Jesu li ICO previše obećavajući i nedovoljno isporučeni?

ICO statistika

2017. je bila prijelomna godina za kriptovalute. Povećavanjem cijena popularnih kovanica, sektor je privukao priljev novih investitora. Prema podacima iz ICOwatchlist.com, godine prikupljeno je 2,3 milijarde dolara iz različitih ICO crowdfunding kampanja.

Od financiranih projekata, FileCoin je na vrhu liste, uspješno prikupivši nevjerojatnih 522 milijuna dolara. To je značajan iznos kapitala i odražava povjerenje ulagača u tržište.

Premotavanje unaprijed do 2018. godine i 6,7 milijardi dolara prikupljeno je od napora za crowdfunding u 2018. Telegram je privukao najviše sredstava s 1,7 milijardi dolara iz njihove ICO pretprodaje. Međutim, otkazali su svoju pretjerano rasprodanu prodaju još u svibnju na zgražanje javnih ulagača. Telegram nije naveo razlog otkazivanja njihovog ICO-a. Špekulacije, pak, sugeriraju da su stroži propisi mogli igrati glavnu ulogu u utjecaju na njihovu odluku.

Telegram nije sam kada se povlači iz ICO-a. Evo nekoliko drugih ponuda novčića koje su propale usred njihovog prikupljanja sredstava.

Kratki pogled u neke ICO neuspjehe

Utor N Utor

Slot N Slot nije bio prijevara, ali je uvrstio naš popis neuspjelih ICO-a zbog nemogućnosti nastavka razvoja. Projekt je trebao pružiti izuzetno jeftinu autonomnu platformu za kockanje dostupnu svima na svijetu. Koristit će Ethereum za pružanje svojih usluga.

SlotNSlot ICO

Ideja tima nije bila nužno originalna. Ipak, uložili su napor u ICO i proizveli beta verziju koja se može igrati. Tijekom faza dizajna i razvoja platforme, programeri su se suočili s mnoštvom prepreka i poteškoća. Nakon te spoznaje izdali su priopćenje za javnost u kojem su naznačili da nisu uspjeli i da su u potpunosti napustili projekt.

Otkazan SlotNSlot ICO

OneCoin

OneCoin je bio još jedan veliki ICO neuspjeh za koji su mnogi stručnjaci od samog početka smatrali da je međunarodna Ponzijeva shema. Imao je web mjesto prepuno tehničkih problema i pravopisnih pogrešaka. Nedostajao im je i prototip koji je bitan za ICO projekt. OneCoin je također prihvatio financiranje u fiat valuti, za razliku od većine ICO-a koji su koristili Bitcoin ili Ether za prikupljanje kapitala. Nekoliko je vlada već izdalo upozorenja svojim građanima o OneCoinu i činjenici da bi to mogla biti moguća prijevara. Zapravo talijanska vlada obustavio OneCoin operacije u svojoj zemlji.

OneCoin ICO

Droplex

Droplex se u početku predstavljao kao legitimni ICO predstavljajući se drugom tvrtkom. Očito je da je Droplexov bijeli papir riječ od riječi do kopije vlastite Quantum Resistant Ledger. Nažalost, nekolicina nesuđenih investitora nasjelo je na zamku, a Droplex je iz njih prevario oko 25.000 američkih dolara. Investitori koji su bili upoznati s QRL-om podigli su crvene zastavice i upozorili ostale ulagače, tako da je šteta na sreću bila minimalna.

Droplex ICO

Pitanje

Prije smo pogledali zašto toliko ICO-a propada. Osim tehnoloških problema, regionalnih razlika i loših projektnih ideja, također smo otkrili da većina ICO-a nema funkcionalni prototip za ono što namjeravaju dugoročno graditi. Ostali su čak i potpuno bez mape puta. Neki ICO-i također provode znatnu količinu vremena usavršavajući svoje tehničke dokumente, web stranice i marketinške kampanje. To, međutim, ne opravdava nečuvene iznose kapitala prikupljenog u početnim ponudama kovanica.

Na inovatorima je da idu korak dalje kako bi svojim investitorima rekli istinu o svojoj tehnologiji i onome što ona može učiniti da revolucionira industriju, a ne onome što se nadaju da će jednog dana moći postići. Davanje investitorima hladne tvrde istine za neke će možda biti gorka tableta, ali pomoći će spriječiti ljude da ulažu u projekte koji mogu propasti.

Također, većina investitora u današnje vrijeme ne istražuje dovoljno dobro projekte i na kraju ulažu u njih samo zato što to drugi rade. Većina ICO investitora prosuđuje ICO projekte na temelju toga koliko će velika vrijednost tokena ići. Povećanje vrijednosti tokena istovremeno signalizira ICO-ov uspjeh koji, pak, privlači više investitora.

Zaključak

Neki ICO-i svojim će inovativnim idejama doista stvoriti trajne promjene u svijetu. Međutim, šanse su da većina neće ispuniti svoja obećanja ili očekivanja. Ostat će samo najperspektivniji i najinovativniji projekti. Ostalo će najvjerojatnije nestati. Stoga je za investitore presudno razlikovati pametne i obmanjujuće marketinške napore od autentičnog razvoja proizvoda. Utvrđivanje jasne razlike između njih dvoje pomoći će investitorima da odaberu one ICO-ove za koje je zajamčeno da će uspjeti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map