Jesu li zarade od rudarstva kriptovaluta oporezive?

Prije kraja 2017. godine u Sjedinjenim Državama ili ostatku svijeta postojalo je vrlo malo konkretnih poreza na rudarstvo kriptovaluta. Kako su vrijednosti vrhunskih kriptokripcija poput BTC-a, ETH-a i nekoliko drugih počele rasti krajem 2017. godine, sve je više rudara kriptovaluta više zabrinuto zbog mogućnosti oporezivanja kripto imovine i to iz dobrog razloga. Vladine agencije širom svijeta počinju stavljati više poreza na rudarstvo kriptovaluta. Ako kopate kriptovalute, evo što biste trebali znati o nedavnim poreznim propisima. Prvo ćemo se osvrnuti na novouvedene američke zakone. Zatim ćemo pogledati neke poreze na rudarstvo kriptovaluta iz ostatka svijeta.

Američki zakoni o porezu na rudarstvo

Iako je u prošlosti možda bilo zakonski moguće ne plaćati porez na kriptokop, svi koji su profitirali od rudarstva kriptovaluta u 2018. (porezna godina 2019.) i kasnije, sada će biti oporezivi. Bez obzira ako rudarite kao malu sporednu gužvu / hobi ili posao s punim radnim vremenom, nova su pravila koja je američki Kongres donio u prosincu 2017. godine mijenjaju način na koji IRS tretira kriptovalute..

Era pravila sličnih vrsta je gotova

Prije nego što je američki Kongres donio jasniju presudu 2017. godine, klasifikacijska kategorija imovine kriptovaluta bila je na tumačenju prema mnogim poreznim stručnjacima. To je zato što su mnogi rudari i trgovci kriptovaluta postupali s kriptovalutom sličnom nekretninama u porezne svrhe pozivajući se na IRC odjeljak 1031 (također poznat kao IRC). pravilo slične vrste).

U osnovi, ova presuda znači da rudar teoretski može iskopanu kriptovalutu zamijeniti drugom kriptovalutom, a da ne mora plaćati porez. Sada, međutim, više nema poreznih izuzeća. Američki državljani i svi koji imaju bitcoin operacije u 2018. godini morat će plaćati porez počevši od 2019. godine.

2 glavne porezne kategorije

Sljedeći važan aspekt koji treba razmotriti je kako izvještavate o dobicima od rudarstva kriptovaluta kao izvoru prihoda. Trenutno postoje dvije mogućnosti u SAD-u.

  1. Prva opcija je prijava zarade od rudarstva kao dohodak od samostalne djelatnosti i porez na dohodak. Ovim odabirom moći ćete odbiti troškove poput rudarske opreme, računa za struju i ostalih srodnih troškova. Zgodan je aspekt u vezi s tim da, na primjer, ako rudarite kod kuće, morat ćete imati zasebno električno brojilo za mjerenje energije koja se posebno troši u rudarske svrhe. Ako isti električni brojač koristite u druge svrhe (tj. Grijanje i hlađenje), puno je teže dobiti odobrenje IRS-a o dokazivom poslovnom odbitku kada su troškovi za posao i dom navedeni na istom računu. Glavni nedostatak ove opcije je taj što će porezi vjerojatno biti puno veći od druge opcije, osim ako ne potrošite značajnu količinu električne energije..
  2. Druga opcija je da zaradu od rudarstva prijavite kao “drugi prihod”. Naizgled, ovo se ne čini dobrom opcijom, jer s prvom opcijom nećete moći odbiti porez na troškove. Međutim, ukupni porezi zapravo bi trebali biti niži s drugom opcijom jer biste u osnovi svu zaradu uvrstili u kategoriju hobija / sekundarnog dohotka, koja ima puno niži postotak poreza od prve opcije.

Dvostruki porez?!

Treba platiti nekoliko stvari prilikom plaćanja poreza na dobit od rudarstva kao sekundarni tok prihoda. Prema TurboTaxu, prvi oporezivi događaj događa se kad god rudar iskopa novi novčić. Porezna uprava ovo smatra “prihodom” čak i ako se rudar odluči samo na HODL. Iz perspektive rudara, možda će biti teško staviti broj dolara jednak iskopanom novčiću zbog stalnih kolebanja cijena kriptovaluta. Najbolji način za praćenje vrijednosti je zapisivanje cijena u trenutku kada ste iskopali određeni novčić. Međutim, važno je to učiniti kako biste bili što više usklađeni s poreznim zakonima. Rudarima koji su HODL kopali kripto i ne unovčavaju dolare neposredno nakon rudarenja, ovo donosi određenu nesigurnost. Ono što je danas moglo biti neto dobit, sutra bi moglo postati neto gubitak.

Uz to, kad god profitirate od trgovine bilo kojim iskopanim novčićem, morate platiti drugi, odvojeni porez na kapitalnu dobit. Važno je napomenuti da ako minirate određenu kriptovalutu i odmah pretvorite u američke dolare, nije potrebno plaćati porez na kapitalnu dobit.

Što je sa zemljama osim SAD-a?

Slično kao u SAD-u, i mnoge su druge zemlje brzo promijenile svoje stavove prema oporezivanju kripto valuta nakon povećanja vrijednosti kriptovaluta u prosincu 2017. / siječnju 2018. Čini se da su vlade po ovom pitanju polarizirale više nego ikad prije. . Neke države oporezuju trgovce i rudare. Druge nacije stvaraju porezne oaze za kriptovalute. Ovo ne služi kao sveobuhvatan popis, ali evo nekoliko primjera koje treba razmotriti.

*** Porezni propisi od 27. travnja 2018. (Propisi se mogu brzo promijeniti, zato budite sigurni da ste sami proveli istraživanje.)

  • Australija- Rudarstvo se tretira kao trgovanje dionicama; dakle, oporezuje se.
  • Bjelorusija- Kripto porezne olakšice službeno će se trajati barem do 2023. godine.
  • Danska- U budućnosti će se tvrtke za kriptovalute oporezivati. Privatne osobe neće biti oporezovane.
  • Njemačka- Nema poreza ako se kripto drži kao sredstvo duže od jedne godine. Nakon tog vremena kripto je moguće pretvoriti u eure ili drugu valutu bez plaćanja poreza na kapitalnu dobit.
  • Japan- Slično kao u SAD-u, kripto je možda podložan porezu na dohodak i porezu na kapitalnu dobit.
  • Singapur- Kriptovaluta se ne tretira kao kapitalna dobit; međutim, postoji “Porez na robu i usluge (GST)” oko 7%.
  • Slovenija- Trenutno bez poreza na kripto.
  • Ujedinjeno Kraljevstvo- Evo detaljan vodič.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me