Zabavna industrija susreće se s blockchainom

Industrija zabave mijenja se s vremenom, a blockchain pruža vrhunsku tehnologiju dana. Kako se tehnologija razvija, životi se mijenjaju, a ljudi prema tome mijenjaju svoje izbore za zabavu. Vaudeville je na susjedskoj pozornici nekad vladao. Tada su radio i nijemi crno-bijeli filmovi odveli vodviljevu publiku. Filmovi su postali tehnički obojeni razgovori u kinemaskopu. I, radio je dodao ekrane da bi postao televizija. Sada svi posjeduju televizor.

Na svakom koraku mijenjala se isporuka sadržaja, a mijenjale su se i metode naknade za umjetnike i poslovne ljude.

Koje osobine blockchain tehnologija posjeduje i kako bi te kvalitete mogle utjecati na blockchain industriju?

Uvertira, zavjese, svjetla

Satoshi Nakamoto izumio je blockchain koji služi kao tehnički temelj Bitcoina. Blockchain pruža nepromjenjiv zapis istine u decentraliziranom okruženju, a blockchain daje mogućnost korisnicima da obavljaju poslove, a da niti jedna strana ne mora vjerovati drugoj. Kriptovalute također pružaju mogućnosti pametnih ugovora. Pametni ugovori postoje kao jedinice koda koje upravljaju transakcijama na temelju pravila programiranih u kodu. Ne izdaje ih država, kriptovalute rade preko granica, a da ne moraju mijenjati valutu jedne države za drugu.

Na najjednostavnijoj razini, kriptovaluta pruža novi način zabavne industrije za prodaju proizvoda ili prodaju karata. Ako planirate putovanje za odmor iz Kalifornije u Englesku i želite voditi predstavu u londonskom kazalištu, kartu unaprijed kupujete kriptovalutom i ne morate brinuti o tečajevima i drugim problemima.

To je to, postići ćete visine

Ali za digitalnu elektroničku zabavu mogućnosti se enormno proširuju za industriju zabave. Strujanje glazbe i videa čine značajan dio moderne zabave. I nekoliko aspekata blockchaina utječe na to.

Vlasništvo umjetnikovih djela od strane umjetnika i primanje odgovarajuće naknade uvelike profitiraju od blockchaina. Uobičajena pritužba davatelja sadržaja na centraliziranim platformama poput YouTubea i Spotifya odnosi se na nedostatak poštene naknade koju je umjetnik primio.

Taylor Swift je zbog toga slavno uklonila svoja djela sa Spotifya. Objasnila je svoju perspektivu u a Opusni članak časopisa Wall Street Journal objavljeno 7. srpnja 2014 .:

„Po mom mišljenju, vrijednost albuma je i bit će i dalje utemeljena na količini srca i duše koju je umjetnik uložio u djelo, i financijskoj vrijednosti koju umjetnici (i njihove etikete) polažu na svoje glazba kad izađe na tržište. Piratstvo, dijeljenje datoteka i streaming drastično su smanjili broj plaćenih prodaja albuma, a svaki je umjetnik drugačije podnio ovaj udarac … Glazba je umjetnost, a umjetnost je važna i rijetka. Važne su, rijetke stvari su vrijedne. Za vrijedne stvari treba platiti. Moje je mišljenje da glazba ne bi trebala biti besplatna … “

I Oh koje ćemo visine pogoditi

Decentralizirane usluge streaminga blockchaina uklanjaju posrednika. Na blockchainu umjetnici potražuju 100 posto prihoda, a da se ne moraju podmiriti s malim dijelom isplaćenih naknada za centralizirane platforme. Centralizirane platforme poput YouTubea i Spotifya uzimaju veći dio umjetnikovog prihoda za financiranje platforme i plaćanje administratora, programera, poslužitelja i svih ostalih troškova tih tvrtki.

Blockchain se bavi problemom u industriji zabave gdje posrednik gušta dok umjetnik gladuje. Više tvrtki s blockchainom pružaju streaming sadržaja, a umjetnici dobivaju 100 posto prihoda koji njihova djela generiraju.

Blockchain streaming glazbe

Na bloku Ethereum, Ethereum Opus jedna je takva tvrtka specijalizirana za streaming glazbe. Opus garantira umjetnicima da sav prihod od svojih djela dobivaju zauvijek i ovaj ugovor nikada ne ističe. Na ovoj platformi umjetnici navode svoje pjesme i odlučuju o cijeni koju umjetnik smatra prikladnom. Opus koristi Ethereum blockchain za obavljanje poslova i koristi IPFS za pohranu datoteka.

IPFS nastoji poboljšati web protokol HTTP s decentraliziranom peer-to-peer tehnologijom.

The Ujo glazbena platforma pruža slične mogućnosti. Ujo koristi blockchain tehnologiju ne samo za automatizaciju plaćanja autorskih prava pomoću pametnih ugovora i kripto valute već i za primjenu transparentnosti kako bi zaštitio prava vlasnika. Blockchain dokazuje vlasništvo nad imovinom bez nejasnoća da bi je svi mogli vidjeti.

ekrani opusa

Opus mobilna aplikacija

Bez sumnje ste najgori gusar kojeg sam ikad čuo

Piratstvo šteti vlasnicima digitalnih dobara, a dizajn svjetske mreže nikada nije predstavljao zaštitu intelektualnog vlasništva. Blockchain se bavi ovim problemom. Iako je Bitcoin namjeravao razmijeniti jednostavnu financijsku imovinu, drugi blockchains poput Ethereuma proširuju tu misiju na bilo koju digitalnu imovinu.

Ali čuli ste za mene

ERC-20 predstavlja izvorni standard tokena na mreži Ethereum, a korisnici stvaraju vlastitu valutu koristeći ERC-20 kao osnovu. Za imovinu izvan valute, račun ispunjava standard ERC-721. Prvo razvijen kao temelj CryptoKitties-a, ERC-721 teži prilagoditi potrebama bilo kojeg digitalnog sredstva. ERC-721 namjerava definirati sve potrebno za dokazivanje vlasništva nad jedinstvenom digitalnom imovinom i za razmjenu te imovine između strana. Dakle, piratstvo postaje lakše dokazati i boriti se protiv njega.

Blockchain video streaming

Što se tiče streaminga videozapisa, YouTube, Netflix i Amazon neki su od glavnih centraliziranih pružatelja usluga, i oni imaju neke iste kritike koje imaju i centralizirane usluge streaminga glazbe. Ne samo da se umjetnici žale na naknadu, već su određene umjetničke slobode ograničene na centraliziranu uslugu. Te platforme promiču sadržaj koji najviše odgovara njihovim vlastitim interesima, a umjetnici koji se ne prilagode dobivaju manje koristi od njihovog korištenja.

Zemljopisni interesi također igraju ulogu, a centralizirane tvrtke ponekad ograničavaju pristup sadržaju među državama. To je možda iz poslovnih razloga. Može biti da tvrtka ne smije poslovati u određenim zemljama. Ili bi se mogla pojaviti regulatorna pitanja ili pitanja licenciranja, čak i cenzura. Ali blockchain prirodno funkcionira preko granica bez ograničenja.

Postoji nekoliko projekata blockchaina za strujanje video zapisa. Livepeer živi na Ethereum blockchainu. Cilj mu je demokratizirati video uživo putem decentralizirane tehnologije peer-to-peer. Korisnici sudjeluju u mreži koristeći kriptovalutu Livepeer Token (LPT). Slično tome, Ti sad pruža platformu za prijenos uživo i video chat. YouNow pokreće Žeton za rekvizite.

Blockchain video streaming platforma poznata kao Stream demonstrira neke od potencijalnih zamki paradigme blockchain / cryptocurrency. Stream namijenjen stvaranju okosnice za decentralizirano strujanje stvaranjem proširenja za više platforme preglednika i napajanjem sustava kroz token uslužnog programa za kriptovalute.

U nastavku emisije

Nažalost, Stream se rastvorio. Tim je prekinuo projekt zbog pravnih rizika povezanih s ICO-om (početna ponuda novčića). Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) sada bliže ispituje ICO-ove kako bi zaštitila investitore od prevara i osigurala da tvrtke ne pokušavaju zaobići zakone koji se odnose na vrijednosne papire.

Podizanje zavese

Drevni aksiom u industriji zabave kaže da je sve što trebate za izvođenje predstave “dvije ploče i strast”, ali djelotvoran mehanizam da umjetnici dođu do svoje publike i budu pošteno nadoknađeni također pomaže. I blockchain je možda tehnologija koja to pruža današnjim kreatorima sadržaja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me