Slijedi post gosta Tiane Laurence, EVP na ABE Global & Autor knjige Blockchain za lutke

U investicijskoj zajednici tokeni se vide kao čarobno rješenje likvidnosti?

Razmotrimo tu misao. ICO tokeni osigurani na blockchainu predstavljali su novu granicu, onu gdje je softver izrezivao dosadne posrednike i restriktivne vlade. Mogli biste posjedovati djelić budućnosti i postati izuzetno bogati bez potrebe za fizičkom imovinom. Zbog njihovog otvorenog pristupa bilo je lako pomisliti da su tokeni čarobno rješenje za pokretanje i rizična kapitalistička pitanja likvidnosti.

Postoji samo jedan problem: oni to nisu, a STO (regulirane ponude tokena, poznate i kao ponude sigurnosnih tokena) nisu..

Stvaranje tokena na blockchainu postiže mnoge stvari, a ponajprije sposobnost da ga bilo tko nabavi. Ali dostupnost se ne pretvara u potražnju na tržištu. Netko je još uvijek mora kupiti. Što više ljudi uskoči na taj skup i pretvori vaš žeton u dinamičnu robu, vaše tržište postaje likvidnije. Ali za imovinu koja se uklapa u ono što je poznato kao „mala kapa”(Domet od 300 milijuna – 2 milijarde), gotovo je nemoguće ikad dobiti dovoljnu vrijednost. U tim slučajevima mogu biti mnoga kripto tržišta uništila jedna osoba s dovoljno dostupnih sredstava, bez obzira na popularnost. Jedan od najpoznatijih slučajeva ovoga proizlazi iz nedavni masovni pad Bitcoina zbog velike prodaje Bitstampa, europske burze kriptovaluta.

Stvaratelji i preuzimači

Doista neuređeno tržište otvara vrata za maksimalnu fleksibilnost. Istodobno, ta svojstvena fleksibilnost povezana je s rizikom – što je manje propisa, to je veći rizik. S druge strane, regulirana tržišta riješila su ovo pitanje nestabilnosti zahvaljujući skupinama koje se nazivaju market mejkeri.

Kreatori tržišta važni su za održavanje zdravog ekosustava tržišta kapitala. Pristaju uvijek kupovati i prodavati dionice i dobiti neki poseban tretman za rizik koji preuzimaju pružanjem likvidnosti. Donositelji novca također zarađuju na širenje ponude-ponude.

Odvojeni od market mekera su tržišni preuzimači. Učesnici na tržištu zahtijevaju likvidnost i neposrednost kako bi osigurali da razumne cijene postoje kad god trebaju ući u trgovinu ili zatvoriti postojeću poziciju. Njihovo je postojanje kompromis – pružajući ovu uslugu određenom kripto tržištu, oni odustaju od prednosti na tržištu investitora. To osigurava veću stabilnost, a opći promet rjeđi od market makeri. Zbog toga su uglavnom manje zabrinuti zbog troškova trgovanja.

Znak istine

Postoji ideja da bi, budući da su kriptovalute same po sebi nositeljski instrumenti, mogle biti stabilnije. Napokon, tokene možete poslati izravno drugoj osobi bez ikakvog posrednika, brokera ili agenta. Međutim, iako je to istina, strane u pregovorima i dalje se moraju dogovoriti o cijeni. Potrebno im je tržište kako bi se zadovoljili i utvrdili najbolju cijenu u ovom trenutku. Bez potpuno funkcionirajućeg ekosustava, STO-ovi i drugi tokeni žive u monokulturama što rezultira ponekad pogrešnim transakcijama, posebno kada su u pitanju kripto novaci. Namjera uklanjanja posrednika također je isključila druge korisne strane koje pomažu u funkcioniranju tržišta.

Dakle, kripto razmjene se uključuju. Ali problem je što su razmjene hakabilne. Zapravo postoji prilično dobra povijest hakiranih kripto razmjena, što znači da onoliko pouzdana koliko je glavna knjiga, nije nepogrešiva. Ipak, izvan toga je stvarni popis. I samo popisivanje vas ne čini likvidnima. Često puta, a kripto kit poduprijet će projekt samo kako bi održao cijenu, kupujući kripto kad god cijena padne. Drugi puta će pametni glumci povećati količinu trgovina ili čak generirati lažne podatke o trgovanju trgujući između više računa. Ova prijevarna aktivnost poznata je kao fantomsko trgovanje a može dati izgled likvidnosti kada zapravo aktivnost zaustavlja kućica od karata.

Put do likvidnosti

Ako svi ti putovi vode do volatilnosti, koje mogućnosti imate? Čini se da alternativa zaobilazi kripto za uvrštavanje na tradicionalnu burzu, koja je skupa i izlaže vas visokofrekventnom trgovanju. Razmotrite sve troškove povezane s izvršenjem IPO postupka: preuzimanje, pravno, računovodstvo, tiskanje, naknada za registraciju SEC-a i naknade za uvrštavanje na tržište. Daleko, troškovi osiguranja čine najveću komponentu izravnih troškova povezanih s izlaskom na tržište. Na temelju izjava o javnoj registraciji 315 tvrtki, tvrtke imaju prosječnu naknadu za osiguravatelje u iznosu od 4-7% bruto dobiti, plus dodatne troškove ponude od 3-5 milijuna USD izravno se može pripisati IPO-u.

To stvara puno veću traku za ulazak. Ipak, istovremeno osigurava sigurnost i stabilnost, a što se tiče financija, to je najvažniji element. Ako bi kripto žetoni mogli usvojiti neke od tržišnih zaštita koje koriste tradicionalni vrijednosni papiri, mogla bi se postići slična razina stabilnosti.

To bi, na kraju, mogao biti jedini način za istinski postizanje likvidnosti koju žele svi u kripto industriji. Neuređeni digitalni ocean možda je bio san, ali slično kao i bilo koji drugi oblik internetskog života, nekoliko loših jabuka pokvarilo ga je nama ostalima. Stoga je vrijeme da industriju maknemo iz oblaka i počnemo razmišljati o stvarnosti.

Ako bi tržišta STO i token mogla usvojiti neke od tržišnih zaštita koje koriste tradicionalne vrijednosne papire, mogli bismo vidjeti malo više stabilnosti i likvidnosti.