Cijene bitcoina i dalje variraju. Kao rezultat toga, rudarstvo Bitcoina zabilježilo je dramatična kolebanja u svojoj profitabilnosti. Trenutačna brzina raspršivanja BTC mreže natjerala je ljude da se pitaju: “je li rudarstvo bitcoina isplativo u 2018. godini?”

Iako je cijena BTC-a jedan od glavnih čimbenika koji treba ispitati prilikom razmatranja ulaska u rudarski sektor, morat ćete procijeniti i učinkovitost BTC-rudarskog hardvera koji koristite. Uzmimo trenutak da ispitamo kako Antminer čini rudarstvo bitcoina opet profitabilnim.

Rudarski sektor nastavlja rasti

U prvim danima BTC-a svatko je mogao kopati kripto izravno sa svog kućnog računala. Nije bilo potrebe za posebnim hardverom, a rudar je nagrađen s 50 BTC za njihov trud. Rani rudari mogli bi dobiti 100 BTC-a za manje od tjedan dana. Danas to nije slučaj. Rudarski sektor bilježi sve veće poteškoće zbog povećane snage raspršivanja i, zahvaljujući razvoju posebno dizajniranih rudarskih čipova, morat ćete uložiti znatna ulaganja u hardver ako želite uspješno iskopati BTC.

Nagrada za rudarenje po bloku

BTC rudarske nagrade

Bitmain

Kineski Bitmain u velikoj je mjeri odgovoran za trenutnu konkurentsku strukturu rudarskog sektora. Bitmain je pionir u razvoju integriranih čipova specifičnih za primjenu (ASIC). Ovi posebno dizajnirani čipovi programirani su za rukovanje SHA-256 hash algoritmi koji se koriste u BTC jednadžbi dokaza o radu.

SHA-256 algoritmi korišteni u rudarstvu BTC-a matematičke su jednadžbe na koje vaše računalo mora uzastopno odgovarati dok ne postigne rezultat koji započinje s četiri nule. Uobičajeni kućni procesor može vrlo dobro riješiti mnoštvo zadataka, ali nije pogodan za izračunavanje iste jednadžbe milijunima puta.

To je dovelo do eksplozije u uporabi Jedinice za obradu grafike (GPU) u rudarskom sektoru. GPU rudarske platforme mnogo su brže od njihovih kolega Centralne procesne jedinice (CPU). Dio razloga za to je činjenica da su GPU čipovi all-inclusive. Čip sadrži vlastiti procesor i sustav hlađenja. GPU čipovi su mnogo učinkovitiji u izračunavanju algoritma SHA-256 od CPU-a. Također su postigli bolji omjer energije i raspršivanja. To je povećalo i poteškoće rudarskog sektora i profitabilnost rudara koji su odlučili nadograditi svoj hardver na GPU platforme.

Je li isplativo rudarstvo bitcoina?

ASIC Oprema

ASIC rudarske platforme podigle su BTC na novu razinu i povećale snagu raspršivanja mreže BTC na nove visine. Ovi posebno dizajnirani čipovi mogli bi procesirati SHA-256 algoritam 100 000 puta brže od CPU-a.

Bitmain nije prvi proizvođač koji je razvio ASIC rudarske platforme, ali bili su proizvođač najpopularnijih modela, uključujući izuzetno popularni Antminer S1. Linija Antminer podigla je ljestvicu u pogledu performansi. Također je učinilo rudarstvo s ne-ASIC opremom daleko manje isplativim.

Antminer S1 rudarima je dao ogromnu prednost. Ovaj BTC rudar mogao je proizvoditi 180GH / s. U to je vrijeme većina rudara koristila GPU jedinice koje su mogle proizvoditi samo oko 40GH / s. Uređaj je tijekom rada koristio samo 360 vata električne energije. U vrijeme izlaska, Antminer S1 bio je revolucionaran u industriji. Također je imalo zvučan učinak na budućnost BTC rudarstva, otvorivši novo doba moćnijih ASIC platformi.

Antminer S9

Antminer S5

Antminer S5

Antminer S5 inovacija je koja je promijenila igru ​​u rudarskom sektoru. Ovaj je uređaj iskoristio 60 treće generacije Bitmain BM1384 Gen3 ASIC čipova kako bi utišao konkurenciju. Ova jedinstvena rudarska oprema isporučila je 10 puta veću snagu od raspršivanja od prethodnih modela poput S1. To je značilo da su rudari sada mogli postići rekordne performanse brzinom raspršivanja od 1155 GH / s, dok su tijekom rada koristili samo 590 W Antminer S5 jedna je od najpopularnijih rudarskih platformi ikad proizvedenih.

Uvođenje ove snažne opreme također je povećalo poteškoće u kopanju BTC-a. Nedugo zatim ASIC BTC rudarske platforme na kojima je postavljen novi industrijski standard. Kao rezultat toga, BTC rudarski sektor postao je još konkurentniji zbog dodane snage raspršivanja. To je također natjeralo mnoge CPU rudare, kao i povećalo ulazne troškove za buduće rudare.

Antminer S9

Posljednji Antminer S9 svjetlosne je godine ispred prethodnih modela u pogledu snage raspršivanja (13,0 TH / s). Ovaj je uređaj energetski učinkovitiji od prethodnih modela. Uređaj tijekom rada koristi samo oko 1273 W. Da biste imali ideju koliko je ovaj model učinkovit, trebat će vam deset S5 da biste postigli iste performanse kao i jedan S9. Do danas je Antminer S9 najučinkovitiji Bitcoin rudar ikad stvoren. Pokazuje kako Bitmain koristi svoje prošle podatke kako bi stvorio još snažnije platforme.

Antminer S9

Antminer S9

Rudarski bazeni

Bitmain je uložio velika sredstva u rudarski bazeni. Rudarski bazeni kombiniraju snagu raspršivanja velike skupine računala putem Interneta. Kombinacija heš snage vašeg uređaja Antminer s rudarskim bazenom značajno će povećati vašu profitabilnost. Rudarski bazeni kombiniraju sve napore korisnika kako bi stvorili strukturu sličnu superračunalu koja je u stanju kopati BTC učinkovitijom brzinom nego što bi to mogao postići samostalni operater, bez ulaganja milijuna u njihov rad.

Dobit od rudarskog bazena raspodjeljuje se članovima na temelju njihovog doprinosa hash moći. To znači da rudari koji se pridruže grupi s ASIC rudarskim uređajem zarađuju mnogo više od nekoga tko se pridruži GPU uređajem.

Operacije u rudarstvu u oblaku

Bitmain je brzo shvatio da trebaju dominirati u sektoru rudarskog bazena ako namjeravaju ostati na vrhu. To je postignuto kombinacijom taktika, uključujući: osiguravanje hardvera novih rudarskih bazena, otvaranje novih rudarskih bazena i pružanje korisnicima mogućnosti najma hash snage.

Rudarstvo u oblaku je sljedeći korak u BTC rudarskoj revoluciji. Korisnici mogu unajmiti hash snagu iz velikih podatkovnih centara. To svima omogućuje trenutne rezultate ulaganja. Oblak u oblaku pametna je opcija kada živite negdje s zabranom troškova električne energije. Nećete morati brinuti o kupnji hardvera ili održavanju.

Bitmain kupcima nudi legitimnu uslugu rudarstva u oblaku. Međutim, mnoge druge tvrtke u rudarstvu u oblaku bile su izložene kao prijevare. Ovo je jedan od glavnih problema s kojim se susreće prilikom rasprave o usvajanju rudarskog oblaka. To je također razlog što Bitmain ulaže toliko napora u pružanje ove prijeko potrebne usluge svojim kupcima.

Isplati li se rudarstvo bitcoina u 2018?

Da, može biti, ako se pravilno izvede. Istina je da su se poteškoće s rudarenjem BTC-a znatno povećale tijekom posljednjih devet godina, ali sada vam postoji više mogućnosti rudarenja nego ikad. Danas ne trebate ni posjedovati opremu za rudarstvo BTC-a.

Kombinacija rudarskih bazena i snažnijih bušotina pomogla je rudarima da svoje napore održe isplativima. Također je smanjio profitabilnost onih koji koriste druge metode poput GPU kartica. Danas se ASIC rudarske platforme smatraju industrijskim standardom.

Bitmain je zauzeo jedinstven pristup tržištu. Ovaj pristup omogućio je tvrtki da ostvari dominaciju na tržištu. Zahvaljujući proizvodima poput linije Antminer, profitabilnost rudarstva Bitcoina i dalje je dobra za one koji si mogu priuštiti primarno ulaganje.