Zilliqa je sigurna i skalabilna blockchain platforma za hosting decentraliziranih aplikacija s nekoliko istaknutih značajki u usporedbi s drugim dapp platformama. Prije svega, koristi oštrinu kako bi osigurao izuzetno veliku propusnost, oko dvjesto više transakcija u sekundi od većine trenutnih platformi.

Kao drugo, tim je razvio vlastiti programski jezik za pametne ugovore za upotrebu na platformi Zilliqa. Zove se Scilla, a osmislili su je da bude sigurnija od postojećih programskih jezika pametnih ugovora, kao što je Solidity, koji često imaju ranjivosti ostavljajući pametni ugovor otvorenim za eksploataciju.

Tim Zilliqa trebao bi pokrenuti svoju glavnu mrežu u prvom kvartalu ove godine. Imali smo priliku sjesti s izvršnim direktorom i suosnivačem Xinshu Dongom (XD) i glavnim direktorom marketinga Yiling Dingom (YD) kako bismo saznali sve najnovije vijesti i događaje.

Zilliqa tim Xinshu Dong, izvršni direktor i Yiling Ding, CMO

Xinshu Dong, izvršni direktor i Yiling Ding, CMO

Programeri blockchaina nastavljaju se boriti s problemima skalabilnosti. Što mislite, kako je skalabilnost utjecala na održivost blockchain igara? Kako igre pomažu u rješavanju izazova skalabilnosti?

YD: Gaming je industrija u kojoj se ograničenje skalabilnosti blockchaina jasno i odmah predstavlja programerima i korisnicima. Jedan od sigurnih načina za mjerenje uspjeha igre je njenom popularnošću.

Budući da se današnje blockchain platforme već trude primiti 1.000 dnevno aktivnih korisnika (DAU), kako igra postaje uspješnija i raste njena korisnička baza, stvarnost je da bi bilo gotovo nemoguće nastaviti je pokretati na blockchainu. Iako je mogućnost premještanja glavnine transakcija igre s lanca izvan mreže, time se samo poništava svrha započinjanja igre zasnovane na blockchainu..

Ovi izazovi skalabilnosti neizbježno doprinose lošem korisničkom iskustvu (UX) jer ometaju kontinuirano igranje – mreža se bori za pravodobno finaliziranje transakcija i korisnici su prisiljeni pričekati nekoliko minuta za svaku transakciju.

Iako se tehničke inovacije i napredak obično slave, pitanja koja se odnose na konačnost transakcija obično se ne nalaze u digitalnom igranju. Ovo loše iskustvo posljedično će odvratiti i buduće igrače i programere igara od blockchain igara.

Imajući ovo na umu, igraća industrija daje blockchain platformama stvarne i specifične izazove s kojima treba surađivati ​​i s vremenom ih potencijalno prevladati. Razvojem rješenja za skaliranje koja su posebno usmjerena na probleme poput transakcija na tržištu unutar igre, projekti će moći gledati dalje od mentaliteta „skalabilnosti radi skalabilnosti“ i razviti rješenja koja umjesto toga pokazuju kako blockchain može poboljšati postojeće projekte, platforme i aplikacije.

Kakav je vaš stav o tome kako nezamjenjiva imovina utječe na igre na sreću? Što to znači za prosječnog igrača, posebno kada čujemo o djeci koja hakiraju igre poput Fortnitea za prodaju računa putem interneta?

YD: Dvije su glavne prednosti nezamjenjive imovine – povećana sigurnost i razmjena imovine u igri i sposobnost da se istinski sačuvaju i zaštite.

Dugo vremena je igračka zajednica tražila načine unovčavanja imovine unutar igre, što je rezultiralo stvaranjem neslužbenih crnih tržišta na kojima korisnici trguju predmetima, bilo da se radi o preljevima ili računima s likovima visoke razine u MMORPG-u poput Fortnitea. Ovi neslužbeni kanali predstavljaju visok rizik za igrače koji kupuju imovinu jer postaju podložni prijevarama i krađi informacija.

Tokenizirane alternative pružaju dodatni nivo sigurnosti i kupcima i prodavačima – prodavači će morati dokazati svoje vlasništvo nad predmetom koji se razmjenjuje, a kako se transakcija odvija na decentraliziranoj platformi, neće trebati dijeliti osobne podatke.

Ove tokene također karakterizira istinska trajnost i vlasništvo, pri čemu se igračima osigurava da je njihova imovina uistinu njihova vlastita i da se može njima trgovati. Suprotno tome, programeri koji svoje platforme hostiraju na centraliziranom poslužitelju mogli bi se lako isključiti ili napraviti promjene na svojim tržištima, što bi rezultiralo igračima koji gube imovinu.

Zilliqa koristi oštrinu i kombinirani PoW / pBFT protokol kako bi postigao skalabilnost za brzine transakcija do gotovo 3.000 transakcija u sekundi. Možete li nas razgovarati putem vašeg konsenzusnog protokola i kako to funkcionira?

XD: Naš konsenzusni protokol četverodijelni je postupak koji koristi PoW i pBFT kako bi omogućio veću propusnost transakcija, a istovremeno omogućio visoku sigurnost.

Prva faza uključuje petominutni prozor za sve rudarske čvorove da predaju svoja PoW rješenja – PoW je ograničen na ovu fazu u kojoj rudari utvrđuju svoj identitet, kao i za sprečavanje napada Sybil. Nakon toga, prvi podskup tih rudarskih čvorova koji ispunjavaju određeni globalni zahtjev za poteškoćama može se pridružiti kao čvorovi usluge imenika ili čvorovi dijelova.

Jednom kad se utvrde krhotine, ove skupine poduzimaju više krugova pBFT konsenzusa, odjavljujući novu istinu (ili blok transakcija) koja će biti predana mreži. Čvorovi koji su se odjavili s bloka podijelit će nagradu za blok na jednak način. Unutar jednog kruga PoW-a, u lanac se može zapisati više blokova, čime se paralelno obrađuje više transakcija.

Skalabilnost je često fino uravnotežena protiv elastičnosti. Možete li objasniti kako Zilliqa održava mrežnu sigurnost, a istovremeno postiže blagodati brzog protoka?

XD: Sigurnost je za nas ključni prioritet i ona pokreće velik dio našeg donošenja odluka kada je riječ o našem protokolu konsenzusa i stvaranju našeg programskog jezika Scilla. To je također bio ključni faktor koji smo uzeli u obzir kada smo razmatrali rješenja za skaliranje.

Stoga, iako postoji mnogo predloženih rješenja za skaliranje blok-lanaca, otkrili smo da je oštrenje održivo rješenje na lancu koje nam omogućuje očuvanje decentralizacije, skalabilnosti i sigurnosti.

Odlukom za skaliranje na lancu, oštrina se može sigurno dogoditi jer blockchain radi s potpunim sigurnosnim jamstvom koje pruža sam. Decentralizacija također igra veliku ulogu u održavanju sigurnosti, konsenzus javnih čvorova za prijavu i otpor transakcija prema cenzuri treće strane imperativ su osiguranja našeg blockchaina.

Transakcije u sekundi

Transakcije u sekundi

Možete li objasniti malo više zašto ste odlučili razviti Scillu, zasebni programski jezik pametnih ugovora, umjesto da usvojite druge programske jezike poput Javascripta ili Solidity? Po čemu se Scilla razlikuje od tih jezika?

XD: Kada smo dizajnirali svoje pametne ugovore, svjesno smo odlučili dati sigurnost prioritetu nad ostalim aspektima pametnih ugovora, jer vjerujemo da je sigurnost presudna za unapređenje uobičajenog usvajanja tehnologije pametnih ugovora. Iako smo imali mogućnost rada s već postojećim programskim jezicima kao što su Solidity i JavaScript, naše tehničke procjene utvrdile su da je vrlo izazovno prisvojiti ih zbog njihove postojeće sintakse i gramatike.

Ključne razlike Scille u odnosu na Solidity i JavaScript su visoka sigurnost i jednostavnost upotrebe – to su temeljni principi dizajna. Scilla ima mogućnost formalno (matematički) provjeriti sigurnost i ispravnost pametnih ugovora što je eliminiralo nekoliko uobičajenih sigurnosnih ranjivosti na jezičnoj razini, kao što su povratni pozivi na pametne ugovore i prekomjerno / nedovoljno cijelo brojanje.

Zilliqini slučajevi upotrebe navedeni su kao igre na sreću, digitalno oglašavanje i plaćanja. Zašto se ova tri slučaja upotrebe konkretno? Bi li postojala ograničenja u korištenju Zilliqe kao platforme za druge vrste dapps-a, poput razmjena?

YD: Kako je Zilliqa otvorena i javna platforma, nema ograničenja onoga što se može graditi na našem blockchainu. Jedna od naših trenutnih suradnji je s BOLT Globalom, sustavom mobilne zabave temeljenim na blockchainu koji ne odgovara ove tri kategorije.

To je rečeno, igre na sreću, digitalno oglašavanje i plaćanja su industrije u kojima vidimo neposrednu potrebu za blockchain rješenjima velike propusnosti, pa su ona naša trenutna fokusna područja u smislu partnerstva, istraživanja i razvoja.

U igrama smo vidjeli da je skalabilnost jasno usko grlo za blockchain igre. Na primjer, Etheremon je većinu svojih igara morao pomaknuti s lanca jer je Ethereum bio previše zagušen, a naknade za transakcije previsoke, što je utjecalo na cjelokupno igranje.

U digitalnom oglašavanju, blockchain pomaže u rješavanju problema poput prijevara s oglasima i dojmova koji će koristiti medijskim tvrtkama, oglašivačima i potrošačima. Povrh toga, potrebna je visokopropusna platforma za podršku velikom broju kampanja koje se svakodnevno događaju na razmjenama oglasa.

Plaćanja su također očit slučaj korištenja jer zahtijevaju visoku sigurnost i veliku propusnost za rukovanje velikim brojem transakcija. Osim toga, financijski instrumenti poput sigurnosnih tokena i ponuda sigurnosnih tokena također bi imali koristi od vrlo robusne, sigurne platforme za izdavanje koju Zilliqa može ponuditi.

Nedavno ste se našli na Coinbase Pro, što je veliko postignuće i vjerojatno će vam pomoći da povećate vrijednost projekta. Kakav je vaš stav o kontroverznoj izjavi Vitalika Buterina da bi centralizirane razmjene trebale “gorjeti u paklu”? Bi li decentralizacija trebala biti cilj cijelog blockchain sektora ili mislite da bi u srednjoj i dugoročnoj budućnosti trebalo igrati ulogu centraliziranih agencija?

XD: Omogućavanje decentraliziranih aplikacija za i između poduzeća i korisnika naš je ključni cilj i zapravo naša pokretačka snaga. Istodobno prepoznajemo da centralizirane platforme pružaju komplementarne prednosti potpuno decentraliziranim sustavima što se tiče izvedbe i kašnjenja.

Ne zaboravljajući također da se sigurnost i otpornost blockchaina na ovaj ili onaj način oslanjaju na njegovu ugrađenu suvišnost – ovo dolazi do utjecaja na performanse, ali je rezultat urođene prirode blockchaina.

Zilliqa je u Aziji prepoznatljiva kao matična zemlja, ali ima planove za europsko širenje – razumijemo da ste otvorili londonski ured prije nekoliko mjeseci. Što ste još planirali u smislu širenja izvan Azije?

YD: Širimo se u Europu iz više razloga, ali glavna pokretačka snaga je napredna zajednica programera. Ima žarišta za programere razasuta po cijelom kontinentu, poput Estonije, Bugarske i Rumunjske, gdje smo nedavno održali radionicu za programere.

Nastavljamo suradnju sa zajednicom programera diljem Europe, a određene regije i dalje su nam zanimljive. Primjerice, Francuska je poznata po svojim funkcionalnim programerima što pruža izvrsnu priliku da iskoristimo te talente kako bismo potaknuli svijest i potaknuli upotrebu Scille, funkcionalnog programskog jezika.

Iskorištavamo našu novu bazu u Londonu, koja se uspostavlja kao europski lider blockchaina, kao i dugogodišnje financijsko središte, uspostavljanjem lokalnih obrazovnih partnerstava za poticanje blockchain obrazovanja i većom sviješću učenika o Zilliqi. Jedno od takvih partnerstava je tromjesečno natjecanje Future of Blockchain, usmjereno na vodeća sveučilišta u Velikoj Britaniji poput Oxforda, Cambridgea i Imperiala.

Pokretanje mainneta zakazano je za siječanj. Koji su kritični koraci koji vode do ovog pokretanja? Kako se rudari mogu uključiti u rudarenje Zilliqe nakon što je glavna mreža aktivna?

XD: Nedavno smo pokrenuli naš potpuno funkcionalni testnet v3.0, opremljen svim značajkama koje će biti prisutne na našoj glavnoj mreži. Kao prva potpuno razvijena mreža za testiranje na svijetu, koja primjenjuje mrežno, transakcijsko i pametno osipanje ugovora, važno je da rudari mogu rigorozno testirati ove značajke i kako će to i dalje činiti, mi ćemo biti u mogućnosti dodati potrebne sigurnosne provjere kako bi poboljšali stabilnost i sigurnost našeg blockchaina.

Naša javna najava o rudarstvu također je otvorila naš blockchain za veću zajednicu programera, čime je proširila skup programera koji testiraju značajke naše mreže kako bismo mogli nastaviti s poboljšanjima u očekivanju našeg pokretanja.

Također smo u procesu razvoja infrastrukture većih razmjera kako bismo pomogli rudarima da migriraju u našu mrežu kako bi minirali Zilliqu nakon pokretanja ili mainneta. Za sada se rudari mogu obratiti našem Githubu kako bi se pridružio rudarstvu na našoj testnoj mreži kako bi pomogao testirati našu infrastrukturu.

Zahvaljujemo na vašem vremenu i svemu najboljem za predstojeće predstavljanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me