Usvajanje HSBC blockchaina prešlo je dug put od 2015. U onome što izgleda kao nepristojno buđenje usnulog diva, britanska je banka promijenila svoj stav iz opreznog u pionirski. I danas se pojavljuju kao lideri u blockchainu i financijskom prostoru. Pa kako je HSBC postao vodeći u trci blockchain tehnologije?

Samo prije tri godine, Napori HSBC blockchaina nisu prošli dalje od neobavezne potrage za pripravnicima koji su “razumjeli” Bitcoin. Jadno su zaostajali za konkurentima poput Barclays banke koja je već financirala 45 različitih eksperimenata i Citigroup koji već radi na vlastitom blockchainu.

Čak i danas, za razliku od drugih behemoth banaka, uključujući BBVA, Banco Santander, Bank of America i BNP, čini se da se HSBC ne uključuje u blockchain patenti rat. Ipak, udružuju snage s ING-om i IBM-om kako bi ubrzali usvajanje HSBC blockchaina. A, 2017. godine, an članak na blogu tvrtke opisao kako blockchain može “povući trgovinu u digitalno doba”.

Blockchain tehnologija revolucionirat će trgovinu

Prema HSBC-u, trgovina je jedno posebno područje koje će imati koristi od blockchain tehnologije. I zapravo, tu je banka do danas postavila svoj glavni fokus. Vjeruju da će tvrtke svih veličina moći trgovati brže, jeftinije i učinkovitije širom svijeta.

Iako živi u digitalnoj eri, globalna trgovina ostaje glomazan proces. Često je ispunjeno kašnjenjima, birokracijom i velikim brojem papirnatih dokumenata. Lanac opskrbe u većini je industrije prepun neučinkovitosti, ljudskih pogrešaka i korupcije. U mnogim slučajevima roba nestaje ili se oštećuje, potreban je višestruki potpis, a različiti zahtjevi iz različitih jurisdikcija uzrokuju kašnjenja.

spremnici za praćenje

Praćenje kontejnera logistička je noćna mora.

Kao što je izvršni direktor Smart Containersa Richard Ettl rekao u intervjuu za CoinCentral, “Kada isporučujete paket širom svijeta, to zahtijeva oko 200 komunikacija različitih strana u lancu opskrbe.”

Jasno je da ima puno prostora za poboljšanje. Jedan od ključnih dokumenata koji često zaustavlja napredak je akreditiv. Nad $ 2 bilijuna trgovine ovisi o njihovoj fizičkoj razmjeni. Banke izdaju akreditive za uvoznike i izvoznike koji djeluju kao sredstvo povjerenja. Smanjuju rizike povezane s trgovinom, a istovremeno pružaju sigurnost plaćanja.

HSBC tvrdi da bi digitalizacija tih dokumenata smanjila birokraciju i mogućnost pogreške. To bi trgovinu učinilo profitabilnijom za sve uključene strane.

Brisanje birokracije digitalizacijom

Iako su napori HSBC-ovog bloka danas u središtu, banka je realizirala elektroničku razmjenu akreditiva s tvrtkom Reliance Industries u Indiji još prije Studenoga 2016–Bez upotrebe blockchain tehnologije. HSBC je u tadašnjoj izjavi rekao: “ovo utire put bržem, isplativom rješavanju prekogranične trgovine.”

Digitalizacijom akreditiva uspjeli su podmiriti trgovinu u jednom danu. To se uspoređuje s tradicionalnom dokumentacijom na papiru kojoj obično treba oko 15 dana da se riješi. Dakle, ako je HSBC mogao izvršiti takvu transakciju bez korištenja blockchaina, čemu potreba za takvom?

Osim što je najveća modna riječ godine, blockchain tehnologija ima i brojne druge prednosti, naime istovremeno objavljivanje informacija svim uključenim stranama. Jedna je stvar digitalna transakcija između jedne banke i tvrtke. Dopuštanje te iste razmjene da bude javna i globalna je drugo.

Međutim, iako transparentna priroda javnih blockchaina može biti korisna u određenim slučajevima, banke i druge tvrtke koje se bave osjetljivim informacijama moraju biti sigurne da pristup imaju samo pravi ljudi. To znači da trebaju koristiti privatne ili odobrene blockchains poput IBM Hyperledger. Ti blockchains omogućuju zatvorene mreže u kojima su transakcije vidljive samo potrebnim stranama.

ING i HSBC Blockchain proboj

HSBC se udružio s ING bankom izvršiti ono što je nazvao “prvom komercijalno održivom trgovinskom transakcijom na svijetu” s blockchain tehnologijom. Izdali su akreditiv nizozemskom zajmodavcu ING za pošiljku soje iz Argentine u Južnoj Americi u Maleziju u jugoistočnoj Aziji za američku tvrtku Cargill.

Koristeći platformu Corda koju je razvio pokretanje blockchaina R3, koji surađuje s konzorcijem banaka, “potreba za pomirbom u papirima [uklonjena] je jer su sve strane povezane na platformi, a ažuriranja su trenutna”, rekao je Vivek Ramachandran, voditelj rasta i inovacija u HSBC.

blockchain

Proboj Blockchaina

Prema podacima ING-a i HSBC-a, razmjena se dogodila u samo 24 sata. To počinje između četiri i deset dana od onoga što je obično potrebno za takvu akciju. Iako je objavljeno mnogo dokaza o konceptu blockchain tehnologije i teorija o njezinom potencijalu od zdravstva do financija, čini se da je razmjena HSBC blockchaina jedan od prvih konkretnih slučajeva upotrebe.

Ulaganje u inovacije

Čini se da je britanski bankarski div stekao ukus za inovativne tehnologije, ne ograničavajući svoje eksperimente na blockchain. Zapravo, u srpnju ove godine we.trade, europska platforma za trgovanje blokovima također je završila svoju prvu operaciju uživo. We.trade pokreće IBM-ov Hyperledger i uključuje 20 istaknutih organizacija i pet velikih banaka.

HSBC je također ove godine objavio da su potrošili 2,3 milijarde dolara o novim tehnologijama, uključujući umjetnu inteligenciju i blockchain, kako bi dosegnuli kupce s „tehnološkom sposobnošću“. Banka koja se činila kornjačom u utrci čak se udružila s kineskim divom WeChatom kako bi komunicirala sa svojim kupcima.

Koje će točno pogodnosti biti dostupne klijentima banke još nisu potpuno jasne, ali kao što smo vidjeli od drugih većih banaka i institucija za financijske usluge, konkurencija u ovom sektoru je jaka. A to može biti samo dobra stvar za kupce.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me