Evo kako ICO odrastaju

ICO. Tri mala slova. Puno implikacija (i to ne svih dobrih). Zapravo, mnoštvo naših udruga s ICO-ima danas je negativno. Prijevare, hakiranja, zanimljive ideje koje ne stižu do prvog retka koda. Blockchain je odgovoran za neka nevjerojatna otkrića, ali je okaljan postupcima beskrupuloznih nekolicine (kakve ne biste ponijeli kući mami).

Vrijeme je da neiskrena obećanja, otvorene laži i loši glumci prestanu mutiti vode. Zapravo je vrijeme da ICO počnu odrastati.

Nije riječ o neuspjesima

Nije mogućnost neuspjeha ono što ulaganje u ICO čini toliko rizičnim. Ulaganje u bilo koji novi pothvat rizično je. Dok je Vitalik’s izjava da 90 posto ICO-a neće uspjeti šokirao je kriptovalutnu zajednicu, on zapravo ne govori ništa novo.

90 posto svih startupovi propadaju, ICO financiran ili na neki drugi način. To je samo činjenica svjetskog poslovnog svijeta. Blockchain pokretanja nisu postojala dovoljno dugo da bi se moglo reći da li se njihovi neuspjesi događaju brže ili ne više od financiranja konvencionalnim sredstvima. Hoće li se odbiti od svojih neuspjeha i izokrenuti svoje ideje, također će se vidjeti.

Ipak činjenica da su ICO otvoreni za sve podvrgava ih intenzivnom nadzoru i novoj vrsti ulagača koji očekuju uspjehe preko noći. Timovi su često neiskusni i jednostavno nisu dobri u davanju preciznih prognoza.

Loši glumci moraju ići

Sve što je rečeno, istina je da se ICO prevare ne mogu shvatiti olako, niti hakiranje visokih profila minimizirati. Barem 10 posto svih ICO fondova iz 2017. godine izgubljeni su ili ukradeni, a čak je i DIP pokrenuo vlastitu prevaru kako bi educirao i upozorio investitore.

Tvrtke sa sjedištem u SAD-u koje su imale ICO-ove počinju dobivati ​​sudske pozive. Postavljaju se pitanja, a dionici svugdje postaju nervozni.

Napokon, to je mala manjina koja zapravo od početka planira prevariti investitore bez novca. Daleko je veći broj bonafidnih blockchain tvrtki koje koriste ovo vozilo za prikupljanje stvarnih sredstava. Oni sigurno ne traže zatvorsku kaznu zbog nepoštivanja.

Suleyman Duyar Osnivač & Glavni strateg na RenGen Labs kaže: „U SAD-u mislim da je prilično jasno da su izjave regulatora bile dovoljno oprezne. Za mene, da sam startup, ne bih radio tradicionalni ICO u SAD-u. Svakako bih iskoristio Reg D ili Reg CF. “

Ako je 2017. bila jednogodišnja zabava. 2018. je godina regulacije. Sviđalo se to vama ili ne, evo kako ICO odrastaju.

Sukladne ICO-ove (poznate i kao regulirane ICO-e ili STO-e)

KodakCoin je jedna od prvih tvrtki u SAD-u koja je održala “usklađen ICO.”A s obzirom na dugovječnost i reputaciju marke, nije iznenađujuće što bi htjeli raditi po knjizi.

No, postoji nekoliko uspona i padova s ​​držanjem regulirane ICO, uključujući birokraciju, ograničenja, troškove i kašnjenja. Zapravo, nakon što je KodakCoin objavio da će njihov ICO biti u siječnju, a zatim ga morao odgoditi do 21. svibnja, glasine o prevari počele su se širiti. Što je KodakCoin uopće pokušavao učiniti? Je li to bio samo još jedan posljednji pokušaj ostarjele tvrtke koja se borila da ostane relevantna?

“Krvari pioniri (u zakonskoj regulativi) plaćaju cijenu”, kaže Darren Marble, izvršni direktor tvrtke CrowdfundX, marketinška tvrtka koja zastupa KodakCoin. Radi stvari po knjizi treba vremena. Uključuje registraciju kod SEC-a i pripremu za neke značajne naprijed-natrag – puno je složenije od web stranice i ether novčanika.

„Otkako je SEC izdao svoje izvješće u skladu s pravilom 21. lipnja 2017. u vezi s TheDaoom u kojem se jasno utvrdilo da će većina prodaje tokena u Sjedinjenim Državama biti regulirana postojećim zakonima o vrijednosnim papirima, nuđenje tokena u SAD-u postalo je znatno složenije. Čak i ako se izdavači trude poštivati ​​zakone o vrijednosnim papirima, niz neriješenih problema komplicira izdavanje ”, kaže Andrew Hinkes, Esq., Glavni savjetnik Athena Blockchain.

Usklađeni ICO-ovi vjerojatno će biti novi model blockchain-a koje će tvrtke slijediti, posebno s onima poput Kodaka koji podiže uzde.

Radeći stvari na pravi način

Postoji nekoliko mogućnosti za ICO timove koji žele ostati na desnoj strani zakona.

Iako se o propisima posebno raspravlja posljednjih mjeseci, zasigurno je moguće biti pragmatičan.

U RenGen Labsima prihvatili su proaktivan pristup, ističe Duyar, „Zašto maštati o budućim propisima kad sadašnja regulativa postoji sada i zapravo se ne razlikuje toliko od mnogih ICO-a? Upravo smo iskoristili postojeći pravni okvir kako bismo izgradili platformu za ljude da čine više ponuda za pritužbe. “

Ne zalazeći previše duboko u zakonski okvir, postoje postojeća izuzeća od vrijednosnih papira koja ICO tim može upotrijebiti za pokretanje svojih projekata i četiri moguća puta koja žele proći ako se žele pridržavati DIP-a.

  1. Registrirajte se i držite IPO. Nije opcija dostupna većini startupa, jer održavanje IPO-a zahtijeva otkrivanje financijskih, računovodstvenih, poreznih, ostalih poslovnih podataka i značajnih troškova i vremena. Startupovima možda nedostaje evidencija da bi se kvalificirali, a puni IPO vjerojatno će biti nepotreban za početnike.
  1. Reg. D 506 (c). Ovo je brz i relativno jednostavan način prikupljanja novca, a vi niste ograničeni u iznosu povišice ili širini traženja. Međutim, ovo izuzeće omogućuje prikupljanje sredstava od provjereni akreditirani investitori samo. To se prilično suočava s demokratiziranim ulaganjem i možda nije privlačno za mnoge tvrtke.
  1. Reg A +. Pomoću Reg A + možete prikupiti čak 50 milijuna dolara po 18 mjeseci, a svi stariji od 18 godina na globalnoj razini mogu ulagati. Budući da je to regulirano, svoju ponudu možete legalno oglašavati i plasirati bilo gdje (uključujući Twitter i Google). No, to zahtijeva puno vremena jer DIP mora provjeriti i odobriti dokumente o ponudi. To također nije opcija za startup tim jer vam trebaju najmanje dvije godine revidiranih financija.
  1. Reg CF. Regulativa Crowdfunding. Ovo je najjeftiniji i najlakši način za pokretanje tvrtke. Svatko stariji od 18 godina može ulagati, a vi možete tržiti i tražiti posao. Međutim, ograničeni ste na to koliko prikupite – zapravo, zapravo. Ograničenje iznosi 1,07 milijuna USD u razdoblju od 12 mjeseci.

“Iako su dostupna izuzeća”, objašnjava Hinkes, “ponuditelji još uvijek imaju” problem zlatokose “, jer ne postoji savršeno uklapanje. Svako izuzeće uključuje značajne kompromise što se tiče iznosa koji se prikuplja, od koga se mogu prikupiti sredstva i drugih ograničenja. Izdavači bi trebali potražiti savjet kako bi utvrdili ispravnu strategiju ponude koja odgovara potrebama njihova projekta. “

Završne misli

Učiniti pravu stvar nije uvijek najlakše. Nema sumnje da je izdavanje ICO-a i primanje etera u vaš javni novčanik puno manja gnjavaža od registracije kod SEC-a. Također je nezgodno za investitore koji moraju proći KYC i AML kada ulažu.

Međutim, regulativa nije namijenjena gušenju inovacija ili kompliciranju stvari za blockchain tvrtke. Tu je kako bi zaštitio investitore, a također i bonafide blockchain timove.

Ili Hinkesovim riječima, „Politika SEC-a želi zaštititi ulagače i olakšati stvaranje kapitala. Nesumnjivo, SEC je već izrazio želju da omogući davanje ponuda tokena i da ne koristi propise za odabir dobitnika i gubitnika među izdavačima tokena. Velika pitanja koja će se riješiti uključivat će kako se pravilno izdaju izdani tokeni u sekundarnom trgovanju i trajne obveze izdavatelja nakon njihovog prikupljanja sredstava. “