Intervju: Sapien tim na Webu 3.0 i novi društveni svijet

U digitalnom svijetu prepunom lošeg upravljanja podacima na osobni račun korisnika, socijalnom svijetu kojim sve više dominiraju društveni mediji i brzoj zarazi lažnih vijesti, mnogi blockchain projekti imaju za cilj ponuditi rješenje za alternativno tržište korisnika koji traže nešto drugačiji.

Sapien nudi platformu za društvene vijesti Web 3.0 s ciljem da korisnicima pruži kontrolu nad njihovim podacima, nagradi kreatore sadržaja i spriječi lažne vijesti.

Dobili smo priliku razgovarati s Sapien timom i razgovarati o svemu, od Weba 3.0 i njegovog utjecaja na društvo, zaustavljanja lažnih vijesti i stvaranja društvenog svijeta prilagođenog ljudima.

Kažete da želite stvoriti najbolje društveno iskustvo weba 3.0. Kako definirate web 3.0 i kako planirate biti njegov ključni dio?

Web 3.0 je, ukratko, više entiteta koji dijele vrijednost kroz otvorenu mrežu. Decentralizacija je ključna komponenta jer uklanja središnju dodirnu točku, smanjuje hakiranje i probijanje podataka te pruža interoperabilnost i neprekinuti servis jer ne postoji niti jedna točka kvara. Krajnji korisnici također će povratiti kontrolu nad svojim podacima koji se mogu dijeliti po njihovom nahođenju.

Sapien stvara tokeniziranu, demokratiziranu platformu društvenih vijesti temeljenu na reputaciji koja će korisnicima vratiti kontrolu nad njihovim podacima, nagraditi kreatore sadržaja i boriti se protiv lažnih vijesti.

Korisnici će imati priliku uključiti se u program podjele prihoda od oglasa dijeljenjem svojih podataka s oglašivačima ili odjavljivanjem te cjelovitim iskustvom pregledavanja bez oglasa.


Koristeći najnovije tehnologije Blockchain, možemo izgraditi platformu koja je imuna na cenzuru, čuva našu slobodu govora, poštuje našu privatnost i ustrajava u sadržaju tijekom cijelog postojanja čovječanstva.

Koji su problemi s postojećim društvenim mrežama i kako ih Sapien planira prevladati?

Trenutni problemi s postojećim društvenim mrežama kreću se od iskorištavanja korisničkih podataka do nepravednog nagrađivanja kreatora sadržaja do korištenja vlastite platforme za poticanje vlastitih dnevnih reda. Trenutne platforme u osnovi uzimaju podatke svojih korisnika i prodaju ih onima koji nude najviše. Također su iskoristili kreatore sadržaja nepravednim nagrađivanjem za njihov doprinos i polaganjem prava na vlasništvo nad svim sadržajima objavljenim na njihovoj platformi.

U ovom trenutku ove platforme mogu slobodno raditi s nečijim sadržajem i podacima kako žele i od toga izuzetno profitiraju. Neke od ovih platformi otvoreno koriste cenzuru za unapređivanje vlastitih političkih programa. Ljudi su svjedoci svega, od brisanja posta, zabrana i promocije videozapisa i medija koji podržavaju njihovu povezanost. U osnovi, platforme stvaraju sintetičke mjehuriće filtara i gejimiziraju iskustvo društvenih medija.

Sapien želi stvoriti decentraliziranu platformu za društvene vijesti Web 3.0 koja omogućava korisniku da preuzme kontrolu nad svojim društvenim iskustvom, nagrađuje kreatore sadržaja i bori se protiv lažnih vijesti. Korisnici će držati ključeve svojih podataka i odrediti s kime će ih dijeliti. Kreatori sadržaja posjeduju svoj sadržaj objavljen na platformi Sapien i za to će također biti pošteno nagrađeni.

Platforma će u osnovi biti otvorena za sve teme i rasprave sve dok je PRAVNA. Prema zadanim postavkama, Sapien ne sadrži oglase. Sapien također želi implementirati jedinstveni program podjele prihoda od oglasa koji omogućava korisnicima mogućnost nagrađivanja u SPN-u sve dok se odluče za dijeljenje svojih podataka. Ako se korisnik ne prijavi, još uvijek može uživati ​​u platformi i svim njezinim funkcionalnostima.

Po čemu se razlikujete od ostalih sličnih alternativa na tržištu?

U tehničkoj knjizi opisujemo dva konkurenta: Steemit i Synereo. Obje su platforme koje koriste blockchain poput Sapiena.

Steemit nagrađuje korisnike za kvalitetan sadržaj, a Synereo se nada da će stvoriti infrastrukturu pažnje. Međutim, ne bismo smatrali niti jednog od njih izravnim konkurentima. Ono što pokušavamo stvoriti sa Sapienom je tokenizirana, decentralizirana društvena vijest temeljena na reputaciji koja će ne samo nagraditi korisnike za kvalitetan sadržaj, već im omogućiti da dijele prihode od oglasa i bore se protiv lažnih vijesti. Nijedna druga platforma ne ide ovom rutom da bi temeljno poremetila postojeće platforme za masovno tržište.

Što se tiče Web 2.0 platformi, nadamo se da ćemo uboditi Redditov tržišni udio – već smo dobili stotine prijava od Redditora u potrazi za transparentnijom platformom. Ključ je izgraditi Sapien kako bi bio nesumnjivo bolji od bilo koje postojeće ponude. Doista vjerujemo da to možemo učiniti s moćnim uslužnim tokenom koji podupire demokratskiju platformu koja osnažuje svoje korisnike.

Što vas motivira da pružite decentraliziranu mrežu koju pokreću korisnici?

Trenutni krajolik društvenih medija treba obnoviti s javnošću nedavnih kršenja podataka i sigurnosti na platformama, cenzurom slobode govora i iskorištavanjem kreatora sadržaja.

Nije postojala sveobuhvatna platforma koja je zajednici pružala mjesto za dijeljenje njihovih mišljenja, a također osigurava da su njihovi podaci i privatnost sigurni.

Krenuli smo u izgradnju platforme koja obuhvaća 4 temeljne vrijednosti Sapiena: Demokracija, slobodu govora, privatnost i prilagodljivost (krojenje vlastitog društvenog iskustva).

Kažete da će Sapien dopustiti korisničkim zajednicama da se samouprave i odluče što je najbolje za njihovu zajednicu? Što to točno znači? Možete li nam dati primjer?

Sapien će gotovo u potpunosti biti prepušten rukama kako vođe i administracije vode i upravljaju zajednicama. To se poklapa s našom temeljnom vrijednošću slobodnog govora gdje se o gotovo bilo kojoj temi može raspravljati bez cenzure sve dok se to smatra LEGALNIM.

Jedan bi primjer bio ako CoinCentral migrira svoje sljedbenike u Sapien. Imali bi potpunu kontrolu nad sadržajem, pravilima zajednice i svim platnim zidovima koji su implementirani u toj grupi. Sa svim lošim glumcima ili trolovima ta će se zajednica baviti ili pomoću tribunala ili izravne zabrane. Osim ako nije štetno za platformu ili ako to zahtijevaju čelnici zajednice, Sapien se neće upustiti u pomoć u upravljanju zajednicom i / ili provoditi pravila kako bi sve bilo na mjestu.

Sapien koristi svoju kriptovalutu SPN, no korisnici ne moraju kupovati tokene da bi koristili platformu. Kako ovo radi?

Korisnicima koji se prijave na platformu automatski se doda malo SPN-a kako bi odmah mogli početi koristiti platformu. Morate imati SPN da biste pristupili platformi.

Međutim, prije kraja srpnja, tim Sapien automatski će uložiti 100 SPN za sve registrirane korisnike. Korisnici s uloženim SPN-om imat će pristup Sapien Rewards Engineu.

Neke se trenutne mreže i publikacije na društvenim mrežama okreću prema pretplatničkim modelima kako bi uklonili neželjeni sadržaj. Korisnici postaju svjesni da ako ne plaćaju proizvod, oni su proizvod. Kako im pružiti platformu bez oglasa? Kako ih uvjeravate da nisu dio proizvoda?

Korisnicima dopuštamo mogućnost anonimnog pregledavanja platforme ili mogućnost uključivanja i dijeljenja njihovih podataka. Prva još uvijek pruža ljudima potpuno iskustvo, osim što bi njihova nadzorna ploča bila bez oglasa. Potonji im omogućuje da uđu u program podjele prihoda od oglasa omogućavajući im tako prikazivanje oglasa. Ovdje mogu dijeliti neke ili sve svoje podatke s oglašivačima i mogu zaraditi SPN na temelju toga koliko tokena ulažu i koje podatke dijele. To njima, a ne Sapienu, daje kontrolu nad njihovom privatnošću i vlastitim osobnim podacima.

Kako osiguravate integritet sadržaja? Kako se borite protiv lažnih vijesti?

Protokol Proof-of-Value naš je pristup razlikovanju i nagrađivanju vrijednih sadržaja, istovremeno sprječavajući širenje lažnih vijesti i sadržaja koji nisu u skladu s vrijednostima zajednice. Razlikovanje vrijednih suradnika velik je dio ovog protokola i kako bismo to postigli, imat ćemo opsežni sustav reputacije.

Pogledajte pripadajuću grafiku u nastavku kako biste saznali kako funkcionira Proof-of-Value.

Dokaz vrijednosti

Sapien je dizajniran za oglašivače, izdavače, trgovce i korisnike. Mogu li sve ove skupine suživjeti u harmoniji na jednoj platformi?

Kratki odgovor je da.

Stvorili smo jedinstveni ekosustav u kojem je to u potpunosti moguće i svi imaju koristi od međusobne interakcije. Korisnici će moći pristupiti visokokvalitetnom sadržaju, a istovremeno će imati mogućnost da se uključe u program podjele prihoda od oglasa. Kreatori sadržaja bit će pošteno nagrađeni za sadržaj koji objavljuju i imat će cjelovitu platformu na kojoj također mogu izgraditi zajednicu i postaviti sve platne zidove premijskog sadržaja po svom izboru. Oglašivači će moći ostvariti značajne popuste kupnjom oglasnih kampanja pomoću izvornog SPN tokena.

Kako se nagrađuju tvorci sadržaja?

Trenutne platforme društvenih medija iskorištavaju kreatore sadržaja uzimajući od 30 do 60% dobiti, a također im dopuštaju prava na upotrebu sadržaja objavljenog na njihovoj platformi kako god odluče.

Na Sapienu će tvorci sadržaja biti nagrađeni. Pružit ćemo više rješenja za kreatore sadržaja kako bi prikupili svu ili većinu svoje dobiti. Stvoritelji će biti nagrađeni za stvaranje kvalitetnog sadržaja, a moći će postaviti i grupe premium sadržaja, pretplate ili čak postaviti medijsku publikaciju na platformi.

Koliko su važni DApps na mreži Sapien?

DApps će biti nešto što Sapien tim želi implementirati na platformu u budućnosti.

Ako su privatnost i anonimnost zajamčeni, što spriječiti da Sapiena preteknu loši glumci, koristeći ga za slanje kriminalnih poruka ili kao platformu za internetsko zlostavljanje?

Sapien koristi nešto što se zove “Dizajn nečega što vrijedi”. To omogućava korisnicima da ulože svoje SPN tokene i kao rezultat toga uspijevamo uskladiti interese platforme Sapien i naše zajednice. Korisnici će imati osobni interes za stvaranje kvalitetnog sadržaja na platformi ili će riskirati gubitak svog uloženog SPN-a.

Ovim dizajnom “nešto na kocki” trolovi se odvraćaju od zlonamjernog ponašanja. Vrijedni doprinosi potaknut će rast platforme i kompenzirati korisnike za njihove zasluge u obliku SPN nagrada.

Čini se da je društvo ovisno o tehnologiji, pametnim telefonima, društvenim mrežama. Što mislite, kako se tehnologija može koristiti kao sila dobra, a ne zla?

Tehnologija ima i pozitivne i negativne utjecaje na društvo, a pravi izazov je ravnoteža i kompromisi između njih dvoje. Utjecaj tehnologije može se smatrati pozitivnim aspektom jer ne samo da je usmjerila i poboljšala komunikaciju putem pametnih telefona i društvenih medija, već i proizvodnju, prijevoz i obrazovanje.

Najrazumnija perspektiva je sagledati kako tehnologija utječe na društveni razvoj svake osobe. I pametni telefoni i društveni mediji mogu ili poboljšati vaš društveni život ili mu naštetiti.

Pomaže li vam nova tehnologija u izgradnji pozitivnih, značajnih odnosa ili koči vaš društveni razvoj?

Koji je trenutno najveći problem s čovječanstvom?

Nedostatak privatnosti i kontrole podataka. Podaci su novo zlato. U ovom trenutku, različiti dijelovi našeg identiteta u vlasništvu su različitih korporacija. Vidimo da softveri i trgovci u potpunosti razumiju demografske podatke koje ciljaju, pa se može pošteno reći da se ljudima manipulira.

Te korporacije imaju svu moć nad nama i svi smo jednostavno uhvaćeni u istu paukovu mrežu. Mi smo na milosti i nemilosti ovih tvrtki koje posjeduju naše privatne podatke i koriste ih prema vlastitom nahođenju bez ikakvih vladinih propisa. Tvrtke koje su toliko nesigurne u čuvanju podataka o ljudima moraju poboljšati svoju igru. Ljudi trebaju biti svjesniji onoga što dijele i s kime to dijele.

Vjerujete li da blockchain tehnologija uistinu ima potencijal promijeniti svijet?

Tim se zalaže za blockchain tehnologiju i smatra da ona može poremetiti gotovo svaku industriju koja je spremna to primijeniti. Ovo je pojava Weba 3.0 gdje prijenos vrijednosti, peer-to-peer, počinje uzimati maha kao sljedeći razvoj Interneta.

Kao i kod svake nove tehnologije, postoje rastući bolovi, a u slučaju blockchaina ističu se upravljanje i skalabilnost. Međutim, postoje projekti koji se bave ovim pitanjima i u dogledno vrijeme vidimo da će oni biti riješeni.

Ono što je malo poznata činjenica o sebi ili timu u Sapienu?

Mi smo distribuirani tim smješten širom svijeta. Također smo uspjeli obaviti uspješnu prodaju tokena bez osobnog međusobnog susreta. Naš prvi osobni sastanak bio je otprilike mjesec dana nakon završetka naše javne pretprodaje.

Sve ostalo što biste željeli da znaju naši čitatelji?

Sapien želi postati vodeća platforma za društvene medije koja ide na širu javnost. Želimo ponuditi vrhunsku alternativu trenutnim ekosustavima koji iskorištavaju korisničke podatke i privatnost i koriste cenzuru za unapređivanje svojih političkih programa.

Već imamo UŽIVO Beta dostupno svima koji imaju SPN, a mi smo objavili PRVO tržište temeljeno na blockchainu koje prihvaća vlastiti token kao plaćanje.

Kao što je ranije rečeno, prije kraja srpnja, tim Sapien automatski će uložiti 100 SPN za sve registrirane korisnike. Korisnici s uloženim SPN-om imat će pristup Sapien Reward Engineu.

SPN token pozicioniran je tako da se duboko integrira u Sapien Network Token Economy, stvarajući snažnu mrežu različitih sudionika, korisnika, tvrtki, medija, marki i validatora koji token ulažu u posebne pogodnosti.

Možete naučiti o osam stupova SPN ulaganja Ovdje.

Možete nas pratiti na našem web stranica, Telegram, ili naš blog za više informacija ili ako želite ažuriranja o našem projektu i / ili imate bilo kakvih pitanja.

Hvala vam!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map