Početak rada s rudarstvom bitcoina za mnoge može biti težak proces. Na primjer, morate uzeti u obzir stvari poput specifičnog algoritma koji koristi kriptovaluta Proof-of-Work koju želite iskopati. Uz to, hardver za rudarstvo bitcoina može koštati tisuće ili čak desetke tisuća dolara. Uz sve ove izazove možda bi bilo dobro potražiti alternativne načine za stjecanje dobiti od kriptovaluta, ali je li rudarstvo u oblaku legitimna, profitabilnija opcija na duži rok? U ovom ćemo članku usporediti ove dvije moguće opcije kako biste mogli donijeti informiraniju odluku.

Troškovi hardvera za rudarstvo bitcoina

Kao što je objašnjeno u ovom postu, hardver za rudarenje bitcoina uglavnom zahtijeva značajnu unaprijed financijsku posvećenost rudara. Prvo, važno je razmotriti koliko koštaju rudarske platforme. To ne ovisi samo o kriptovaluti koju namjeravate iskopati, već i o tome koliko ekspanzivna i snažna vaša rudarska operacija mora biti.

Prvo, razmotrimo hardverske troškove. Ako, na primjer, želite iskopati BTC, najvjerojatnije će vam trebati ASIC rudarska oprema. To su obično puno skuplje u usporedbi s GPU i CPU rudarskim uređajima. Unatoč njihovom potencijalu za rudarenje bržim brzinama raspršivanja, ASIC rudarske platforme često se suočavaju s činjenicom da ih nije moguće prenamijeniti. To znači da će, ako projekt kriptovaluta izmijeni svoje algoritme raspršivanja, ASIC rudari morati kupiti novu opremu. To može dovesti do nekih značajnih troškova koji lako mogu negirati prihode, pa čak i do neto gubitaka ulaganja.

Suprotno tome, GPU i CPU oprema za rudarstvo općenito se mogu prenamijeniti ako se dogode promjene algoritma. Uz to, ove su platforme obično puno manje od njihovih ASIC kolega. Uz to, više projekata nastavlja težiti prema ASIC otporima, a ne prema ASIC prihvaćanju. Za većinu rudara to znači općenito smanjenje unaprijed i tekućih troškova.

Iako bi jedan rudarski stroj mogao biti dobar prvi korak kako biste vidjeli možete li zaista postati profitabilni, mnogi ljudi počinju s više uređaja kako bi imali multiplikacijski učinak. Međutim, čak i s rastućim cijenama, počevši s više uređaja, treba biti oprezan, jer će svaka dodatna oprema vjerojatno povećati broj mjeseci potrebnih za povrat vašeg početnog ulaganja.

Naravno, moraju se uzeti u obzir i drugi čimbenici poput troškova računa za električnu energiju. Oni se razlikuju ovisno o zemljopisnom području, što otežava precizno određivanje iznosa novca potrebnog za održavanje hardverskih uređaja.

rudarstvo hardvera

Troškovi informatičkog rudarstva u oblaku

U usporedbi s hardverskim rudarstvom, troškovi za informatičko rudarstvo u oblaku puno su jednostavniji za izračunavanje. Većina tvrtki radi na modelu mjesečne pretplate koji je određen kriptovalutom koju želite iskopati i brzinom hash-a, kao što se vidi na popularnim web lokacijama poput Genesis Mining i HashFlare.

Cijene dvogodišnjih ugovora o ETH rudarstvu s Genesis Miningom trenutno variraju od 1.520 USD pri 40 MH / s do 12.960 USD pri 360 MH / s..

HashFlare nudi jednogodišnje ugovore o ETH rudarstvu za 1,80 dolara za 100 KH / s.

Svakako pročitajte recenzije i provjerite predviđeni povrat ulaganja u bilo koju uslugu rudarstva u oblaku. Činjenica je da postoje mnoge usluge s izuzetno niskom profitabilnošću, pa čak i neke koje su poznate prevare. Srećom, na raspolaganju je nekoliko vodiča najbolji načini za identificiranje potencijalnih prevara u oblaku.

HashFlare

ROI hardverskog rudarstva

Iako ne postoji način da se sa sigurnošću kaže koliko će vremena trebati da se izjednače investicije u opremu za rudarstvo hardvera ili rudarstvo u oblaku, ipak je ključno istražiti procijenjeni vremenski okvir. Prema većini rudara, teško je očekivati ​​da će postati profitabilno u roku od 3 do 6 mjeseci. Ipak je 10-15 mjeseci za mnoge realno. Mnogo ovisi o kripto cijenama, troškovima električne energije i vrsti rudarske opreme koju koristite. Nicehash pruža dobar kalkulator za utvrđivanje ovoga.

ROI u IT oblaku

Na temelju podataka iz Reddit forumi, recenzije, i ROI kalkulatori, jasno je vidjeti da rudarstvo u oblaku nije toliko popularno ili profitabilno. Na primjer, od 30. svibnja 2018. HashFlare Scrypt-u i SHA-256 trenutno treba 3.828 i 3.983 dana (ili nešto više od 10 godina) da dosegnu ROI na BTC-u prema ovom kalkulatoru iz Coinstakera. Genesis Rudarstvo za ETH ima još lošiji ROI, traje oko 25.992 dana (70+ godina). U oba slučaja teško je opravdati rudarstvo u oblaku u odnosu na hardversko rudarstvo.

Problem s održavanjem pretplate za rudarstvo u oblaku je taj što može biti teško nastaviti plaćati mjesečno čak i na medvjeđim tržištima. Ove bi se statistike sigurno mogle poboljšati ako vidimo masovni trk bikova kakav se vidio u prosincu 2017 .; međutim, može biti prilično teško predvidjeti kada će tržište bikova započeti i završiti.

Usporedite to s korištenjem hardvera za rudarenje bitcoina, a izbor je malo očitiji. To je zato što, čak i ako je tržište podložno, većina troškova unaprijed se ne ponavlja. Svakako, postoje troškovi poput računa za električnu energiju koje treba uzeti u obzir kod hardverskog rudarstva, ali postoji nekoliko lokacija širom svijeta gdje je potrošnja energije vrlo jeftina, a rudarstvo hardvera legalno, što ga čini jasno profitabilnijom opcijom od rudarstva u oblaku čak i na medvjeđim tržištima.

IT cloud mining

Zaključak

Unatoč visokim početnim troškovima, konsenzus je da hardver za rudarenje bitcoina ostaje mnogo profitabilniji od rudarstva u oblaku. Moguće je da je najveća dobrobit cloud mininga u ukupnoj jednostavnosti upotrebe, jer ne zahtijeva tešku instalaciju hardvera i izbjegava potencijalno nepredvidive električne troškove. Međutim, većina u kriptovalutnoj zajednici složila bi se s tim da ako ne možete započeti operaciju hardverskog rudarstva, vjerojatno je najbolje zarađivati ​​trgovinom, umjesto da idete putem ruda u oblaku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me