Grupe pumpi i odlagališta rastući su problem u blockchain areni. Nedavno studija koju su proveli istraživači iz Društvene istraživačke mreže (SSRN) identificirali su oko 4818 shema kripto pumpi i odlagališta tijekom šestomjesečnog razdoblja između sredine siječnja i početka srpnja 2018. Suradnja je uključivala istraživanja sa sveučilišta u SAD-u, Meksiku i dalje kao Izrael.

Istraživači su koristili sveobuhvatan postupak prikupljanja podataka, koji se usredotočio isključivo na Telegram i Discord. Prevaranti koriste ove dvije popularne aplikacije za razmjenu poruka na društvenim mrežama kako bi redovito privlačili tisuće nesuđenih investitora. List je nastavio pokazivati ​​da su opskurni novčići s niskim kapitalizacijom prosječno zarađivali od 23 posto putem Discord. Usporedite ovo s oskudicom 3,5 posto kada koristite jedan od 75 najboljih novčića.

Što su pumpe i odlagališta i kako rade?

Crpka i odlagališta nisu endemični za kripto. Obično se pojavljuju na bilo kojem tržištu koje počinje privlačiti velike količine kapitala. Stekli su snagu na prvim tržištima dionica ranih 1600-ih, a mogu se naći i na dionice na trenutnim glavnim burzama.

Pumpu i odlagališta pokreću jaki trgovci koji promoviraju ili pumpa određene kovanice / dionice / sredstva u nadi da će stvoriti hiper i privremeno povećati cijenu. Hype je ključni sastojak u poticanju kupaca da uskoče ili riskiraju #FOMO. Danas je to puno lakše učiniti s porastom platformi društvenih medija i relativnom anonimnošću koju oni donose.

U većini slučajeva ti trgovci kupuju novčić prije nego što ga promoviraju kako bi osigurali ulazak po povoljnoj cijeni. Pumpa i odlagališta posebno dobro rade s kovanicama s malim početnim slovima, jer je puno lakše potaknuti cijenu. Isplata je također očito bolja. Nakon što privuku dovoljno investitora (sisa) u grupu, vrijeme je da započnemo operaciju “pomaknimo cijenu!”

Noćni pjevač dionica koje prodaju dionice na ulicama tijekom balona Južnog mora.

“Noćni pjevač dionica” koji prodaje dionice na ulicama tijekom balona Južnog mora. Amsterdam 1720.

Osnivači komuniciraju da je vrijeme da započnete s kupnjom i kombinirani pritisak kupnje brzo podiže cijene. U ovom trenutku, upućeni se već počinju rješavati svojih kovanica bez obavještavanja korisnika takozvane insajderske ili VIP grupe. Mnoge od ovih skupina imaju čak i odvažnosti naplatiti premiju za pristup, dodatno promičući ideju ekskluzivnosti.

Da bi nastavili bubnjati s podrškom za prevaru, oni će često propuštati informacije na druge kanale društvenih medija u nadi da će još naivčina uskočiti. Kada se cijena značajno pomakne, oni iniciraju istovariti, prodaju sve svoje novčiće i džepare zdravu zaradu.

Kako ostati siguran

Držite se dalje od kovanica s niskom likvidnošću

Neki se ulagači zalažu za kupnju i prodaju kovanica s malim kapitalom. Uz ogromne padove cijena, koji bi u stvari mogli biti profitabilna strategija – ako znate što radite. Iskusni trgovci, međutim, reći će vam da je u praksi puno lakše ući u imovinu male količine nego izaći. Ako odlučite špekulirati o kovanicama s malim kapitalom, prepoznajte visoki rizik i nemojte se kladiti na farmu. Kako kažu:

“Ako zvuči predobro da bi bilo istina, vjerojatno jest!”

Opće je pravilo izbjegavanje kovanica s dnevnim količinama manjim od 100.000 USD. Linija ima prilično malo kriptografije, a taj je broj možda čak i preagresivan. Kao i uvijek, ovo ne predstavlja savjet za ulaganje, pa i sami istražite. Bitcoin je možda dosadan u usporedbi s drugim kovanicama, ali postoji razlog da i dalje stoji nakon deset godina. Na našem tragaču cijena kriptovaluta možete pronaći nekoliko primjera s niskim ograničenjem:

Novčići s malim dnevnim volumenom.

Novčići s malim dnevnim volumenom

Klonite se grupa pumpi i odlagališta

To može zvučati kao očit savjet, ali investitore i dalje zavaravaju visokoprofitne sheme poput Bitconnecta. Trenutno postoji mnogo ljudi koji pokušavaju plasirati na tržište pumpe i odlagališta putem interneta. I dalje je prilično isplativ pothvat za prevarante. Kao što je spomenuto u istraživanju, Telegram i Discord i dalje su popularna druženja za ove grupe, pa budite na oprezu ako ste redoviti korisnik. Čak i YouTube ima sumnjivih utjecaja koji pokušavaju promovirati ove kanale.

Sada ćete možda biti u iskušenju da sami vozite pumpu i odlagalište vlakova. Nadmudrivanje sljedećeg tipa ili insajdera rizičan je posao. Ozbiljno, nemojte to raditi. Mnoge su skupine same po sebi piramidalne sheme. Vođe grupa vrlo pristojno određuju vrijeme ulaska i izlaska, ali ne postoji pouzdan način da se zna kada zapravo ulaze i izlaze. Možda imate dovoljno sreće da se izvučete s dobiti, ali vrijedi li zaista šanse?

Završne misli

Grupe pumpi i odlagališta očito su pitanje koje treba riješiti. Investitori zahtijevaju veću razinu sigurnosti ako žele dugoročno. To je uglavnom zbog toga što kripto nije reguliran, premda se poduzimaju koraci kako bi se to riješilo. To je rečeno, iako će mnogi novčići ići na nulu, temelji koji stoje iza Bitcoina i ostalih projekata kriptovaluta ostaju čvrsti. Kripto u cjelini nikamo ne ide.

Većina glavnih medija fokusira se na korupciju na tržištima kriptovaluta. To prikladno zanemaruje činjenicu da je već prisutna raširena korupcija u vladama, korporacijama i središnjim bankama na kojima je izgrađen naš trenutni financijski sustav. Kako to tako rječito kaže zagovornik Bitcoina Andreas Antonopolous, jedini način na koji će neki od nas naučiti je da nas prevare, a zatim uče na svojim pogreškama.

To nije argument u korist pumpi i odlagališta. Naprotiv, samoobrazovanje je vaš najbolji alat za plovidbu tim rizičnim vodama. Pazite da ne ostanete držati torbu, ili možda prikladnije: pobrinite se da torbu ne ostavite kao spasilački čamac.