Zrakoplovna industrija, koja obuhvaća zrakoplovstvo i svemirske letove, godišnje generira bilijune dolara. Zemlje se natječu za najnovija i najveća dostignuća u istraživanju svemira. A na zemlji su željni turisti primarni izvor vrijednosti za zrakoplovnu industriju vrijedan 2,7 bilijuna dolara svake godine. Blockchain zrakoplovne aplikacije još su uvijek u vrlo ranoj fazi razvoja, ali čini se da će se stvari brzo kretati.

Izvješća o naglasku da više od dvije trećine rukovoditelja zrakoplovstva i obrane planira integrirati nove tehnologije u sljedeće dvije godine. Kao takvi, postoji puno mogućnosti za blockchain da doda vrijednost i zrakoplovnom i svemirskom letu. Ovaj će članak istražiti razvoj i rasprave oko blockchaina u zrakoplovnoj industriji.

Blockchain zrakoplovne aplikacije – sadašnjost i budućnost

Lanac opskrbe

Blockchain će imati ogroman utjecaj na industrije poput automobilske, gdje proizvođači ovise o dijelovima drugih proizvođača. Zrakoplovna i svemirska proizvodnja ne razlikuje se.

Zrakoplovna industrija ima ogromnu obvezu zaštite i sigurnosti prema putnicima i ostalim dionicima. Stoga proizvođači zrakoplova i svemirskih letjelica ovise o dobavljačima za pružanje dijelova koji su izrađeni i ispitani prema standardima visoke kvalitete.

Blockchain nudi mogućnost snimanja cijelog proizvodnog procesa, transparentno i trajno. Svaka komponenta može biti digitalno označena. Oznaka može sadržavati podatke i atribute, poput određenog stroja koji je izradio taj dio, koja su ispitivanja kvalitete provedena, te datume, lokacije i pojedince odgovorne za obavljanje tih aktivnosti.

Zrakoplov ili svemirska letjelica tada bi mogli zadržati ovaj zapis proizvodnje tijekom cijelog svog životnog ciklusa.

Stoga bi takav zapis bio od velike koristi inženjerima održavanja za koje je kasnije ugovoreno da rade na letjelici.

Održavanje

Zrakoplovni inženjeri iz Jettly objasniti da se određene komponente zrakoplova mogu koristiti samo određeni broj ciklusa prije nego što se moraju zamijeniti. Međutim, broj ciklusa može varirati ovisno o tome radi li avion u uvjetima visokog ili niskog tlaka.

Budući da nema dosljednosti u bilježenju ovih podataka o letu, inženjeri imaju tendenciju samo gledati koliko je sati avion bio u letu. Zamjena dijelova prije nego što je potrebno stvara ogroman potencijal za rasipanje i povećane troškove za zrakoplovne kompanije. Suprotno tome, bilo koja zrakoplovna tvrtka koja pokuša uništiti život dijelova mogla bi ugroziti živote putnika.

Zrakoplovne tvrtke imaju tendenciju ugovoriti inženjere koji su u prošlosti radili na određenom zrakoplovu kako bi nadoknadili rasipanje. To dovodi do neravnomjerne raspodjele posla u industriji.

Povrh svega, ne postoji dosljedan sustav ili metodologija evidentiranja održavanja zrakoplova. Vjerovali ili ne, ali izvještaj iz 2016. godine izjavio je da je papir još uvijek sredstvo za dokumentiranje oko 90 posto svih zapisa o zrakoplovima!

Papirologija

Mnogi su zrakoplovi u upotrebi duže nego što je to bilo slučaj s digitaliziranim upravljanjem dokumentima

Stoga održavanje nudi ogroman potencijal za blockchain zrakoplovnu primjenu. Slično proizvodnom procesu, inženjeri bi mogli voditi evidenciju održavanja na blockchainu.

U principu to znači da bi svaki inženjer mogao raditi na bilo kojem zrakoplovu. Imali bi cjelovit i netaknut digitalni zapis korištenih dijelova i povijest održavanja tijekom cijelog životnog ciklusa zrakoplova.

Blockchain bi također mogao djelovati kao rekord za tlačne uvjete svakog leta. Veća preciznost u određivanju životnog ciklusa zamjenskih dijelova donijela bi i značajne potencijalne uštede zračnim prijevoznicima.

Zakup zrakoplova

A Papir Deloitte za 2017. godinu opisuje neka pitanja s kojima se susreće industrija leasinga zrakoplova. Zrakoplovne tvrtke često imaju troškove leasinga i druge troškove u američkim dolarima, ali zaradu zarađuju u svojim matičnim valutama. Prelazak na plaćanje kriptovalutom mogao bi smanjiti devizne naknade zračnih prijevoznika. I ne samo to, već bi to značilo i da zrakoplovne tvrtke mogu iznajmljivati ​​zrakoplove i izravno plaćati proizvođačima bez korištenja banaka kao posrednika.

U radu se također uvodi ideja o „Airchain-u“ – teoretskom sustavu temeljenom na blockchainu. Koristio bi pametne ugovore i kripto za upravljanje raznim transakcijama koje se odvijaju u industriji leasinga zrakoplova. Sljedeća potencijalna zrakoplovna aplikacija blockchaina je, dakle, integracija u cijeloj industriji.

Integracija

Po prvi puta blockchain uvodi mogućnost potpuno integriranog podatkovnog ekosustava za cijelu industriju za cijelu zrakoplovnu industriju. Uz proizvodni lanac opskrbe i mogućnosti održavanja, integracija podataka o letu u blockchain je također izvediva. Podaci o letu mogu uključivati ​​letački tim, uvjete leta, potrošnju goriva i sve relevantne podatke.

Kokpit zrakoplova

Unatoč svoj toj visokotehnološkoj opremi, zrakoplovna se industrija bori za prikupljanje i obradu svih podataka koji su joj potrebni

Takav bi sustav znatno povećao učinkovitost i na taj način smanjio troškove u cijelom sektoru. Kvalitetni cjeloviti podaci imaju dodatne sigurnosne i sigurnosne koristi jer su nagađanja ograničena.

Aeron jedan je blockchain startup koji se počeo upuštati u ovaj prostor, iako ne baš u gore opisanom opsegu.

Autonomna svemirska letjelica

Blockchain u kombinaciji s AI ima dalekosežni potencijal za autonomna vozila. U travnju, NASA se složila za financiranje razvoja autonomne svemirske letjelice, temeljene na blockchainu.

Trenutno je daljinsko upravljanje svemirskim letjelicama sa Zemlje spor proces, koji treba satima za prenošenje naredbi. Međutim, pametni ugovori zasnovani na Ethereumu nude mogućnost za poboljšano digitalno donošenje odluka.

Svemirska letjelica bi se mogla koristiti ovom tehnologijom da bi se, primjerice, daleko brže izmaknula samom svemirskom otpadu nego što ga netko kontrolira sa Zemlje. Znanstvenici troše dragocjeno vrijeme na ovakve rutinske aktivnosti. S ovim vremenom oslobođenim za daljnja istraživanja, jasno je da blockchain zrakoplovne inovacije pružaju stvarnu korisnost.

NASA-ini laboratoriji

NASA-ini znanstvenici rade na solarnim pločama za svemirski projekt

Uz to, a Izjavio je predstavnik NASA-e da je skalabilnost prirodni sljedeći korak ako se ovaj projekt pokaže uspješnim. U konačnici, cijela svemirska mreža mogla bi koristiti blockchain za komunikaciju između čvorova, dijeleći podatke sigurno i elastično.

Financiranje svemirskih projekata

Svemirski projekti zahtijevaju značajnu količinu R&D ulaganje i često se na kraju moraju vratiti na ploču za crtanje. VC tvrtke stoga nerado preuzimaju investicijske rizike s tehnološkim startup tvrtkama koje se žele otisnuti u područje istraživanja svemira.

ICO nude mogućnost potencijalnim svemirskim projektima da pronađu alternativne metode financiranja od investitora koji su možda manje skloni riziku. I naravno, kad se u doslovnom smislu dignu sa zemlje, čak bi mogli i postaviti platformu za kripto-rudarstvo u svemiru.

U beskraj i dalje?

Ovo je samo nekoliko potencijalnih slučajeva uporabe blockchaina o kojima se trenutno raspravlja u zrakoplovnom sektoru. Razvoj blockchaina još je uvijek u povojima. Međutim, budući da zrakoplovna industrija uvelike ovisi o podacima; čini se neizbježnim da će blockchain igrati značajnu ulogu u tekućim događajima. Čini se da svemirske aplikacije Blockchain imaju vrlo svijetlu budućnost.