Imogen hrpaImogen Heap je u misiji stvaranja promjena u svijetu. Počevši barem od glazbenog svijeta. Predugo su umjetnici koji su se borili propuštali dobit zbog debelih mačaka koje otpadaju s vrhnja. Glazbenici ne znaju kako to učiniti velikim niti kada i gdje se koriste njihovi podaci. A novac i moć i dalje ostaju u stisci privilegiranih nekolicine u njihovim kulama od bjelokosti.

Pa ne još dugo ako Heap, izumitelj Mycelia, ima svoj put. Kao neprofitno “središte” za istraživanje i razvoj za glazbenike koji koriste blockchain tehnologiju kako bi stvorili pravedniji glazbeni ekosustav, zauzeta je postavljanjem temelja za svjetliju budućnost.

Vjerujući u to glazbenici bi trebali posjedovati svoje podatke, da bi plaćanja trebala biti neprimjetna i automatska, a glazbeno tržište bogatije i poštenije, Heapova je strast zarazna. Ovdje saznajte što kaže o blockchainu i glazbi, ‘Kreativnoj putovnici’ i svjetskoj turneji po Myceliji.

Problemi s glazbenom industrijom dobro su dokumentirani. Umjetnici su nepravedno nadoknađivali zaradu, posrednici i produkcijski studiji zadržavaju dobit … Vi ste umjetnik nagrađen Grammyjem. Što vas je nadahnulo da preuzmete nedaće glazbene industrije? Postoji li jedno osobno iskustvo koje vas je natjeralo na akciju?

Zapravo da! Prije tri godine, mutnih očiju usred noći dok sam dojila našu novorođenu bebu, odlučila sam da želim biti dio rješenja, a ne dodavati probleme onakvim kakvim sam ih doživljavala za glazbenu industriju.

Spremao sam se za izdavanje nove pjesme ‘Tiny Human’ i osjećao sam pritisak posla koji u to ulazi kao samoobjavljujući umjetnik (poput velikog postotka glazbeničke zajednice).

Ranije tog dana razgovarao sam sa svojom prijateljicom glazbenicom Zoe Keating gdje me upoznala s onim što se zove blockchain i rifirali smo o idejama što bi to moglo značiti za našu industriju.

Pa sam, usred noći, osjećajući tu novu nadu, uzbuđenje i novu energiju s ovom novom tehnologijom, nastavio plavo nebo zamišljati glazbeni ekosustav koji me podržavao, svaki korak na putu najbolje što sam mogao, i od tada se nisu zaustavili.

Što je Mycelia i kako planirate riješiti trenutnu situaciju?

Mycelia je a središte za istraživanje i razvoj za glazbenike, vođen rastućom zajednicom kreativaca, tehnologa i industrijskih šampiona iz ljubavi prema glazbi. Naša je misija, kroz tehnologiju, oživjeti bazu glazbenih glazbenika koja će pomoći u ostvarenju poštenog, održivog i živopisnog glazbenog ekosustava.

Ne-glazbenicima to u konačnici znači pravednije i brže plaćanje umjetnicima i bogatije tržište na kojem mogu graditi svoju karijeru olakšavajući kreativnu i komercijalnu suradnju.

Zašto mislite da je blockchain tehnologija rješenje za slomljenu glazbenu industriju?

Blockchain ima potencijal olakšati protok plaćanja te ubrzati i poboljšati suradnju na poslovnoj i kreativnoj razini. Predugo su tvorci glazbe ograničeni tradicionalnim načinima plaćanja i preprekama oko suradnje. Blockchain može učinkovito riješiti ove probleme, pojednostavljujući postupak oko sebe.

Nedavno ste razgovarali na MoneyConf u Dublinu. Kakve financijske implikacije mislite da će blockchain imati na glazbenu industriju?

Ogromno vrijeme = ušteda novčanih troškova za administrativnu i računovodstvenu stranu glazbene industrije s labavim ronjenjem natrag u otkrivanje, razvoj i podršku novim i postojećim talentima.

Koja je najbolja stvar o peer-to-peer tehnologiji za glazbenike i obožavatelje?

Izvrstan je za smisleno povezivanje glazbenika i za pojednostavljivanje procesa plaćanja, razmjene informacija itd. Itd.

Recite nam nešto o ‘Kreativnoj putovnici’. Što je to, kome služi i možete li nam dati neke primjere njegovih slučajeva upotrebe?

Putovnica blockchain micelije

Kreativna putovnica Mycelia

„Kreativni pasoš“ omogućuje autorima glazbe da budu organizirani i „otvoreni za posao“, a – jedinstveni za svakog korisnika – sadrže osobne podatke, postojeće osobne iskaznice, priznanja, djela i poslovne partnere.

Promovira predložake pametnih ugovora kako bi ubrzao plaćanja i potaknuo smislena kreativna i komercijalna partnerstva s krajnjim ciljem da oživi potpuno novo tržište koje vode umjetnici za glazbenu industriju.

S ovom novom društveno povezanom glazbenom zajednicom, razmjena znanja i sloj podrške također se može pojaviti kao nikada prije, gdje možemo jedni drugima pomoći u suočavanju sa sve većim osjećajima izolacije i nedostatka nade, koji su se osjećali izuzetno prisutno u posljednjih nekoliko godina.

Kako ste došli na ideju za to?

Pretpostavljam da je puhnulo više od 20 godina svaki put da se frustrira koliko su nezgrapni podaci i protok novca kombinirani s onom koliko su se industrija u raznim vremenima osjećala nepodržavajuće od glazbenika.

Ubrzan je i dodijeljen mu je fokus tijekom ove posljednje tri godine otkako sam naišao na blockchain tehnologiju, održavajući stotine sastanaka s pokretačima i tresačima naše industrije u kombinaciji s onima koji imaju slične probleme izvan glazbe u vlastitim lancima opskrbe..

Nakon svega ovoga, osjećao sam da trebamo prvo obaviti posao, izgraditi si dom i proširiti se, tako je nastala kreativna putovnica.

Već ste govorili o stvaranju usluge za ljude za koje oni ne znaju da im trebaju. Nadovezujući se na tehnologiju koju oni ne razumiju … Kako započeti tako nešto? Kako ideju pretvoriti u stvarnost?

Mycelia ide na svjetsku turneju, održavajući razgovore, koncerte, izložbe i radionice za glazbenike i šire, kako bi nam pomogla da uvjerimo glazbenike da krenu naprijed, gradeći sebi sloj za stvaranje glazbe za industriju.

Navikli smo se razvijati i stvarati zajedno, riskirajući. Pokušat ćemo ih uvjeriti da to trebamo učiniti, vodeći kampanju za uključivanje i promjenu.

Za razliku od mnogih tvrtki koje eksperimentiraju s blockchainom, vi niste održali ICO. Koje su vaše ideje i planovi u pogledu financiranja?

Do sada se projekt samofinancirao. To je neprofitna organizacija, iako će pojedinačno glazbenici, naravno, stvoriti profit, kao vrlo je važno da sloj Creative Passport ostane bez financiranja VC-a.

Istražujemo ulaganja u socijalni utjecaj, a također i modele za rano usvajanje usluga kako bismo dobili besplatan pristup bazi podataka, što im daje prednost u budućnosti. Tako da imam nekoliko tvrtki za koje se izravno zalažem za ulaganja, poput Streemliner-a, interaktivnog kredita za album u 3D-u.

Vjerujem da je ovo novi standard za otkrivanje i istraživanje postojećeg globalnog glazbenog repertoara.

O vašoj godišnjoj turneji. Svaki drugi grad svaki tjedan zvuči nevjerojatno i umorno! Možete li nam reći nešto o tome?

Zapravo započinjemo turneju tek u rujnu. Tijekom godine planiramo pokriti 40 gradova s ​​četiri kontinenta, a održat će koncerte i ugostiti radionice, razgovore i izložbu ‘Kreativna putovnica’.

Iznimno sam uzbuđena zbog obilaska svijeta kako bih podijelila svoju viziju s glazbenim stvaraocima i obožavateljima te zbog stvaranja pravednija, održivija i procvjetala glazbena industrija.

Je li vam vaša glazbena pozadina pomogla da postanete bolji poduzetnik? Na koji način)?

Apsolutno. Budući da ste glazbenik, toliko problema doživljavate iz prve ruke, poput dugotrajnih i složenih procesa plaćanja. To iskustvo mi je dalo uvid u razvoj novih tehnologija koje će u konačnici ići na neki način u rješavanju ovih problema.

Što biste rekli da je vaš glavni motivator?

Stvaranje glazbene industrije boljim, pravednijim i živahnijim mjestom i razvoj tehnologija koje će je transformirati iz onoga što je danas u ono što bi mogla biti u budućnosti. Glazbena industrija koja poslovno ima smisla da naše pjesme budu dio.

Napokon, da niste bili glazbenik, što mislite da biste mogli biti?

Uvijek sam maštao da budem astronaut kad sam bio vrlo mali.

Kao umjetnica, glazbenica i svestrana inspiracija nagrađena Grammyjem, Heap možda neće koristiti raketni brod u svom svakodnevnom poslu. Ali to je ne sprječava da posegne za zvijezdama.

Hvala ti, Imogen Heap!