Izvršni direktor Proxeusa Antoine Verdon o tome kako Blockchain učiniti dostupnim svima

Antoine Verdon suosnivač je i izvršni direktor tvrtke Proxeus, tvrtke koja radi na tome da blockchain učini kompatibilnim s tradicionalnim tvrtkama i postojećom infrastrukturom poduzeća. Osnovan 2015. godine, Proxeus želi biti „WordPress za blockchain,”Olakšavajući organizacijama svih veličina da svoje poslovanje vode na blockchainu.

Proxeusov tim je već pokazao vrlo impresivne rezultate svojim troslojnim tehnološkim modelom – od ubrzanja postupka registracije novih tvrtki do omogućavanja Sveučilištu u Baselu da koristi blockchain za izdavanje akademskih vjerodajnica zaštićenih od prijevara.

Kao serijski poduzetnik i pionir fintecha, Antoine je među 100 vodećih švicarskih ličnosti imenovan časopisima L’Hebdo i Bilan (2010. i 2013.). Osnovao je Pravna tehnologija Švicarska raditi na pružanju pristupačnijih pravnih usluga putem digitalnih kanala. Također je strateški savjetnik švicarskih banaka za fintech teme.

Postoji mnogo teoretskih slučajeva upotrebe blockchaina, ali u sljedećem intervjuu saznajemo kako se tehnologija već primjenjuje – i kako se može predstaviti svim tvrtkama.

Vaša je prošlost u zakonu i poznati ste po svom strastvenom stavu o politici. Pa, kako ste ušli u blockchain prostor?

Zapravo se nikada nisam bavio pravom. Tijekom posljednje godine pravnog fakulteta suosnivač sam Sandboxa, globalne mreže mladih poduzetnika. Kasnije sam prešao u rizični kapital i vodio fintech fond sa sjedištem u Zürichu. 2012. počeli smo na blockchain gledati kao na tehnologiju koja bi mogla duboko poremetiti bankarstvo. Kasnije smo uložili u američku razmjenu bitcoina i s velikim zanimanjem promatrao sam Ethereum ICO – to je bila točka kad sam shvatio da blockchain ne bi samo promijenio bankarstvo, već redefinirao radne procese i poslovne modele svake pojedine industrije.

O čemu se radi u Proxeusu i koji problem pokušavate riješiti? Kako funkcionira XES token?

Cilj nam je učiniti blockchain tehnologiju dostupnijom. Želimo omogućiti svima da kreiraju svoje blockchain aplikacije bez potrebe za određenim tehničkim znanjem. XES token povezuje naše korisnike u decentraliziranom ekosustavu, bez potrebe da stojimo usred svake transakcije.

Sebe nazivate “WordPressom za blockchain” – što pod tim mislite?

Prije 20 godina, svaka je web stranica morala biti ručno kodirana u HTML. WordPress je to promijenio dopuštajući bilo kome da programira strukturu web stranice u samo nekoliko klikova. Isto radimo i za blockchain aplikacije: u samo nekoliko sati možete stvoriti kostur blockchain aplikacije za svoj projekt ili pratiteljag.

Proxeus tvrdi da je agnostik blockchaina, kako možete upravljati time i zašto je to važno?

U hrpi za razvoj blockchaina pozicioniramo se kao posrednički softver koji se može povezati s bilo kojim blockchainom. Kada s Outlookom pošaljete e-poštu, ne znate je li protokol smtp ili pop3. Isto će biti i s blockchainovima u budućnosti.

Možete li nam reći o svom troslojnom tehnološkom modelu? Kome je namijenjen Proxeus? Tko su tipovi ljudi koji će komunicirati s vašim proizvodom?

Slično kao WordPress, i mi imamo osnovnu platformu, upotpunjenu nizom modula, koji u kombinaciji s krajem fonta omogućuju stvaranje decentraliziranih aplikacija. Svatko tko je zainteresiran za prototip i na kraju izgradnju blockchain aplikacije moći će koristiti Proxeus za stvaranje okvira.

Zašto je važno dopustiti vanjskim programerima da kreiraju DApps?

DApps predstavljaju novi način za izradu aplikacija. U tradicionalnom postavljanju programeri moraju upravljati velikim i složenim aplikacijama s više slojeva dopuštenja. U postavci DApp-a, svatko ima svoj mali DApp, povezan blockchainom. Troškovi razvoja i administracije mogu se znatno smanjiti.

U svojoj knjizi upoređujete kripto-prostor s onom kada su se tvrtke trebale prilagoditi računalima u 70-ima, internetu u 90-ima, oblaku u 2000-ima i mobilnim uređajima u 2010-ima. Je li ovo stvarno sljedeća velika promjena?

Blockchain će donijeti potpuno novi val učinkovitosti i povjerenja. Ona će transformirati tradicionalne poslovne modele na isti način kao što je Internet transformirao trgovinu i komunikaciju.

Kako tvrtke mogu brže prihvatiti blockchain, posebno male do srednje tvrtke s nižim proračunom? Što će se dogoditi s poduzećima koja se polako prilagođavaju?

Mala poduzeća možda neće moći odmah implementirati procese temeljene na blockchainu, ali oni koji su rano započeli svoju krivulju učenja imat će očitu prednost i zaostali će na kraju nestati. Cilj Proxeusa je pružiti pješčanik u koji svi mogu doći i testirati kako se njihovo poslovanje može voditi u blockchain kontekstu.

Što mislite, koliko će trebati vremena prije nego što vidimo masovno usvajanje blockchain tehnologije i koje su prepreke tome što se događa?

Očekujemo da će ove godine biti pokrenute prve prijave uživo, ali bit će potrebna još jedna 3-5 godina prije nego što masa usvoji blockchain tehnologiju.

Nedavno ste svoj proizvod predstavili s nevjerojatnim rezultatima, pomažući Sveučilištu u Baselu da postane prvo u Švicarskoj koje koristi blockchain za izdavanje potvrda o tečajevima i osiguravanje akademskih podataka od prijevara. Možete li nam reći kako ste to učinili?

Potvrdu o tečaju programirali smo digitalno tako da odgovorna osoba može unijeti podatke i automatski stvoriti dokument. Dokument je raspršen, a raspršeni je registriran na blockchainu, što omogućava budućim poslodavcima da provjere autentičnost diploma koje dobivaju pomoću jednostavnog sučelja za povlačenje i ispuštanje.

Koji su učinci ovoga na visoko obrazovanje?

Isprva će pojednostaviti interakciju između poslodavaca i sveučilišta, ali stvorit će i širi ekosustav povjerenja oko akademskih vjerodajnica – ne bih se iznenadio da u nekom trenutku Linkedin, mogao bi povezati svoj kripto-identitet kako bi na svom profilu prikazao “provjerene diplome”.

Također će znatno smanjiti administrativni rad sveučilišta. Na kraju, nije li magisterij rezultat zbroja uvjeta koji bi se mogli programirati u pametni ugovor?

Također ste koristili tehnologiju Proxeus za legalnu registraciju tvrtke, od početka do kraja, za manje od 3 sata (umjesto za 4 – 6 tjedana koliko je obično potrebno) na izazovu DigitalSwitzerland. Kako je to bilo moguće?

Trenutno je u Švicarskoj potrebno oko 10 dana da se stvori tvrtka. To je zbog činjenice da akteri (poduzetnik, odvjetnik, banka, javni bilježnik, registar tvrtki) rade u slijedu. Pametnim ugovorom na bloku Hyperledger mogli bismo to promijeniti i legalno registrirati tvrtku od početka do kraja za samo 1 sat 37 minuta.

Na koje druge glavne slučajeve upotrebe primjećujete Proxeus?

Svaka će tvrtka moći automatizirati svoje procese i povezati ih s pametnim ugovorima kako bi prešla u sljedeću fazu digitalizacije.

Odakle Proxeus svoje ime?

Proxeus je grčki bog opunomoćenika, gradeći most između tradicionalnog i blockchain svijeta.

Kakav je tipičan dan za vas? Imate li uopće slobodnog vremena?

Obično odvojim malo vremena za čitanje ujutro, a kad god mogu, kuham navečer. Ali ta su vremena, nažalost, rjeđa jer smo sada u fazi izvođenja projekta – večeri i vikendi su zauzeti, a ja imam težak raspored putovanja.

To ne zna puno ljudi, ali bili ste prvak u sabljama u Švicarskoj, stignete li i dalje uopće vježbati?

Nažalost, nisam stigao vježbati u posljednje vrijeme! Živim blizu jezera u Zürichu gdje idem na trčanje i ponekad na kupanje.

Nazivaš se serijskim poduzetnikom. Dakle, koji su sljedeći koraci za Proxeusa i sljedeći koraci za Antoinea?

Za sada sam sve u aktualnim projektima – Proxeus i općenito blockchain i dalje će me okupirati nekoliko godina!

Hvala vam!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me