Svi smo čuli: Ne koristi li se Bitcoin na tamnoj mreži? Za zločin? Što mogu s tim?

U svjetlu nedavnih uhićenja bitcoina, upravo kad DOJ uhiti lažne kripto trgovce, može se činiti da ovaj stereotip traje. Kibernetski kriminal i dalje ometa usvajanje kripto mase. No, unatoč svojoj prošloj ulozi na Putu svile ili Tamnoj mreži, budućnost Bitcoina u kriminalu nije bila toliko jasna.

Mogli biste reći da su uhićenja Bitcoina prerušeni blagoslov.

Nedavna uhićenja Bitcoina

U listopadu 2018. tajlandska policija uhitila Prinya Jaravijit, glavni osumnjičenik za zavjeru koja je finskog ulagača koštala 24 milijuna dolara Bitcoina. Samo mjesec dana kasnije, vlasti su uhitile još osam u odvojenoj prevari vezanoj uz Bitcoin Japan. A ranije te iste godine agenti koji su radili pod DOJ predstavljali su se trgovcima kripto-mrežama kako bi se uvukli u lanac krijumčarenja droge, uhitili 35 kriminalaca i zaplijenili kriptovalute vrijedne 20 milijuna dolara.

A ova uhićenja bitcoina iznenađujuće su fantastičan razvoj za kripto industriju.

Kao prvo, ova uhićenja dokazuju da Bitcoin nije glavno vozilo za pranje novca ili ilegalne aktivnosti. To je vjerojatno jedna od najgorih mogućnosti tamo. Kriminalci koji koriste Bitcoin, vjeruju da je anoniman. Ali to ne može biti dalje od istine. Iako je Bitcoin transakcije teško pratiti ako ne znate vrijeme kupnje, one nisu u potpunosti izvan mreže.

Bitcoin je pseudonimna valuta. Drugim riječima, vaš javni ključ možda ne prikazuje vaše ime i adresu, ali svaka transakcija na blockchainu služi kao trag. Na primjer, kad je FBI uhvatio Rossa Ulbrichta, osnivača Puta svile, uspjeli su pratiti preko 3500 transakcija na Ulbrichtov laptop.

Zbog nedostatka anonimnosti Bitcoina, njegova je važnost u kriminalnim aktivnostima tijekom godina opala.

Koji je Crypto popularan na Dark Webu?

A anketa korisnika mračne mreže sugerira drugačije. Recorded Futures otkrili su da su Monero, Dash, Ether i Litecoin favorizirani u odnosu na Bitcoin. Od ove četiri kriptografije, Monero nudi najviše anonimnosti.

Monero, za razliku od Bitcoina, koristi prstenaste potpise i skrivene adrese kako bi prikrio i javne ključeve primatelja i pošiljatelja. Ali to nije sve. Zvoni povjerljive transakcije mogu sakriti iznos transakcije.

monero logotip

Monero: Koliko je to privatno?

Ali čak ni Monero ne može jamčiti punu privatnost. 2017. godine a studija otkrio da se čak i ove kripto transakcije mogu pratiti. Monero se ponosio upotrebom mixina – ili lažnih novčića – kako bi prikrio pravi prijelaz. Međutim, istraživači su otkrili da mogu lako identificirati ove kombinacije.

Unatoč tome, Monero je i dalje favoriziran kripto u kriminalnim krugovima.

Pa znači li to da kripto dominira kriminalnim svijetom? Ne baš.

Unovčiti je i dalje preferirana metoda u nezakonitim aktivnostima. Napokon, papirnati novac anoniman je i teško ga je pratiti. Osim toga, gotovina je obično dostupnija za male poslove pranja novca, posebno u zemljama u kojima kripto nije široko rasprostranjena.

Ključ kripto zločina

Najznačajnija prepreka s kojom se policija danas suočava u pogledu ilegalnih kripto plaćanja je neznanje. Mnoge institucije još uvijek vjeruju da su kripto podaci potpuno anonimni, a to ometa njihovu istragu. Na primjer, uzmimo Police One’s najnoviji članak na kriptovalutama; navodi nekoliko korisnih komponenata koje treba razmotriti za istraživanje kriptovaluta u kaznenom djelu, ali pogrešno naglašava da je kripto valuta neizvodljiva.

Nedavno uhićenje bitcoina pod DOJ-om i suđenje Rossu Ulbrichtu izvrsni su primjeri kako znanje o kriptovaluti može raditi u korist zakona. Već smo vidjeli kako se i druga upotreba kripto i blockchaina koristi u istragama, od forenzike do cjelokupnih strategija provođenja zakona.

Bitcoin nije neki mistični, potpuno privatni sustav plaćanja. Što prije javnost shvati stvarnu vrijednost i spektar kriptovaluta; prije će se provedba zakona moći učinkovitije boriti protiv kripto zločina.

Zašto su uhićenja bitcoina izvrsna za kripto

Nedavna uhićenja Bitcoina dokazuju da kriptovalute nisu uvijek najbolje sredstvo za nezakonite aktivnosti. Zapravo, za kriptove poput Bitcoina, njegova vidljivost na blockchainu može značiti da je kripto više sljediva od gotovine. Iako novije kriptovalute poput Monero nastoje riješiti ovaj problem i pružiti više privatnosti, još je puno istraživanja potrebno obaviti prije nego što će se pojaviti uistinu anonimna kriptovaluta.

Iako kriminalna uporaba kriptografije može negativno utjecati na kratkoročne cijene i perspektivu nove valute, moguće je da će to dugoročno nagristi, jer sve veći broj javnosti cijeni sigurnost i sljedivost Bitcoina.