Tek što se kripto svijet počeo smirivati ​​nakon trećeg Događaj za prepolovljenje bitcoina, kada se oko Ethereuma 2.0 počeo graditi još jedan val hipe, koji je u početku trebao biti objavljen ovog srpnja. Ethereum 2.0 je sljedeća razina Ethereum platforme koja će se postići uvođenjem oštrine, provjere uloga i novog virtualnog stroja. Unatoč nekim sumnjama u vezi s budućim datumom, u veljači je istraživač AMA ETH 2.0 Justin Drake izrazio svojih 95% samouvjerenost ta faza 0 projekta konačno će biti pokrenuta u ljeto 2020. Kako sada stoji, nitko ne zna hoće li Ethereum postići ciljni datum, kao, prema koordinator testneta Afri Schoedon, cjelovite specifikacije do sada nisu implementirane ni u jednom klijentu.

Prelazak Ethereuma sa trenutnog konsenzusa o dokazima o radu (PoW) na algoritam provjere udjela (PoS) bio je govor grada u posljednjih nekoliko tjedana. Očito je da mnogi prosječni korisnici i veliki investitori koji su zaljubljeni u snažnu predanost tima boljoj sigurnosti, daljnjoj decentralizaciji i manjem oslanjanju na rudare jako očekuju uvođenje ETH 2.0. No, kako se vrti oko glave, sve je teže izdvojiti žito iz kukolja i shvatiti je li pozitivan osjećaj javnosti prema budućnosti Ethereuma vođen činjenicama ili je šupalj. Pa, shvatimo to.

Ethereum vraća izgubljeni tlo

Početkom 2018. godine, kada su vlasnici Etera vidjeli kako postiže rekordnu cijenu od oko 1400 američkih dolara, broj ETH adresa bio je nešto više od 10 milijuna. Danas, prema podaci iz Glassnodea trenutno postoji 40 milijuna aktivnih ETH adresa, a više od 15 milijuna pridružilo se stranci nakon što je krajem svibnja 2019. najavljen Ethereum 2.0, što predstavlja dobrih 60% rasta. Sveukupna upotreba druge najpopularnije kriptovalute na svijetu također je doživjela značajan porast od početka 2020. godine, a od sredine svibnja iznos dnevnih transakcija ETH gotovo se udvostručio s 450 000 na približno 900 000.

Izvor: Etherscan.io

Isti trend rasta može se vidjeti i u mreži Ethereum koju pokreće plinski žeton, što omogućuje prijenose plaćanja ili informacije o pametnom ugovoru. Ukupna potrošnja plina je nedavno nadmašio 61 milijun jedinica, dosegavši ​​svoj najviši nivo i povećavši se za oko 60% u odnosu na ono što je registrirao u siječnju. Ovo je sjajan znak za programere Ethereuma 2.0, jer što više ljudi koristi plin za pogon cijele mreže, to će ažuriranje s PoW-a na PoS biti glatko.

Uz to, očekuje se da će izdanje ETH 2.0 stvoriti stvarnu potražnju za vlastitim kriptovalutama, Eterom i plinom. Iako će potonji služiti kao gorivo za decentralizirana računala, veća brzina ETH transakcija i mnogo niže naknade postat će privlačniji i proizvođačima i potrošačima, kao i maloprodajnim i institucionalnim investitorima.

Navala većih igrača koji osjećaju bikove zbog Etera dramatična je otkad je to bilo otkrio da je trenutno više od 276,5 milijuna USD pod upravljanjem Grayscale Ethereum Trusta, dok je ta brojka iznosila samo 11,7 milijuna USD u istom razdoblju 2019..

Autentični hype ili marketing?

No, pripremaju li se veliki investitori doista Ethereum 2.0? Neki su mediji također povezivali porast količina ETH-a s rastućim institucionalnim interesom. Na prvi pogled čini se da je to logičan zaključak, međutim, brojke su tvrdoglave stvari.

Grafikoni Ethereum 2.0

Izvor: Coin360

Kao što vidite, dnevna količina ETH dosegla je maksimum od preko 10 milijardi dolara nakon martovskog sloma tržišta kripto tržišta 30. travnja. Ovo je bio izvanredan učinak s obzirom na njegovu prethodnu razinu od 2,92 milijarde dolara početkom siječnja i globalne financijske turbulencije. Ipak, ako uzmemo ovu vrijednost i podijelimo je s brojem transakcija registriranih uoči Praznika rada – otprilike 840 000 – otkrivamo da je prosječni obujam jedne transakcije samo oko 12 000 USD. Dalje se ova brojka smanjuje na ispod 10 000 američkih dolara, gdje je i danas. Zapravo ne izgleda kao intenzivno institucionalno sudjelovanje, zar ne?

Postoji još jedno objašnjenje i ono je vjerojatno puno autentičnije. Uz Ethereum 2.0, korisnici će imati priliku postati agenti za zalaganje i s vremenom zaraditi nagradama prenoseći 32 ETH na ugovor. U vrijeme pisanja ovog članka, 32 ETH vrijedi 7.776 USD, što je gotovo jednako trenutnoj prosječnoj Ether transakciji. Imajući to na umu, ova rastuća potražnja izgleda indikativno kako se prosječni korisnici i mali investitori osjećaju znatiželjno kako će to funkcionirati i hrle na ETH tržišta dostupna na najlikvidnijim burzama s dokazanom sigurnošću, kao što su HitBTC i Huobi, kako bi izaći pobijedivši nakon toliko iščekivanog izdanja.

Spomenuti nalet korisničkih aktivnosti neizbježno je doveo do porasta cijena ETH-a. Značajno je da je otkad je Ether vrijedio 1400 američkih dolara, njegova cijena pala za 85%. Trenutno se ETH trguje oko 243 dolara, oporavši se od posljedica “crnog četvrtka” kada je cijena pala na samo 111 dolara. Unatoč tome, još uvijek nije ni približno najviši maksimum.

No, ovo objašnjenje za rast aktivnosti Ethereuma uglavnom je ignorirano u korist naracije institucionalnog investitora.

Zašto? Bilo da se svjesno proizvodi ili ne, tnarativ koji ima institucionalne investitore koji se slijevaju u DeFi, a posebno u Ethereum, korisniji je za ekosustav Ethereum. Velika imena koja se uključe u Ethereum vjerojatnije će dovesti do još jednog naleta nego prosječni korisnici koji ulažu u projekt u koji vjeruju.

Umjetno napuhano uzbuđenje?

U kripto prostoru malo je boljih u stvaranju valova koji prelaze u tradicionalne financije od blizanaca Winklevoss, koji su u zajednici već dugo poznati po svom iskustvu u kripto investiranju i drže najveće bogatstvo Bitcoina na svijetu.

U nedavnom intervju za The Defiant, Tyler i Cameron priznali su da su zajednički nastojali akumulirati ogroman udio Etera, za koji se sada priča da je “u istoj galaksiji” kao i njihova BTC fondacija: “Mi smo veliki ljubitelji Etera. Imamo materijalnu količinu. “

Ne iznenađuje da braća ulažu u ETH, ali do ovog svibnja nikad zapravo nisu govorili o količini svojih ulaganja. Bez obzira na to što stvarna brojka ostaje neotkrivena, Cameron je nagovijestio njezinu veličinu rekavši da su prije nekoliko godina dobili veliku količinu etera u dobiti, što znači da već neko vrijeme jako ulažu.

Stoga je vjerojatnije da blizanci Winklevoss također spadaju među ETH kitove, a njihova javna bičavost odigrala je ne malu ulogu u entuzijazmu javnosti za Ethereum 2.0. Ali zašto su sada odlučili prekinuti šutnju po tom pitanju? Slučajnost ili ne, intervju je objavljen 21. svibnja, kada je cijena Etera po treći put u dva tjedna pala ispod 200 dolara, a nakon njegove objave, cijena je izvršena oko lica i ponovno se počela penjati. Winklevossov entuzijazam širili su brojni vodeći kripto mediji u kojima su trgovci na malo, željni zarade, pronašli svoj sljedeći veliki tržišni događaj. I učinak na institucionalne ulagače bio je izvanredan, a derivati ​​etera postaju sve veći popularan nego ikada prije.

Doista ubiti dvije ptice jednim kamenom. Ovako to funkcionira i prije svega, nitko ne može kriviti Tylera i Cameron Winklevoss za iskreno vjerovanje u značaj mreže Ethereum za razvoj decentraliziranih financija.

Prilika za “prodaju vijesti”

Hype oko lansiranja Ethereuma 2.0 također se može smatrati posljedicom maksime “kupujte glasine, prodajte vijesti” kada trgovci djeluju u očekivanju bilo kakve velike najave koja potencijalno može izazvati pomak na tržištu. “Ako dobijemo skup na Ethereumu koji očekujem,” tvitao popularni kripto trgovac Ethereum Jack, koji je prije bio pod nadimkom “Bitcoin Jack”, “tada se srpanj čini savršenim trenutkom vijesti s lansiranjem ETH 2.0.” ETH kitovi, ako primijene ovu strategiju trgovanja, moći će iskoristiti situaciju, dok zajednica nagađa o datumu izlaska, a mediji dolijevaju ulje na vatru.

No u stvarnosti sam događaj nije toliko važan koliko mi zamišljamo, jer će, barem u početku, Ethereum 2.0 uglavnom služiti kao test mreža za ažurirani PoS sustav konsenzusa. Dakle, nije potpuno jasno ulažu li institucije u budućnost kripto-financijske mreže ili samo pokušavaju dohvatiti što veći komad hype pita što su više mogli. Možemo samo čekati i gledati kako će se stvari odvijati.