Iran će uskoro lansirati svoju digitalnu valutu Rial, koju razvija Informatics Services Corporation. Prema direktoru agencije, Seyyedu Abotalebu Najafiju, novčić će podržati iranski fiat.

Kako stvari stoje, zapadnoazijska je država blokirana iz monetarnog sustava Društva za svjetske međubankarske financijske telekomunikacije (SWIFT) i trenutno je u utrci da pronađe rješenje za svoje probleme s povezivanjem na globalnoj financijskoj mreži. To slijedi nakon naleta sankcija vlade Sjedinjenih Država usmjerenih protiv njezinih financijskih institucija i trgovačkih mreža.

Čini se da je prihvaćanje kriptovaluta trenutno izvediv način za zaobilaženje izrečenih sankcija. Najnovija runda sankcija donesena je 5. studenoga putem američkog Ministarstva financija, Ured za kontrolu strane imovine (OFAC), a usmjerena je na preko 700 iranskih državljana, tvrtki, zrakoplova i brodova.

Sankcije su povezane s nacionalnim nuklearnim aktivnostima i mnoge su prethodno bile navedene u Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA). Plan je osmišljen kako bi prisilio zemlju na napuštanje nuklearnih i balističkih raketnih programa i onemogućio sposobnost režima da financira protumjere.

Prema a izdana izjava ministra riznice Stevena Mnuchina, izvršit će se maksimalan pritisak kako bi se spriječilo da iranski režim preusmjeri devizne rezerve na nedostižna inozemna investicijska tržišta.

Razvoj nacionalne digitalne valute

Iran navodno ubrzava lansiranje svoje nacionalne kriptovalute, potpomognute nacionalnom valutom Rial. Prema Ibeni, lokalni izvor vijesti, digitalni novčić razvija Informatics Services Corporation na zahtjev Središnje banke u zemlji. Očigledno je da će Centralna banka distribuirati digitalnu valutu pojedinačno.

Sustav je navodno u pilot fazi i odvija se testiranje kako bi se procijenila njegova sposobnost povezivanja banaka i maloprodajnih financijskih institucija. Prema riječima izvršnog direktora tvrtke Informatics Services Corporation, Seyyeda Abotaleba Najafija, digitalni kovanice izravno će podržavati fiat valutu zemlje. Likvidnost će biti ograničena blokiranjem svake digitalne jedinice po primanju njenog fiat ekvivalenta, stvarajući tako manje od nje.

Također je naglasio da je bankarskom sustavu zemlje još uvijek potrebna velika preinaka i da ne može olakšati glatku prilagodbu digitalne platforme u njezinu trenutnom stanju.

Venezuelski nacionalni slučaj kripto

Venezuela ima jedno od najneugodnijih gospodarstava na svijetu i poput Irana; suočila se s valom sankcija koje su uvele Sjedinjene Države. Izolacionističke politike usmjerene su na podrivanje vlade predsjednika Nicolása Madura, koji je optužen za promicanje korupcije i represije. Poput Irana, Venezuela također ima značajne rezerve nafte, što je čini jedinstvenom studijom slučaja o korištenju kriptovaluta za zaobilaženje sankcija.

Do sada je njegova nacionalna kriptovaluta nazvana Petro bila neuspjeh. U početku predstavljen kao kamen temeljac razrađenog plana oporavka inflacije s ciljem izvlačenja zemlje iz dubine siromaštva, učinci se tek trebaju osjetiti. Prema a Reutersova istraga, rijetki obični građani u zemlji tvrde da su naišli na digitalnu valutu Petro.

Četiri mjeseca istraživački je tim bezuspješno tražio tragove digitalne valute. Nalazi su ukazali da ne postoje trgovine ili platforme za kripto-razmjenu koje trguju Petro digitalnom valutom.

Vladini službenici također su iznosili oprečna izvješća o stanju kovanice. Neki ističu njegovu sve veću upotrebu navodeći trgovine vrijedne milijarde dolara koje uglavnom uključuju uvoz i izvoz. Međutim, prema Hugbel Roa, ministru koji je sudjelovao u projektu, platforma je još uvijek u fazi razvoja, tako da novčić nikada nije stvarno korišten.

Agencija kojoj je dodijeljen nadzor projekta – Nadzor nad kripto imovinom navodno je misterij, a njezino postojanje mit. Ova situacija naglašava poteškoće pokretanja nacionalne kriptovalute koja zamjenjuje fiat. Postoji vjerojatnost da će Iran uspješno lansirati svoju kriptovalutu, ali postizanje uspjeha, što dokazuje pokušaj Venezuele, bit će herkulski zadatak.

Zasluga za sliku: AP / Ebrahim Noroozi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me