Istraživanje nalaza iz ICObenchovog pregleda tržišta ICO-a

6. travnja, mjesto za pregled ICO-a ICObench objavili su svoj ICO Market Review za mjesec ožujak, zajedno s nekim fascinantnim podacima iz industrije. Uključuje podatke o različitim ICO platformama, ukupne trendove na tržištu, statistiku po djelatnostima i još mnogo toga.

Pročitali smo izvješće i ovdje sastavili neke od najzanimljivijih uvida. Pročitajte kako biste saznali o stanju ICO-a do sada i kamo bi ovaj novi oblik crowdfundinga mogao krenuti sljedeći.

Sjedinjene Države dominiraju ICO tržištem, ali i manje zemlje polako prskaju.

S 415 ICO-a, Sjedinjene Države imaju gotovo dvostruki broj ICO-a kao mjesta 2 i 3, Rusija (238) i Ujedinjeno Kraljevstvo (221). Singapur i Švicarska su jedine druge dvije troznamenkaste države s 187, odnosno 123 ICO-a.

Švicarska je na četvrtom mjestu po broju ICO-a, ali drugo kada je riječ o ukupnim sredstvima koja su prikupili. Zemlja je samo jedna od dvije koje su primile više od milijardu dolara doprinosa – druga su Sjedinjene Države. Zbog otvorenosti vlade prema blockchain tehnologiji, Zug, Švicarska (AKA Crypto Valley) brzo je postao kripto prijestolnica. Vjerojatno je da će zemlja i dalje bilježiti daljnji ICO uspjeh.

Karta ICO podataka po zemljama

Ipak, ovdje najviše iznenađuje utjecaj koji manje države imaju na ICO tržište. Estonija proizvodi nevjerojatnih 77,1 ICO-a na 1 milijun građana dok se Singapur može pohvaliti 31,9 na 1 milijun. Uspoređujući ovo sa omjerom Sjedinjenih Država od nešto više od 1 ICO na milijun građana, jasno je da ove nacije žele stvoriti svoje ime u svijetu blockchaina.

Ethereum je daleko poželjnija ICO platforma.

Ethereum drži 81,14% tržišne dominacije na tržištu u odnosu na druge ICO platforme. Sljedeća platforma na popisu, Waves, zauzima nešto više od 3%. Sudeći po veličini razvojne zajednice Ethereuma i reputaciji mreže, ne bi bilo iznenađujuće vidjeti da platforma zadržava svoju dominaciju.

ICO popularnost prema platformi

Iako je NEO ugostio samo 14 ICO-a, on predvodi po broju prikupljenih sredstava za svaki od njih. U prosjeku je svaki od NEO ICO-a prikupio preko 5 milijuna USD. Sljedeće najveće platforme u tom pogledu su Stellar i projekti koji su izgradili vlastiti blockchain s prosječnim prirastom od nešto više od 3 milijuna dolara po ICO-u.

Još jedna statistika u korist NEO-a je prosječna ocjena koju dobivaju njegovi ICO-i. NEO-bazirani projekti imaju najvišu ocjenu od svih platformi. To je možda zbog visokih troškova GAS-a povezanih s izvršavanjem NEO pametnog ugovora. Ovaj trošak nastoji iskorijeniti mnoge manje ugledne projekte pronađene na drugim mrežama.

ICO balon je možda iskočio.

Iako je broj ICO-a na vrhu svih vremena, iznos koji oni prikupljaju najmanji je ikad. Ukupni tržišni prosjek iznosi 1,8 milijuna USD – samo 10% rujanskog vrhunca.

mjesec po mjesec ICO podaci

Gledajući samo ožujak, trend i dalje ostaje. Broj ICO-a povećavao se svaki tjedan, dok ono što oni podižu i dalje opada. U posljednjem tjednu ožujka prosječno financiranje ICO-a iznosilo je slabih 348.400 USD.

Možda je nekoliko stvari uzrokovalo ovaj pad. Pad cjelokupnog tržišta kriptovaluta najvjerojatnije je imao najveći utjecaj na iznos koji su ICO-i mogli prikupiti. Povrh toga, brojne izlazne prevare i mračni projekti trajno su utjecali na zajednicu. Potencijalni investitori sada oklijevaju staviti novac na ICO, umjesto da odluče pričekati da novčić dođe na popularne burze da ga kupi.

No, ulaganje u ICO-ove i dalje bi moglo biti unosan posao.

Da ste uložili samo 1000 dolara u NEO (Antshares u to vrijeme) tijekom njegovog ICO-a, danas biste imali preko 1,5 milijuna dolara. To je oko 160 000% povrata tijekom 7 mjeseci. Neka to na trenutak potone. Čak je i 10. najuspješniji ICO, Golem, donio povrat ulaganja (ROI) od ~ 2000% u posljednjih godinu i pol dana.

ICO ROI

Da to stavimo u perspektivu, ako ste uložili u dionice S s najboljim učinkom&P 500 prošle godine, dobili biste samo 132% povrata.

S padom ulaganja u ICO, teško je reći postoji li veća prilika sada kada projekti cijene kovanice nižim tijekom masovne prodaje ili interes više jednostavno nije dovoljan za donošenje prethodno visokih dobitaka.

Što se sprema za ICO-ove?

Kako se čini da se tržište okreće, bit će zanimljivo vidjeti kako ICO reagiraju. Značajna trka bikova mogla bi prouzročiti novi val manije izazvane FOMO-om u ICO svijetu. No, posve je moguće da su prilike 2017. godine bile jednokratne prilike.

Iako je prosječni iznos prikupljen od svakog projekta značajno opao, broj onih koji su odlučili prikupiti sredstva na ovaj način nije prestao rasti. Sigurno je reći da iz perspektive početnog financiranja ICO-i uskoro ne idu nikamo.

Kao i uvijek, preporučeni put prema naprijed je da: sami istražite, ne ulažete više nego što možete izgubiti i držite se dragog života. Sretan (ICO) lov!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me