Fizička imovina na blockchainu: zašto se gnjaviti?

Blockchain je stvarno dobar za registraciju, kontrolu i prijenos imovine. Njegova decentralizirana knjiga znači da svatko može obavljati transakcije u pouzdanoj mreži, a istovremeno je siguran da je imovina koju posjeduje sigurna. Međutim, do sada je blockchain uglavnom bio ograničen na digitalnu imovinu. Nedavno su nove tvrtke predložile da stavimo i fizičku imovinu na blockchain.

To može biti teška ideja da se oko sebe umotate. Trenutno je posjedovanje fizičke imovine poput automobila, nafte ili zemljišta stvar trgovanja pravnim dokumentima. Ti dokumenti mogu postati zbunjujući i može biti teško odrediti stvarnog vlasnika imovine. Stavljanje fizičke imovine na blockchain značilo bi ih tokenizirati kako bi mogli postati dijelom pametnih ugovora. Prodaja broda ili unče zlata mogla bi biti jednostavna poput prijenosa digitalnog tokena novom vlasniku.

Trend prema tokenizaciji

Tokenizacija stvarne imovine generirala je puno publiciteta tijekom protekle godine. Ključ razumijevanja ovog trenda je sagledavanje ga iz pravne perspektive. Stvarni fizički objekti ne mijenjaju se samo zato što su na blockchainu. Međutim, tokeniziranje fizičke imovine na blockchainu čini transparentnijim tko što posjeduje. Stvara središnji izvor istine za stvari poput trgovine robom, aukcija ili razvoja imovine.

traktor u polju

Uzmimo za primjer blockchain poljoprivredu u kojoj se svakodnevno trguje i predaje tona kukuruza, pšenice i drugih roba između dobavljača. Ove primopredaje često imaju složene ugovore o kvaliteti, odgovornosti i rokovima isporuke. Korištenjem tokenizacije, svi bi se ugovori mogli obrađivati ​​na blockchainu s jednim izvorom podataka u stvarnom vremenu o statusu sve pšenice, kukuruza itd. U bilo kojem trenutku.

Fungible vs. Unique

U pravnom i tehničkom smislu imovina i njihovi tokeni mogu biti zamjenjivi ili jedinstveni.

Zamjenljivost je karakteristika tokena i imovine koja se lako mogu zamijeniti. Kila srebra jednaka je drugoj funti srebra (pod uvjetom da je iste kvalitete) i mogu se prema tome podijeliti i njima se trguje.

Jedinstvena imovina ne može se jednostavno podijeliti ili proglasiti ekvivalentnom. Brod je jedinstveno bogatstvo, jer ga nije moguće odmah zamijeniti za drugi brod. Iako biste mogli podijeliti jedinstveni token (kao što je posjedovanje trećine određenog broda), niste mogli nužno trgovati pododjelima na način na koji biste mogli biti zamjenjiva imovina. Možda jedan od najboljih primjera jedinstvenog blockchain sredstva je CryptoKitties sa svakom tokeniziranom mačkom koja ima svoju vrijednost i jedinstvena svojstva.

Na blockchainu mogu postojati i zamjenjiva i jedinstvena imovina. Ethereum ima token standard za zamjenjivu imovinu – ERC-20, koji će uskoro postati ERC-223 – i drugi standard za nezamjenjivu (jedinstvenu) imovinu – ERC-721.

Vlasništvo nasuprot ograničenim pravima

Drugi način na koji bi blockchain mogao pojednostaviti upravljanje pravima je pojašnjavanjem vlasništva nasuprot ograničenim pravima. Na primjer, stanodavac može posjedovati dio imovine, ali je dati u zakup stanaru. Taj stanar nema ista prava ili odgovornosti kao kad bi posjedovao imovinu. Moguće je da se ograničena prava mogu ugraditi u pametni ugovor.

Ograničena prava primjenjuju se na ideje poput usluga streaminga ili muzeja umjetnosti koji slike iznajmljuju od privatnih kolekcionara.

Te bi vrste ugovora bile složenije, ali njima bi bilo jednostavnije upravljati i razumjeti ih na blockchainu nego što su često u papirnatom formatu.

Loša strana: Nepovratno, čak i na sudu

Pravi izazov za stavljanje fizičke imovine na blockchain je trajnost blockchain transakcija. Na primjer, zamislite je li dokument o vašoj kući bio na blockchainu, a davatelj hipoteke slučajno je poslao vašu kuću na pogrešnu adresu primatelja. Ne postoji način da se to dohvati. Još je gore, ako ta adresa pripada nekome, sada bi bio vlasnik vaše kuće!

Čak ni sudski postupak nije mogao vratiti vašu kuću. Jedini način bio bi da se mreža dogovori o račvanju blockchaina. S greškama koje se događaju svaki dan, to bi brzo postalo neodrživo. Rješavanje ovog problema reverzibilnosti ključ je uspjeha fizičke imovine na blockchainu.

Zaključak

Fizička imovina na blockchainu mogla bi pojednostaviti mnoga pitanja lanca opskrbe, logistike i upravljanja ugovorima. Međutim, tehnologija ima nedostatke koji bi se mogli pokazati izazovnim za iskoristivost. Da bi takav sustav mogao funkcionirati, trebaju nam pouzdani načini za transakcije za provjeru identiteta, izbjegavanje pogrešaka i rješavanje sporova.