Što je Elkrem?

Projekt Elkrem okuplja svjetove svijeta IoT uređaji i kriptovalute. Ove dvije nove tehnologije imaju potencijal za stvaranje budućnosti o kojoj možda nismo ni sanjali. IoT je kratica za Internet stvari. Predlaže ideju da su svakodnevni predmeti poput hladnjaka, televizora i automobila (da nabrojimo neke) povezani s internetom i mogu pametno komunicirati jedni s drugima.

Ali ovo je sloj materijala, stvari do kojih možemo doći. Kriptovaluta je virtualno kretanje s konceptima i rješenjima oko kojih moramo zamatati glavu. Gdje bi se to dvoje moglo spojiti, možda bi bilo slatko mjesto ako namjeravamo čovječanstvo dovesti na sljedeću razinu evolucije.

Pozadina

Nakon što su satima eksperimentirali na vlastitim malim projektima, osnivači Amr Saleh i Islam Mustafa krenuli su osnaživati ​​druge hobiste gradeći elektronička rješenja jednostavna za upotrebu. 2013. uspješno su pokrenuli svoju prvu Kickstarter kampanju donoseći novo inovativno rješenje u svijet prilagođene elektronike.

Amr i Islam su prikladno nazvali svoj projekt 1Sheeld. To je rješenje koje omogućava korisnicima da povežu pametni telefon sa svojom Arduino pločom, umjesto da moraju kupiti nekoliko zasebnih ploča poznatih kao štitovi. Budući da je većina ljudi spremna uložiti u pristojan pametni telefon, ovo rješenje iskorištava snagu koju već imamo u svojim džepovima.

(Napomena: Arduino platforma je otvorenog koda koja korisnicima omogućuje lako povezivanje hardvera i softvera za razne stvarne programe. Otvoreni pristup hardveru i softveru srž je njegove filozofije i učinio ga je nevjerojatno popularnim izborom za entuzijaste iz cijelog svijeta.)

Prethodni Elkremov projekt bio je izuzetno popularan na Kickstarteru

Prethodni Elkremov projekt bio je silno popularan na Kickstarteru

Nepotrebno je reći da je kampanja bila uspješna jer su se njezini obveznici obvezali više od osam puta od početnog cilja tima od 10.000 dolara. 85.000 dolara kasnije i mnoštvo internetskih narudžbi koje su uslijedile, crowdfunding kampanja povećala je njihovu reputaciju i sposobnost prikupljanja kapitala za buduće projekte.

Kada se hardver sretne s blockchainom

Sada tim traži novi izazov. A što može biti izazovnije i možda korisnije od izrade blockchaina? Njihova najnovija koncepcija je Elkrem, projekt koji razvija hardverske i softverske alate posebno usmjerene na blockchain i druge decentralizirane programe. U konačnici, nadaju se da će smanjiti krivulju učenja za inženjere i hobiste prilikom izrade prototipova. Elkrem je već izrastao u jak tim s devet zaposlenika sa sjedištem u Kairu u Egiptu.

Izrada projekata ne nedostaje setovi za razvoj softvera (SDK-ovi) u polju kriptovaluta. SDK-ovi u blockchainu omogućuju drugim programerima brzu izgradnju decentraliziranih aplikacija povrh obično složenijeg sustava. Stoga je posebno osvježavajuće kada a komplet za razvoj hardvera (HDK) dolazi stvoriti mogućnosti tamo gdje se stvarni svijet susreće s virtualnim.

Tim trenutno radi na blockchain ploči za razvoj hardvera. Prilikom pokretanja podržavat će nekoliko protokola, uključujući Ethereum, Bitcoin, Whisper, Swarm, Status.im i IPFS. Prema njihovoj web stranici, ploča će se uskoro pokrenuti na Kickstarteru. S obzirom na njihovo prethodno iskustvo i uspjeh na platformi za množično financiranje, opet ne bi trebali imati problema u ispunjavanju svog cilja prikupljanja sredstava.

Prljanje ruku

Na Ethereum Denver hackathonu održanom početkom ove godine (2018), tim Elkrema zauzeo je prvo mjesto nakon što je sastavio jednostavan IoT uređaj s omogućenom kriptovalutom:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qR6AP10LGts?rel=0]

Ovaj konkretni projekt koristi i pametne ugovore Ethereum i protokol šaptanja projekta Status za napajanje žarulje. Da budemo jasni, ovo nije raketna znanost, ali tek smo u ranoj fazi ove zanimljive tehnologije. Ipak, ovo može imati ogromne koristi u područjima poput zdravstva i pametnih gradova budućnosti.

Neovisni blockchain pametni telefoni već izlaze na tržište sa sličnim idejama. Tvrtke žele iskoristiti decentralizaciju drugih područja našeg života, poput hardvera. Ovo će zasigurno biti dobre vijesti pred dominantnim igračima poput Applea koji žele zadržati kontrolu nad tržištem.

Elkrem je već lansirao vlastiti softverski komplet s podrškom za Bitcoin pod nazivom Koyn. Još je u ranoj fazi razvoja, međutim, ovo će Arduino sučelje programerima uvelike olakšati povezivanje s Bitcoin blockchainom budućnosti. Kratki zavir u sporedne projekte članova Elkremovog tima otkrivaju brojne zanimljive ideje. Što kažete na električnu utičnicu na bitcoine za pametne proizvođače obnovljive energije? Ili možda automat za plaćanje kriptovaluta?

Završne misli: Elkrem

Budućnost dolazi. I dolazi brzo! Projekti poput Elkrema postavljaju temelje inženjerima i poduzetnicima za pametan rad. Uređaji s omogućenom kriptovalutom otvorit će put naprijed u blockchainu za modne lutke. Sljedeća generacija blockchain poduzetnika neće htjeti trošiti sve svoje vrijeme na programiranje. Umjesto toga, s pravim alatima, željet će usmjeriti svoje napore na rješavanje problema s kupcima i izgradnju svog poslovanja.

Treba, međutim, reći da će prijave vjerojatno biti ograničene tamo gdje imaju najviše smisla. Uključivanje žarulje s kriptovalutom nepotreban je dodatni korak pri stvaranju učinkovitih sustava. Najvažnije je koristiti ovu tehnologiju na pametan način prilikom razmjene vrijednosti. Blockchain se sastoji od održavanja decentralizirane evidencije transakcija, a ne samo automatizacije naših života. Ne trebamo staviti sve na blockchain.

Bez obzira na to, uzbudljive mogućnosti budućnosti ostaju. Kako se sve više područja našeg života decentralizira, očekujte da će se pojaviti više hardverskih rješenja s omogućenom kriptovalutom. Budućnost, uostalom, možda i neće doći. Zapravo je možda već ovdje!