Blockchain umjetnički projekti: tehnološki ili avangardni?

Umjetnost vjerojatno nije prva stvar koja vam padne na pamet kad razmišljate o Bitcoinu i drugim kriptovalutama. Međutim, blockchain umjetnički projekti postoje gotovo jednako dugo kao i sami blockchain.

U ovom ćemo članku pogledati šest najpopularnijih blockchain art projekata i kako umjetnici koji stoje iza njih koriste blockchain tehnologiju u svojim radovima.

Eksperiment skarabeja

The Eksperiment skarabeja je decentralizirani umjetnički kolektiv koji se fokusira na kombinirana umjetnička djela. Stvoren 2014., SCARAB je višekorisnička osoba koja koristi obradu slika umjetnom inteligencijom (AI) kako bi oblikovala jedinstveno umjetničko djelo od tisuću prijava. Da biste doprinijeli zbirci, samo se trebate registrirati i predati svoje umjetničko djelo ovdje. Zauzvrat ćete dobiti token Scarab.

Ovaj vam žeton omogućuje članstvo u zajednici Scarab i omogućuje vam da glasate za koja umjetnička djela su uključena u kombinirani komad. Tim je koristio Counterparty za izradu tokena i postojat će samo 100 000 Scarab tokena. Osim glasanja, Scarab tokene možete trgovati i putem Counterparty DEX-a. Trenutno trguju po cijeni od oko 13 dolara, što projektu daje cijenu od ~ 30.000 USD s 2298 tokena u opticaju.

Prvi je dio spojenog umjetničkog djela još uvijek u tijeku, ali možete vidjeti kako će ispasti ovdje.

Rijetke kartice za trgovanje Pepeom

Jedan od neobičnih blockchain umjetničkih projekata, kartice s rijetkim Pepe karticama također koriste Counterparty. Te su kartice započele kao mem na 4chan, a korisnici su fotografirali slike žabe Pepea, hibridnog lika čovjeka / žabe. Korisnici bi svakoj novoj slici dodali vodeni žig autentičnosti i nazvali je “Rijetkim pepeom”.

Rijetki Pepes stekli su popularnost jer su naizgled parodirali gotovo svaku ikonu pop kulture Homer Simpson Vincentu Van Goghu. Pepe je čak postao pomalo kultna ikona kampanje Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

rijetke kartice za trgovanje pepeom adut homer simpson lord kek

Ono što je započelo u šali, danas je preraslo u potpuno razvijenu trgovinsku ekonomiju. Rijetkim Pepe karticama za trgovanje aktivno se trguje preko blockchaina i ponekad mogu doseći cijene sjeverno od 10 000 USD. Valuta koja pokreće ovu ekonomiju je Pepecash. Morate platiti naknadu za Pepecash da biste primijenili svoje umjetničko djelo na Rijetki direktorij Pepe a većina umjetnika prihvaća samo Pepecash za svoja djela.

CryptoKitties

kriptokitnost

U prosincu 2017. god, CryptoKitties olujno je uzeo blockchain svijet, a tim koji stoji iza projekta upravo je podignut 12 milijuna dolara financiranja. Popis investitora uključuje značajna imena poput Andreessen Horowitz i Union Square Ventures.

CryptoKitties su kolekcionarske crtane mačke koje možete kupiti, prodati i uzgajati uz pomoć Ethereuma. Jednom su postali toliko popularni da je povećana upotreba ljudi koji su s njima komunicirali uzrokovala velike zagušenja na mreži Ethereum. Zagušenja su ponekad bila dovoljno loša da su neki projekti morali odgoditi ICO.

Slično karticama s rijetkim Pepeom, svaka je CryptoKitty jedinstvena i ima određenu razinu rijetkosti. Iako će vam većina virtualnih mačaka potrošiti manje od 25 dolara, neke rjeđe koštaju tisuće. The najskuplja mačka na platformi kupljen je za više od 100.000 američkih dolara.

Popularnost CryptoKitties dovela je do brojnih izdvajanja poput Etherbota, CryptoPuppiesa, pa čak i CryptoCelebrities.

Bitcoin spomenik (Kranj, Slovenija)

Iako ne koristi izravno blockchain, spomenik Bitcoin u prometnom krugu u Kranju, Slovenija je sjajan primjer utjecaja tehnologije na društvo. Spomenik, koji financiraju Bitstamp i 3fs, prvi je javni spomenik posvećen Bitcoin-u.

Bitcoin spomenik Kranj Slovenija

Izvor: REUTERS / Borut Živulović

Građani Kranja izabrali su Bitcoin za predmet djela kroz raspravu na gradskoj Facebook stranici. Slovenija je stalno jedna od zemalja otvorenije zemlje prema blockchain tehnologiji, pa građani koji glasaju za nešto što se temelji na Bitcoin-u nisu iznenađenje.

Slovenski dužnosnici surađuju s nekoliko blockchain tvrtki kako bi pomogli u edukaciji građana zemlje o vrijednosti tehnologije. Tvrtke u regiji također su osnovale Blockchain Alliance CEE kako bi olakšale komunikaciju i poboljšale reputaciju kriptovalute. Vlada u Kranju želi da spomenik predstavlja gradski napredni stav prema novim tehnologijama.

Mecena Decentralizirana umjetnička galerija

mecena je “prva otvorena blockchain platforma koja demokratizira pristup likovnoj umjetnosti.” S Mecenom svatko može postati umjetnički investitor.

Za samo 2% naknade možete uložiti u bilo koji dio galerije. To je znatno manje od 20% koje aukcionari često naplaćuju. I, budući da ne morate kupiti cijeli komad, izbjegavate izdvojiti stotine tisuća dolara za podršku najpopularnijim djelima.

S druge strane, kolekcionari i galerije mogu jednostavno i povoljno prodati dijelove svojih umjetničkih djela investitorima. To im omogućuje da izbjegavaju zajmove s visokim kamatama prilikom kupnje novih komada za svoje kolekcije.

Blokchain platforme bilježi sve transakcije koristeći svoje ART tokene. Ako upotrebljavate ART tokene ili druge kriptovalute, ne postoji minimum za iznos koji trebate uložiti. Međutim, upotreba fiat-a ima najmanje 5000 USD po ulozi i 50 000 USD potreban početni depozit za vaš račun.

Novčić za anime (ANI će uskoro postati ANIM)

Anime Coin platforma je za koju možete stvoriti, držati i trgovati digitalnim anime umjetničkim djelima na blockchainu. Cilj projekta je pomoći u poboljšanju vlasništva putem digitalnih djela. Kada stvarate komad, postavljate koliko primjeraka želite distribuirati. Taj metapodatak broja i imena pohranjuje se izravno sa slikovnom datotekom.

Nakon što stvorite svoj anime, možete ga prodati za ANIM tokene na ANIM decentraliziranoj burzi. Slično Bitcoin-u, ANIM ima maksimalnu opskrbu od 21 milijun. Platforma također uključuje masternode sposobne za stvaranje Waifu imovine. Ta su sredstva jedinstvena i povezana su s određenim anime likovima. Samo jedan Waifu materijal po liku.

Što slijedi?

Učinak Blockchaina na tržištu umjetnina je očit. Danas su kolekcionarstvo i decentralizirane galerije vrući projekti, ali to bi se sutra moglo lako promijeniti. Baš kao što su se umjetnička industrija i popularni stilovi mijenjali bezbroj puta tijekom povijesti, i blockchain umjetnički projekti također će se razvijati.

Nitko ne zna što slijedi u ovoj industriji koja se brzo mijenja. No, jedno je sigurno: kreativci će i dalje koristiti blockchain za daljnje oblikovanje svojih umjetničkih djela.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me