Izazovi računalstva u oblaku lako su zasjenjeni činjenicom da tržište trenutno prolazi kroz veliki procvat. Sektorom računalstva u oblaku dominira mali broj velikih tehnoloških tvrtki, uključujući Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure i IBM. AWS prednjači u udjelu na tržištu, ali sve ove tvrtke bilježe zapanjujući rast. Izvijestio je AWS Rast prihoda od 49 posto u prvom tromjesečju 2018., dok je Microsoft rekao da su prihodi od Azure porasli za 93 posto.

Zvuči kao dobra vijest? Možda, ali čak i na rastućem tržištu, izazove računalstva u oblaku ne treba podcjenjivati. Ovdje gledamo kako se velike tehnološke tvrtke trude držati korak sa potražnjom i kako bi decentralizacija mogla biti jedan od kritičnih čimbenika za računanje u oblaku budućnosti.

Zašto je računarstvo u oblaku tako velikog rasta?

Jedan od razloga je razvoj umjetne inteligencije (AI). AI algoritmi se oslanjaju na velike količine podataka. Do prije nekoliko godina, jednostavno nije bilo dostupne računalne snage potrebne za pokretanje AI programa. Sada bolji hardver znači da razvoj umjetne inteligencije izjeda računalnu snagu čim postane dostupan. Jedna analiza pokazao je da se AI računarska potrošnja energije udvostručila svaka tri i pol mjeseca od 2012. Usporedite to s Mooreovim zakonom, koji je imao 18-mjesečno razdoblje udvostručavanja.

umjetna inteligencija

Pohlepni AI roboti pojeli su sve računalne pite. Slika ljubaznošću Pixabaya.

U svjetlu proždrljive apetita AI za podacima i samim tim računarskom snagom, najveći izazovi za računalstvo u oblaku danas su ponuda i potražnja. Kako se potražnja povećava, pružatelji računalstva u oblaku moraju pronaći načine da povećaju svoju ponudu ili upravljaju cijenama kako bi pokušali zaustaviti potražnju. Rade oboje.

Izazovi računalstva u oblaku br. 1: upravljanje ponudom i potražnjom uz postojeći kapacitet poslužitelja

Davatelji usluga u oblaku poput AWS-a posluju po raznim cijenama. Ovaj model omogućuje njihovim klijentima da odaberu vrstu računalne snage koja im je potrebna za određene poslove. AWS prodaje usluge na zahtjev s premium cijenama koje su uvijek dostupne klijentima kojima je potrebna stalna usluga. Također prodaje primjere računarstva u oblaku po promjenjivim cijenama. Oni rade za klijente koji mogu poslati u redove posla dok ne bude raspoloživ kapacitet poslužitelja, tako da mogu trošiti manje.

Dakle, zamislite softversku tvrtku koja je pokrenula i pokrenula jedan proizvod, a u procesu je razvoja drugog. Za live proizvode tvrtka za svoje klijente upravlja chatbotom za korisničku podršku putem weba. Za proizvod u razvoju moraju pokrenuti neka ispitivanja, ali prilično su fleksibilni kada se testovi mogu pokrenuti jer ih po potrebi mogu staviti u red da ih izvrše preko noći..

Ova tvrtka kupuje uslugu na zahtjev za svoj chatbot, tako da je bot uvijek dostupan njihovim klijentima. Za proizvode u razvoju daju ponude na licu mjesta. Oni određuju maksimalno ograničenje koje će platiti za kapacitet poslužitelja. Njihov davatelj usluga računalstva u oblaku cijene dostupnost poslužitelja prema stvarnoj potražnji. Jednom kad cijena računalne snage padne ispod granične vrijednosti koju je postavila naša softverska tvrtka, njihovi testni poslovi počinju raditi. Ako potražnja poraste napola kroz posao, cijena se ponovno povećava i njihov pružatelj usluga preusmjerava negdje drugdje.

Klijent uštedi do 90 posto u odnosu na premium cijenu na zahtjev korištenjem spot instanci za fleksibilne poslove. Međutim, nisu svi klijenti sposobni biti toliko fleksibilni sa svojim računalnim potrebama. Osim toga, ovo rješenje upravlja samo postojećom potražnjom i ne rješava masovni rast potražnje.

Izazovi računalstva u oblaku br. 2: Povećavanje kapaciteta s više podatkovnih centara

Davatelji računalstva u oblaku rade u podatkovnim centrima. Dakle, da bi se mogao baviti izazovima kapaciteta računalstva u oblaku, davatelj usluga može sigurno izgraditi više podatkovnih centara?

Mogu, ali podatkovni centri zahtijevaju ogromne zalihe energije. Jedno izvješće iz 2016. godine procijenio je da su svjetski podatkovni centri potrošili više energije nego cijela Velika Britanija u prethodnoj godini. Također je istaknulo japansko istraživanje koje je procijenilo da će podatkovni centri u zemlji potrošiti cjelokupnu nacionalnu opskrbu električnom energijom do 2030. ako se rast nastavi bez prekida..

Dakle, samo izgradnja više podatkovnih centara ne može biti jedino rješenje.

Budući izgledi: Decentralizacija

Decentralizacija bi mogla ponuditi rješenje. Distribuirane mreže računala mogle bi raditi zajedno kako bi pružile neaktivan kapacitet onima u mreži koji su spremni platiti ga. Dakle, recimo da posjedujete GPU za rudarstvo kriptovaluta, ali ga trenutno ne koristite. Možda je rudarstvo bitcoina postalo neisplativo u dubini pada cijena. Možete staviti taj GPU na upotrebu u distribuiranoj računalnoj mreži u oblaku. Netko će vam platiti digitalnim žetonima da bi mogao koristiti vašu GPU snagu kako bi pomogao u njihovom testiranju razvoja AI.

DeepBrain Chain jedan je od blockchain projekata koji želi to postići i usmjeren je izravno na rastuće tržište za AI računarsku snagu. U DeepBrain Chain-u svatko može zaraditi tokene doprinoseći svojim neaktivnim računalnim kapacitetima, koji se prodaju programerima AI.

Tatau je sličan, ali noviji blockchain projekt koji koristi ovaj koncept decentralizirane računalne snage za AI.

Decentralizacija nudi stvarno rješenje problema prekomjerne razvijenosti podatkovnog centra, jer ne zahtijeva dovođenje novog hardvera. Također je fleksibilniji u upravljanju fluktuacijama kapaciteta, jer u mreži postoji mnogo manjih operatora. Jednom kada se podatkovni centar izgradi, mora se koristiti da bi bio učinkovit, dok decentralizirana računalna mreža ima veću otpornost na neaktivni kapacitet.

Ovo je samo jedan scenarij. Iako bi u budućnosti moglo biti puno drugih prilika za blockchain i računalstvo u oblaku.

Kvantno računanje

Kvantno računanje nudi daljnju priliku za rješavanje izazova računalstva u oblaku. Ova računala koriste sposobnost subatomskih čestica da istodobno postoje u više stanja. Standardni bit podataka može istodobno postojati samo u jednom stanju, bilo 1 ili 0. Kvantni bit ili qubit mogu istovremeno postojati u dva stanja. Ovo dvostruko stanje omogućuje im čuvanje znatno više podataka od tradicionalnih bitova.

Kvantno računalo

Kvantna računala mogla bi biti budućnost oblaka

Kvantno računanje je još uvijek u svojim ranim danima. Međutim, dva dobavljača oblaka, IBM i Alibaba, sada su lansirali vlastita kvantna računala. Jedan startup, Rigetti, radi na pokretanju vlastite usluge Quantum Cloud. Dakle, kvantno računanje oblaka moglo bi biti ovdje prije nego što mislimo.

Zaključak

Cloud computing je definitivno tu da ostane. Međutim, izazovi računarstva u oblaku uskoro će odmjeriti težinu postojećim operaterima ako pokušaju zadržati status quo. Od ovdje nabrojanih scenarija, budućnost će barem na neko vrijeme vjerojatno uključivati ​​hibrid različitih modela, uključujući postojeću infrastrukturu, decentralizirane mreže i kvantna računala. Budući da AI postavlja sve veće zahtjeve prema oblaku, ove su nam alternative potrebne prije nego kasnije.

Istaknuta slika ljubaznošću tvrtke Pixabay.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me