Izvan kripto doline – saznajte zašto je Švicarska Blockchain prijestolnica svijeta

Švicarska je poznata po siru, čokoladi, izvrsnim multifunkcionalnim džepnim noževima i nekim od planeta najistaknutijih prirodnih ljepota. Također je sada kripto glavni grad cijelog svijeta. Možda se točno pitate kako ova zemlja od samo osam milijuna ljudi (i poprilično nevjerojatnog sira) zauzima željeno prvo mjesto u globalnoj fintech revoluciji. Pa, izravna demokracija, udruga Crypto Valley i planirana nacionalna razmjena digitalne imovine samo su neki od razloga.

Blockchain je svoje savršeno mjesto za slijetanje pronašao među onim zapanjujućim planinskim vizurama. Ovdje objašnjavamo sve i još više.

Oprema za zastavu Švicarske

Mnogo je sjajnih stvari o Švicarskoj. Veliki je plus i zastava.

Izravna demokracija – politička decentralizacija

Izravna demokracija opisuje sustav u kojem svaki građanin ima pravo glasa o političkim inicijativama poduzetim na lokalnoj ili nacionalnoj razini. Iako je Švicarska tehnički poluizravna demokracija, švicarski je politički sustav u velikoj mjeri najbliži čistom izravnom demokratskom sustavu.

Građani Švicarske glasaju nekoliko puta godišnje o pitanjima od nacionalnog značaja. U načelu, svaki građanin može podnijeti prijedlog za promjenu nacionalne politike ili zakona, a s određenim brojem potpisa u određenom roku, prijedlog se može dostaviti narodu na glasovanje.

Predsjednik Tko?

Iako postoje izabrani predstavnici na lokalnoj i nacionalnoj razini, oni nisu položaji vlasti kao što bismo to znali u predstavničkoj demokraciji. Predsjednik švicarske konfederacije mijenja se svake godine. Mnogi Švicarci ne mogu vam reći tko je u bilo kojem trenutku na položaju predsjednika. To je zato što je položaj švicarskog predsjednika samo figura koja predstavlja zemlju na isti način kao i ostale zemlje s jednim predstavnikom. Uloga nema nikakav politički utjecaj na nacionalna pitanja.

U osnovi je izravna demokracija politička decentralizacija. To čini Švicarsku najbližom stvari koju svijet ima decentraliziranoj zemlji. Uz to, Švicarci su sve to radili desetljećima prije nego što je Bitcoin ikad decentralizaciju učinio hladnom.

Financijsko poduzetništvo

Švicarska je u povijesti podržavala financijsko poduzetništvo od mnogih drugih zemalja. Njegov se stav prema blockchainu i kripto kripti ne razlikuje.

U lipnju, pojavili izvještaji da je švicarska banka Hypothekarbank Lenzburg prva koja nudi bankovne račune kripto kupcima.

Mnoga regulatorna tijela prepiru se pokušavajući razraditi kako primijeniti postojeće zakonodavstvo na ICO propise. U međuvremenu, švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta (FINMA) već objavio dokument sa smjernicama još u veljači.

Dokument prepoznaje da postojeće zakonodavstvo možda nije prikladno u svim slučajevima. Također opisuje kategorizaciju različitih tokena i njihov opći postupak prema švicarskom zakonu. Unatoč priznanju da su u mnogim slučajevima potrebni propisi, prateće priopćenje za javnost iznio je uvjerenje regulatora da „blockchain tehnologija ima inovativni potencijal.

Razmjena digitalnih sredstava

Do sada je najznačajniji razvoj u blockchainu i švicarskim financijama vruć. Švicarska razmjena ŠEST najavljeno 6. srpnja da planira pokrenuti potpuno integriranu infrastrukturu za trgovanje, namiru i skrbništvo za digitalnu imovinu. ZURICH-ov SIX potpuno je regulirana burza. Nova digitalna razmjena, s nadimkom SDX, bit će podvrgnuta istom nadzoru.

Švicarski logotip SIX Exchange

Logotip švicarske burze SIX

Ovo je ogroman korak naprijed. Prema web stranici SIX, digitalna razmjena „pružit će sigurno okruženje za izdavanje i trgovanje digitalnom imovinom i omogućit će tokenizaciju postojećih vrijednosnih papira i nebankarske imovine kako bi se prethodno nerazmjenjiva imovina mogla trgovati. Usluga bi trebala biti pokrenuta početkom 2019.

Kripto dolina

Iako su korijeni Vitalika Buterina u Kanadi i Rusiji, zaklada Ethereum odlučila je posaditi se u švicarskom Zugu. Sada je Zug dom gotovo 200 blockchain tvrtki i Udruga Crypto Valley. Udruga obuhvaća širok spektar tvrtki, nevladinih organizacija i pojedinaca iz različitih sektora i podrijetlom iz više od 20 zemalja.

Logotip Crypto Valley

Logotip udruge Crypto Valley

Crypto Valley svoje ciljeve za 2018. godinu opisuje kao poticanje održivog utjecaja, vođstvo misli i promicanje agende da Švicarska postane Crypto Nation koju pokreće Udruženje Crypto Valley. Također vodi konferenciju Crypto Valley, koja je u 2018. ugostila 650 polaznika i 70 govornika, s prezentacijama i raspravama o najnovijim dostignućima i budućnosti blockchain tehnologije.

Možda najvažnije, Crypto Valley je uspostavio kodeks ponašanja za svoje članove. To također uključuje ICO kodeks ponašanja koji stavlja odgovornosti na startupe koji sudjeluju u ICO-u. Moraju slijediti posebna pravila, poput informiranja zajednica o napretku projekta i svim povezanim rizicima. S porastom kripto zločina, umirujuće je vidjeti da CVA ovo shvaća ozbiljno.

Crypto Nation

Blockchain glasanje

Postoje šire inicijative koje imaju potencijal integrirati blockchain u švicarsko društvo. Uz dom Crypto Valley, Zug je pokrenuo i suđenje za blockchain-based glasanje za svoje građane. Početkom srpnja, Švicarska novinska agencija izvijestila je da je pilot bio uspješan.

Grad Zug prethodno je uspostavio sustav eID-a 2017. To je ono što je građanima koji su sudjelovali omogućilo da glasaju koristeći svoje pametne telefone povezane s digitalnim ID-om. Doduše, suđenje je bilo malo i glasanje je bilo neobvezujuće s obzirom na njegovu prirodu pilota. Ipak, predstavljao je značajan dokaz koncepta za grad kao primjera za blockchain i digitalni identitet.

Švicarska - Crypto Nation

Blockchain glasanje samo je jedan od razloga zašto Švicarska postaje prava kripto nacija.

Nacionalna kriptovaluta?

Vlada Švicarske također prethodno zatraženo studija o mogućnosti nacionalne kriptovalute. Čini se da je šef Švicarske narodne banke Thomas Moser to barem privremeno ukinuo. One je bio nedvosmislen u svojoj izjavi konferenciji Crypto Valley u lipnju da je tehnologija trenutno „previše rastuća“ za nacionalno usvajanje.

Međutim, konferencija je također pozdravila švicarskog ministra gospodarstva Johanna Schneider-Ammanna. Upozorio je da ćemo biti prespori, kao i prebrzi, u usvajanju tehnologija poput blockchaina. Ima i on prethodno govorili o njegovoj viziji Švicarske koja je postala prva u svijetu “kripto nacija”. Ovakva izjava ključne vladine figure obećavajući je signal.

Veseli me vidjeti kako stabilna zemlja poput Švicarske gura agendu za blockchain i kripto usvajanje. Istina je da se druge zemlje natječu za položaj kripto kapitala u svijetu. Ipak, cjelokupna politika i kultura Švicarske u kombinaciji s predanošću usvajanju blockchaina čine ga jasnim predvodnikom u igri upravo sada.

Osim toga, stvarno imaju izvrsni sir.

Švicarski fondue od sira

Slike koje prikazuju taj izvrsni sir

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovdje dana mišljenja zasnovana na siru autorska su i vjerojatno su potpuno pristrana.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map