CRcles” jer je to zapravo ključ uspjeha Cyber ​​Republica. CRcles su specifične kategorije udruženja nadarenosti u Cyber ​​Republicu koje se usredotočuju na stvaranje decentraliziranih pametnih mreža za podršku cijeloj platformi, pa čak i blockchainu u cjelini.

To su krugovi koji uključuju razvoj poslovanja, partnerstva, trgovce, videoproizvođače, dizajnere, analitičare dapp-a, administratore, odvjetnike, pisce i još mnogo toga kako bi podržali razvoj Elastosa i njegovih dapova. Cyber ​​Republic će s vremenom postati društvena aplikacija izgrađena na Elastosu, a CRcles će biti središnje mjesto za međusobno upoznavanje talenata, zajedničko formiranje startup timova i savjetovanje projekata / CR100 u CR ekosustavu.

Na kraju ćemo imati neku vrstu glasačke moći za biranje menadžera CRclesa. Umjesto da se prijavi za Empower35 pozicije, svaki član bilo kojeg CRcle-a može predložiti posao za plaćene projekte ili preuzeti zadatke prije nego što bude mogao biti izabran za člana E35. Cilj je postići da ljudi iz cijelog svijeta u specijaliziranim područjima sagrade svoj posao, istaknu se i vode prije nego što izaberu upravitelje svakog područja. Kada se zamah izgradi i kad se svaki CRcle proširi, zajednicu će izabrati uloge E35 zajedno s prvim vijećem CR-a. CRcles i Empower35 stvoreni su za pravednost, otvorenost, suradnju i naravno za zabavu.

Da bi komentirao ime “CRcles”, Apple je stavio “I” ispred svih njihovih proizvoda kako bi pokazao da se sve odnosi na mene / mene. Međutim, Elastos nije u tome što možemo napraviti za zajednicu, već u onome za što svi zajedno možemo stvoriti zajedno, za svakoga. Cijenimo svoju zajednicu i želimo da se svi pridruže i zajedno grade Elastos, ne samo infrastrukturu, već i čitav ekosustav koji će ovaj novi svijet učiniti toliko potrebnim svijetu trenutno.

Trinity, preglednik Elastos, uskoro će ući u fazu beta testiranja. Što korisnici mogu očekivati ​​od njega pri lansiranju?

Bit će jednostavno kao preuzimanje aplikacije iz trgovine aplikacija koju korisnik već koristi, kao što su Google Store ili Apple Store. Sve što korisnici trebaju učiniti je preuzeti ovu aplikaciju i tada mogu ući u svijet Elastosa. Tamo mogu instalirati druge Elastos dappove i početi ih koristiti odmah i vrlo jednostavno, jednako kao i bilo koje druge aplikacije na svom Androidu ili iPhoneu. Pružanje dobrog korisničkog iskustva najvažnije je za bilo koji proizvod, stoga će se Elastos usredotočiti na to i posvetiti više vremena korisničkom iskustvu prije beta izdanja.

Tvrtka je nedavno proslavila jednogodišnju godišnjicu, a toliko se toga dogodilo tijekom tog vremena. Možete li podijeliti više o sljedećim koracima na planu puta i o tome kako napredak izgleda u odnosu na planove?

Elastos je postigao sve tehničke ciljeve koji su postavljeni u planu u proteklih godinu dana, a tim će nastaviti vrijedno raditi na tehnologiji. Najznačajniji trenutak obljetnice bilo je službeno pokretanje Cyber ​​Republike.

Elastos je Cyber ​​Republicu dao sav fond za razvoj ekosustava (oko 16 milijuna ELA) kako bi zajednica izgradila ekosustav za Elastos. Sljedeći korak bio bi da se građani Cyber ​​Republike pridruže, daju svoj doprinos i zajedno grade. Kao što vidite, 16 milijuna ELA-a je sve za to i svi imaju priliku steći ELA doprinoseći na bilo koji način koristeći svoje jedinstvene skupove vještina.

Jedna stvar koju bih želio ponovno pojasniti jest da Cyber ​​Republic nije dio Elastosa i Elastos neće moći kontrolirati Cyber ​​Republic na bilo koji način, što također znači da posao zaposlenika Elastosa nije izgradnja Cyber ​​Republike. Imamo oko 70 stalno zaposlenih, a snaga tima je jednostavno previše ograničena za izgradnju cijelog ekosustava za novi internet, zato je odluka da zajednica izgradi ekosustav zajedno s Elastosom donesena prije malo vremena.

Hvala i sretno!