Ethereum protiv EOS-a

Gotovo da nema drugih kriptovaluta s tako rivalitetnim rivalstvom kao Ethereum i EOS. Ulazeći kao platforme decentralizirane aplikacije (dapp) broj jedan i broj dva prema veličini tržišne kapitalizacije, obje kriptovalute polariziraju kripto entuzijaste prema njihovim željama.

Ethereum je bio prvi u prostoru pametnih ugovora i može se pohvaliti snažnom zajednicom. Međutim, ljubitelji EOS-a vjeruju da poboljšava dovoljno nedostataka Ethereuma da bi ga nazvali “ubojicom Ethereuma”.

Platforme dijele mnoge sličnosti; međutim, u osnovi se razlikuju u svojim metodologijama za prevladavanje trilema skalabilnosti.

Koja je trilema skalabilnosti?

Trilema skalabilnosti svojstveni je problem blockchain tehnologije koji još nitko ne mora riješiti. Navodi se da svaki blockchain ima tri glavne karakteristike:

  • Sigurnost. Sposobnost blockchaina da ostane nepromjenjiv i da podnese mrežne napade poput bizantskog ili 51% napada.
  • Decentralizacija. Razina otpora cenzuri i broj sudionika koji mogu stvoriti blokove.
  • Skalabilnost. Broj transakcija u bilo kojem trenutku koje mreža može obraditi.

Blockchains se suočavaju s kompromisima između ovih karakteristika. Mogu imati najviše dvije od tri. Svako povećanje, recimo, skalabilnosti uzrokovat će ili više centralizacije, manje sigurnosti ili oboje.

Zajednice Ethereum i EOS pristupaju trilemi na dva temeljno različita načina.

Ethereum – Decentralizacija

Pristalice Ethereuma cijene decentralizaciju u odnosu na sve ostalo. Platforma trenutno koristi konsenzusni algoritam Proof-of-Work (PoW) u kojem rudari proizvode nove blokove. Međutim, postoje planovi za prelazak na Proof-of-Stake (PoS) u sljedećih nekoliko godina.

Bez obzira na mehanizam konsenzusa, jasno je da je Ethereum decentraliziran i bit će u doglednoj budućnosti. Trenutno svatko može kupiti rudarsku platformu i početi doprinositi blokiranju proizvodnje. I, prelaskom na PoS, sve dok ulažete eter koji držite, postajete potencijalni proizvođač blokova. Mreža ne ograničava broj proizvođača blokova.

Ova razina decentralizacije ipak ima nekih nedostataka. Ethereum je imao prilično teško vrijeme za skaliranje u trenutnim uvjetima. Trenutno mreža obrađuje najviše petnaest transakcija u sekundi (TPS). Usporedba ovog podatka s VISA-inim 24.000 TPS pokazuje masivnu zapreku do značajnog usvajanja.

Zapravo, 2017. jedna je igra, CryptoKitties, izazvala toliko prometa na blockchainu da je mreža postala zagušena, što je uzrokovalo sporije vrijeme transakcija i veće naknade.

Zajednica programera Ethereuma ipak nije bez rješenja. Osim prebacivanja na PoS putem Casperovog protokola, oni također implementiraju skaliranje drugog sloja, točnije plazmu. Plazma je slična Bitcoinovom Lightning Network-u jer promjene ne utječu izravno na korijenski blockchain.

Kako bi dodatno poboljšali skaliranje, programeri primjenjuju oštrinu i na blockchain. Oštrenje učinkovito dijeli blockchain stanje na “krhotine”, tako da čvorovi postižu konsenzus istovremeno, a ne linearnim načinom koji trenutno rade.

EOS – Skalabilnost

Oni koji favoriziraju EOS u redu su s nekom razinom centralizacije radi poboljšane skalabilnosti. Mreža djeluje pomoću Delegirane provjere uloga (DPoS). Ovim mehanizmom, 21 čvor stvara nove blokove – ni više ni manje.

Kao nositelj EOS tokena, stavljate svoje tokene da biste glasali za onoga tko želite biti proizvođač blokova. Već je ova konfiguracija mnogo centraliziranija od Ethereuma.

EOS također sadrži ustav koji vodi aktivnosti na mreži. Ako prekršite ustavne smjernice, riskirate da nećete moći pristupiti svojim sredstvima. Iako je EOS pokrenut samo ove godine, već ih je bilo nekoliko slučajeva zamrznutih računa.

Međutim, viša razina centralizacije EOS-a daje poboljšano skaliranje. Umjesto da čekaju na tisuće čvorova da postignu konsenzus, blockchain samo treba dogovor 21 proizvođača blokova. Ovo poboljšanje skalabilnosti omogućilo je EOS-u da postigne preko tisuću TPS.

Protivnici tvrde da količina centralizacije EOS-a poništava svrhu blok-lanca, dok drugi to smatraju nužnim zlom za usvajanje.

Ethereum protiv EOS-a – Ostale razlike

Osim naizgled suprotnih pristupa trilemi skalabilnosti, Ethereum i EOS imaju i neke druge razlike.

Naknade za transakcije

EOS se može pohvaliti nula naknada za transakcije. Umjesto naknade, izvršavanje pametnog ugovora zahtijeva da uložite tokene koje odmah dobijete natrag nakon izvršenja. Dapp programeri biraju jesu li oni ti koji dijele tokene za svoje korisnike ili korisnici moraju ulagati vlastite.

Ethereum zahtijeva da sagorijevate ETH (plin) prilikom izvršavanja pametnih ugovora. Količina plina koju trebate sagorjeti ovisi o zagušenju mreže kao i složenosti vašeg ugovora.

Programski jezici

Ako pišete pametni ugovor Ethereum, on će najvjerojatnije biti u Solidity, jeziku usmjerenom na ugovor koji su kreirali jezgreni programeri Ethereuma.

Većina programera EOS-a koristi C ++, ali bilo koji jezik WebAssembly će to učiniti.

Neki programeri radije rade na EOS-u nego na Ethereumu jer imaju iskustva s C ++-om, jednim od najpopularnijih programskih jezika. Međutim, nekoliko programera izjavilo je da Solidity nije teško pokupiti. I, pokazuje se. Ethereum ima jednu od najvećih (ako ne i najveću) zajednicu programera u blockchain prostoru.

Vremenska crta i ICO

Ethereum ima prilično prednosti na EOS-u. Projekt je održao crowdfuse sredinom 2014. godine, a pokrenut je 30. srpnja 2015. godine 18,4 milijuna dolara tijekom gužve.

EOS ima sasvim drugu priču. Projekt je održao jednogodišnju ICO, od lipnja 2017. do lipnja 2018., u kojoj je prikupio preko 4 milijarde dolara. Projekt je pokrenuo glavnu mrežu prošlog lipnja.

Ethereum vs. EOS – Sličnosti u vodstvu

Iako projekti zaokupljaju pristup donošenja odluka vođen zajednicom, obojica imaju neki oblik centraliziranog vodstva. Ti vođe možda nemaju izravnu kontrolu, ali imaju značajan utjecaj na smjer njihovih povezanih kriptovaluta.

Ethereum “vodi” Vitalik Buterin, rusko-kanadski programer koji je bio dio osnivačkog tima za razvoj Ethereuma. Projekt također sadrži Enterprise Ethereum Alliance (EEA). EEA je skupina kompanija iz Fortune 500, startupa, blockchain projekata itd. Posvećenih pomaganju u usvajanju Ethereuma na razini poduzeća. Članovi su BP, Cisco, Consensys, Dash, EY, ING, J.P. Morgan, Microsoft i Zcash.

Block.one, tvrtka koju je vodio Dan Larimer iz tvrtke BitShares i Steem, stvorila je EOS i drži deset posto ukupne ponude tokena. Na iznenađenje nekih članova zajednice, Block.one je uložio te tokene i sudjelovao je na izborima za Block Producer. Neki protivnici tvrde da ovaj iznos glasačke moći daje Block.oneu neproporcionalnu količinu kontrole nad sudbinom EOS blockchaina.

Ethereum vs. EOS – Konačne misli

Od hakovanja DAO-a do mnoštva pogrešaka u pokretanju, niti kriptovaluta nije bez njihovih kontroverzi. Iako Ethereum ima prednost, dokazi su jasni zašto neki ljudi smatraju da je EOS ubojica Ethereuma. Nema naknadu za transakcije, bankrolu od 4 milijarde dolara, a skalabilnost je najvažniji atribut.

Međutim, EOS-ova centralizacija već se pokazala kao donekle prepreka. S većinom dapps-a koji već rade na Ethereumu, bit će izazov za EOS svrgnuti kralja.

Vremenom bi njihove temeljne razlike u centralizaciji i skaliranju lako mogle značiti preživljavanje za oboje jer programeri odabiru onaj koji najviše odgovara njihovom konkretnom slučaju upotrebe.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me