Za sve koji su ikada stvorili račun na Coinbaseu, Geminiju ili bilo kojoj drugoj velikoj burzi kriptovaluta, provest ćete osnovne KYC / AML prakse. U stvari, svatko tko ima bankovni račun (osim ako je inozemni) u određenoj je ili određenoj mjeri pridržavao se protokola Upoznaj svog kupca i Protiv pranja novca.

Samo zato što vaša banka nije tražila da prenesete selfie sa svojom osobnom iskaznicom, ne znači da nisu provjerili vašu pozadinu. Ali što zapravo ide u KYC / AML? Koji je smisao toga i – što je još važnije – koliko burzi kriptovaluta zapravo igra po pravilima?

Čemu služi KYC / AML?

Kako FinTech i kriptovaluti nastavljaju rasti, tako raste i potreba za borbom protiv financijskog kriminala. To znači spriječiti pranje novca i druge nezakonite aktivnosti poput financiranja terorizma. Razmjene kriptovaluta i blockchain tvrtke koje drže zakonski usklađene ponude tokena moraju svoje kupce testirati.

Povezanost kriptovaluta s kriminalnim aktivnostima još je uvijek stvarna. I zapravo, to je puno više od udruge. Kriptovalute poput Dash-a i Monero-a i dalje omogućuju anonimnost kupaca, što zaklanja podrijetlo sredstava. To znači da ako novac dolazi od pljačke novca, trgovine drogom ili druge kriminalne akcije, nitko ne bi znao.

Štoviše, perači novca mogu prenijeti neograničenu količinu sredstava koristeći kriptovalute. Izvještava se o prijenosu više od 10.000 američkih dolara putem američkih banaka. To prirodno čini kriptovalutu primamljivom za kriminalce koji žele zaobići tradicionalne financijske ograde i zaštititi se od regulatora.

Znajte svog kupca i sprječavanje pranja novca koristi se za izbjegavanje upravo ove vrste kriminalnih radnji. Tvrtke imaju moralnu i sve pravniju odgovornost osigurati da njihovi kupci nisu uključeni u kriminalne radnje. Zapravo, kad EU je glasala na strožim KYC / AML praksama za razmjenu kriptovaluta u travnju ove godine, trebalo je okončati anonimnost povezanu s njima.

Prema novim zakonima, burze kriptovaluta i pružatelji novčanika moraju uvesti kontrolu dubinske provjere svojih kupaca. To uključuje više od puke provjere provjere identiteta. U budućnosti će se sve vrste kripto tvrtki morati registrirati kako bi mogle nuditi regulirane usluge razmjene i plaćanja unutar EU-a.

Razmjene kriptovaluta nisu u skladu s pravilima

Prema istraživanje od strane P.A.ID Strategije koje je naručio Mitek, masivnih 68 posto davatelja novčanika i burzi kriptovaluta u SAD-u i EU-u ne provodi formalnu identifikaciju svojih kupaca. To znači da više od dvije trećine svih tih poduzeća ne ispunjava zahtjeve novih propisa prema ažuriranoj EU direktivi o sprečavanju pranja novca.

PAID Strategies Research - grafički prikaz koji navodi da 68% kripto burzi i novčanika ne provodi odgovarajuću provjeru identiteta što znači da kriminalci & amp; Politički izložene osobe mogu slobodno trgovati.

P.A.ID Istraživanje strategija

Glavni cilj studije bio je procijeniti postojeće KYC / AML postupke za uključivanje novih korisnika. Od 25 tvrtki koje je pregledao davatelj rješenja za digitalnu provjeru identiteta, većina nije ispunila regulatorne zahtjeve. U mnogim slučajevima ne provode potrebne provjere identiteta na službenim dokumentima ili osobama na popisu s političkom izloženošću.

Ne provodi se niti revizijski trag niti provjera sankcija radi traženja kriminalnih radnji. U mnogim su slučajevima potvrđena adresa e-pošte i broj mobitela bili dovoljni za prijavu na razmjene i novčanike.

Što onda stvarno ulazi u KYC / AML?

Nije dovoljno znati da su ljudi koji koriste vaše usluge ljudi, a ne botovi. Ili da im mobitel i e-pošta zapravo pripadaju. Razmjene kriptovaluta moraju znati imaju li kupci na kojima se nalaze kriminalci ili ne. Jesu li sankcionirani? Jesu li na nekakvom nadzornom popisu? Imaju li bilo kakvu razinu političke izloženosti?

Količina podataka koje generiraju sva ova pitanja gotovo je nerazumljiva. I, u mračno doba, tradicionalni KYC / AML uključivao je izuzetno dugotrajne ručne procese.

Oni su u potpunosti bili podložni ljudskim pogreškama i ograničenjima brzine što ih je činilo potpuno neučinkovitima. Također su uključivali duža odgađanja. Niti jedan kupac ne želi čekati dva tjedna ili više da se provjeri i započne trgovati dok neki službenik na stolu prebire po isječcima iz novina.

Budući da nove direktive u EU i u svjetlu istraživanja pokazuju da tvrtke zaostaju (a uskoro će biti i protiv zakona), moraju pronaći bolji način za usklađivanje. Učinkovit i usklađen način brze analize mase podataka o milijunima ljudi.

KYC / AML pomoću automatizacije

Big Data postoji već neko vrijeme. Ne samo za marketinške stručnjake koji ciljaju pametnije ponude svojim klijentima, već i zbog toga da KYC / AML postanu učinkovitiji. Ali čak i velike financijske institucije ne upravljaju vlastitim KYC / AML-om. Uostalom, specijalizirani su za financijske usluge, a ne za detektivske poslove. Isto se odnosi i na burze kriptovaluta.

Snimka zaslona početne stranice za Comply Advantage, AML tehnologiju probira i praćenja koja pomoću AI utvrđuje je li korisnik rizik financijskog kriminala.

Početna stranica ComplyAdvantage

Tvrtke poput P.A.ID strategije, ComplyAdvantage, i Ativio iskoristite strojno učenje i AI kako bi svojim klijentima (burzama, tvrtkama skrbničkim novčanicima, bankama) pružili potrebne informacije u stvarnom vremenu. Korištenjem strojnog učenja mogu brzo prepoznati trendove i obrasce, otkriti probleme koji bi mogli biti crvena zastava i isporučiti pouzdan profil kupaca koji omogućuje brzu ulazak.

Utvrđivanje različitih razina rizika

Postoji previše stvari, posebno kada je riječ o razmjeni kriptovaluta ili banci. Na primjer, vjerojatno je dovoljno znati da vaši kupci nisu bande, teroristi ili utajivači poreza. Ne trebate znati da imaju DUI od studentskih dana protiv svog imena.

Međutim, to možda ne bi vrijedilo za političku kampanju. Napokon, ako se kandidat prijavljuje za obnašanje dužnosti, treba im najopsežnija dostupna provjera. Tu KYC / AML koji koristi AI postaje stvarno pametan, kategoriziranjem razina rizika. Ne bi vas trebalo spriječiti da uložite u ICO ako se napijete i zaplešete na stolu, što čini 12. stranicu lokalnog tiska. Ali to bi moglo odbiti republikanske glasače u južnim državama.

KYC / AML koji koriste AI također može smanjiti količinu lažnih crvenih zastavica uključenih u provjeru kupaca koje zaustavljaju nepotrebno ukrcavanje ispravnim utvrđivanjem razina rizika.

Zatvaranje misli

Kako se regulacija pojačava širom svijeta, posebno u SAD-u i EU-u, razmjene kriptovaluta, davatelji novčanika i druge blockchain tvrtke morat će se igrati. Uskoro neće biti slučaja neispunjavanja standarda, značit će da rade ilegalno.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me