Warren Buffett jednom je rekao,

“Kupite nešto što biste bili savršeno sretni ako se tržište zatvori na 10 godina”

Do sada većina kripto entuzijasta zna Warren B nije najveći ljubitelj Bitcoina. Točnije, mrzi ga. Međutim, on je nedvojbeno najbolji investitor svih vremena. Stoga bi bilo glupo odbiti njegovu maksimu na temelju ideoloških razlika. Pa kako primijeniti njegovu superiornu investicijsku filozofiju ulaganja u kapital na kripto tržišta?

Nešto malo – nešto što volimo nazivati ​​HODL!

“Čekaj, što je HODL? Nikad nisam čuo za tako nešto ”, rekao je vjerojatno nitko tko je čitao ovaj članak. To je zato što je taj izraz najprisutniji u kripto investicijskoj zajednici i učvrstio se kao krajnji okupljajući vapaj za dugoročne vjernike u održivost kriptovaluta.

S obzirom na ekstremnu nestabilnost kripto tržišta, je li pametno primijeniti mentalitet dugoročnog ulaganja? Pošteno je pitanje koje ćemo istražiti u ovom članku.

Uronimo pravo unutra.

Napomena – Mišljenja izražena u ovom članku su moja i ne smiju se smatrati investicijskim savjetima niti savjetima CoinCentrala. Molimo, obratite se iskusnom financijskom savjetniku prije bilo kakvih ulaganja, posebno u ovom nevjerojatno nestabilnom polju.

Povijest HODL-a

Dakle, za 1% vas koji niste upoznati s HODL-om (i za 99% vas raspoloženih za dobar cerek), želio bih započeti ovaj odjeljak s još jednim “citatom” iz cijenjenog GameKyuubija – pošta koji su pokrenuli ovaj fenomen.

JA SAM HODLING

Dvaput sam upisao taj naslov jer sam prvi put znao da nije u redu. Još uvijek u krivu. mi. GF je u lezbijskom baru, BTC se ruši ZAŠTO DRŽIM? Reći ću vam zašto. To je zato što sam loš trgovac i ZNAM DA SAM LOŠ TRGOVAC. Da, dobri trgovci možete samo tako uočiti vrhove i najniže padove i napuhati krilato wong wang i zaraditi milino dolara, nema problema, brate. Isto tako slabe ruke su poput OH NE IDE DOLJE PRODAT ĆU he he he, a onda su poput OH BOŽE MOJ SURAD kad SMART trgovci koji ZNAJU ŠTO JEBENO RADE otkupe, ali znate što? Nisam dio te grupe. Kad trgovci otkupe, ja sam već dio tržišnog kapitala, zato POGODITE TKO VARUJETE dnevne trgovce NE MI ~! Te rugajuće se teme govoreći „OHH, TREBALI STE PRODATI“ DA NE SMIJ. NE SMIJEM PRODAJATI. TREBA DA PRODAM TRENUTKE PRIJE SVE PRODAJE I KUPIM TRENUTKE PRIJE SVE KUPOVINE ALI ZNAŠ ŠTA NIJE SVI HLADAN KAO TI. Na medvjeđoj tržnici prodajete samo ako ste dobar trgovac danima ili iluzirani noob. Ljudi između njih drže. U igri s nultim zbrojem kao što je ova, trgovci mogu uzeti vaš novac samo ako prodate.

pa sam popio viski

zapravo na boci piše se viski

mi

tuži me

(ali samo ako se plaća u BTC-u)

11 minuta kasnije stvoren je prvi HODL meme, a nedugo nakon toga HODL je postao senzacija. Kao rezultat toga razmnožile su se tisuće HODL-ovih memova (često na živce zajednice).

Usred njegove pijane gromoglasnosti iznenađujuće su jezgrovite inkapsulacije dviju uobičajenih pojava: izložene emocije rođene nestabilnošću Bitcoina i zamke trgovanja ako niste pametni (što ćemo saznati, nitko zapravo nije “pamet”).

Tako je kripto zajednici predstavljena najbolja filozofija ulaganja u pogledu klase imovine: Buy i HODL.

Prvi HODL meme, zahvaljujući Investopediji

Primjer mema nastalog nakon prvog zloglasnog posta “HODL”, ljubaznošću Investopedia.

HODL vaša vatra

Nastavimo temu započinjanja svakog odjeljka citatom s drugom maksimom Warrena B.

“Ako deset godina niste spremni posjedovati dionice, nemojte ni pomisliti na to da ih imate 10 minuta.”

Jasno je da se ovaj citat odnosi na tržište dionica. Međutim, kao što je prethodno spomenuto, ta se mudrost može i treba primijeniti na druge klase imovine.

Vratimo se na post na forumu GameKyuubi. U toj određenoj epohi cijena BTC-a popela se sa 130 USD u rujnu 2013. na 1000 USD u prosincu. Da je prodao u vrijeme objavljivanja (18. prosinca 2013.), prodao bi za otprilike 650 američkih dolara. Nemamo pojma kad je kupio svoj BTC, ali recimo da je to bilo oko 100 dolara. Prodaja bi ostvarila prinos od 550%. Ne previše otrcano.

Ako je prodao sredinom 2015., 1,5 godinu kasnije, BTC je vrijedio samo otprilike 225 dolara. I dalje znatan dobitak, ali ne toliko impresivan. U vrijeme pisanja ovog članka, ulaganje od 100 dolara vratilo mu je 6256%. TO TO nije previše otrcano.

Sva tržišta, ali vrlo specifično kripto tržišta, podnose razdoblja velike aprecijacije i deprecijacije cijena. Investitori s dugoročnom perspektivom prevladavaju kratkoročne strahove i ugodno izbacuju prirodne peripetije financijskih tržišta. Kupnja i držanje bilo koje imovine uvijek su dugoročno donosile najbolje prinose. Najbolji svjetski investitori, kao što su Warren B, Peter Lynch, Jack Bogle i Joel Greenblatt, svi se zalažu za metodologiju kupnje i držanja kako bi se postigla dosljedna bolja izvedba.

Meme crnog djeteta koje sumnjičavo gleda bijelu ženu, pitajući,

Još jedan HODL mem, ljubaznošću bitcoinInvestr.com

Što je s trgovanjem?

Još jedan citat našeg dječaka Warrena B:

“Burza je uređaj za prijenos novca s nestrpljivog na pacijenta”

Brojne studije pokazuju da velika većina trgovaca propada. Postoje neki koji premašuju prosjek, ali ta mala manjina također aktivno trguje daleko više od „prosječnog“ dnevnog trgovca. Pa čak i ta sićušna manjina prolazi daleko gore od naših HODLera.

Kao što je vidljivo na mnogim forumima Reddita, aktivni trgovci koji hodaju HODL neracionalno pripisuju nadmašivanje vještini, a ne sreći. Kad se cijelo tržište vinulo prošle godine, trgovci su lupali o stolove, navodeći svoje superiorne prognozne sposobnosti kao razlog svojih suludih performansi. Sigurno su zaboravili da su ga svi ubili prošle godine.

To je osim ako ste jedna od mnogih nesretnih duša koje su kupile BTC u prosincu ili siječnju i nisu HODL iz straha. Za one koji nisu prodali, HODL!

Slika Warrena Buffeta i njegovog citata:

Slika ljubaznošću tallengestore.com

Priznajem da postoji prikladno vrijeme za prodaju imovine. Da biste bolje razumjeli kada je prikladno prodati, pročitajte ovaj članak o tehničkim pokazateljima.

I Altcoins?

Gornje tvrdnje želim upozoriti na sljedeće – HODLing je za plave čipove kriptovaluta, kao što su BTC i ETH. Pa što je s altcoinima? Treba li i njih HODL?

Po mom mišljenju, ne.

HODLing djeluje samo kada osnovna imovina ima dugoročnu održivost. Tijekom ere dotcom balona, ​​86% tvrtki s “.com” na kraju imena od 1996. do 2006. otišlo je na nulu. Moje je mišljenje da je trenutno kripto tržište još pjenastije, pa prema tome, vjerujem da će preko 90% današnjih kriptovaluta biti bezvrijedno za 5 godina. Amazonke i Microsofts iz tog doba na kraju su održali i u konačnici pružili nevjerojatne povrate svojim HODLerima.

HODLing je za održivu imovinu s izvrsnim osnovama i poslovnim modelima. Nipošto ne tvrdim da su svi altcoini shitcoins. Međutim, zalažem se za rigoroznu temeljnu analizu kako bi se utvrdila temeljna učinkovitost samog poslovanja.

Ostala razmatranja: Porezi i vremenski horizont

Treba uzeti u obzir poreze i vremenski horizont. Kratkoročni kapitalni dobici koji se pripisuju aktivnom trgovanju mogu doseći i 40% aprecijacije. Sve dok zarađujete manje od 426 000 USD godišnje, dugoročni kapitalni dobici nikada se ne oporezuju više od 15%. Što se tiče vremenskog horizonta, HODLing ne radi kratko vrijeme. Ako ulažete u kripto i nadate se brzom povratku, onda nemojte HODL. Treba vam značajno vremensko razdoblje, često 5-10 godina, kako biste maksimalno iskoristili blagodati HODL metodologije.

Zaključak – HODL usko.

Ako niste iskusni trgovac, nemojte trgovati. Čak i ako jeste, vjerojatno i dalje generirate manje povrate od HODLER-ova. Dakle, moja preporuka nije samo HODL, već dodijelite mali postotak svog mjesečnog dohotka za povećanje veličine svoje pozicije. To omogućuje moć složenja kamata i umnožit će vaše ukupne prinose.

2018. je bila divlja vožnja za kripto. Dugoročni pristup pomoći će ublažiti osjećaje povezane s trajnom nestabilnošću tržišta. Ako vjerujete da će Bitcoin postojati još pet godina, tada će zasigurno vrijediti više nego što je trenutno.

Sretan HODLing, prijatelji.