Jedna od temeljnih funkcija blockchaina uklanja uklanjanje potrebe za posrednicima. To je, zajedno s evolucijom pametnih ugovora, dovelo do nagađanja da neće biti potrebe za odvjetnicima u peer-to-peer transakcijama. Gotovo je neizbježno da će konvergencija blockchaina i zakona u nekim slučajevima značiti da će se smanjiti uloga odvjetnika kao posrednika. Međutim, postoji i puno primjera kada odvjetnici sami mogu koristiti blockchain. Ovdje gledamo razne primjere kako se blockchain može primijeniti na pravnu profesiju.

Koristite slučajeve za blockchain i pravo

Dokaz o usluzi

Blockchain nam omogućuje stavljanje digitalne oznake na predmete i dokumente. Pomoću ove digitalne oznake možemo pratiti kretanje bilo fizički bilo na mreži. Ovaj atribut nudi ogroman potencijal na području blockchaina i zakona.

Jedan slučaj upotrebe je dokaz usluge. Kad se stranka u parnici pozove da prisustvuje sudu, oni dobivaju pismene upute suda da prisustvuje. Dokaz o uručivanju je izjava kojom se sudovima dokazuje da je pojedinac pozvan. Tvrtke koje pružaju usluge radova poznate su kao procesni poslužitelji.

Nedavno se ServeManager, tvrtka koja poslužuje procesne partnere, udružila s blockchain tvrtkom tzv IntegraLedger. Testirali su dokaz koncepta pomoću blockchain-a IntegraLedger za bilježenje pokušaja isporuke servisnih dokumenata i na kraju djeluju kao provjerljivi dokaz da su dostavljeni servisni dokumenti.

Pametni dokumenti

IntegraLedger također ima pametnu funkcionalnost dokumenata. U slučaju ugovornog dokumenta, ovaj pametni dokument omogućuje ugovornim stranama da u sebe ugrade transakcije povezane s ugovorom. Zatim blockchain sigurno pohranjuje sve te transakcije.

Na primjer, ugovor o najmu mogao bi imati svaku najamninu digitalno povezan sa samim ugovorom. Dokument komunicira s različitim poslovnim softverom. Dakle, ako nova tvrtka preuzme zakup, pametni dokument može prenijeti u svoj sustav, a sva povijest transakcija dolazi zajedno s njim.

Video u nastavku detaljnije prikazuje kako to radi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3RYU3ZQY3ys]

Skrbnički lanac

Zapamti to epska scena u Breaking Badu gdje Walter i Jesse koriste gromoviti elektromagnet izvan policijske kabine kako bi obrisali Gusov prijenosnik video dokaza koji bi ih upleli u postavljanje tvornice meta? To je vrsta osiguranja koja osigurava zaštitu pravnih dokaza od neovlaštenog ponašanja.

Blockchain i zakonski magneti

To je stvarno bila genijalna ideja …

Ok, blockchain možda neće moći zaštititi od te razine kreativnosti. Ali postoje stvarni sudski slučajevi koji su izbačeni zbog neovlaštenog dokazivanja. Blockchain može pratiti digitalna kretanja dokumenata i trajno ih pohraniti, sprječavajući brisanje i pružajući pouzdan trag bilo koje vrste neovlaštenog miješanja. Digitalne oznake na fizičkoj imovini također mogu omogućiti GPS praćenje ako netko premjesti ili ukrade dokaze. Takva kretanja pohranjena na blockchainu pružaju nepobitne dokaze na sudu.

Intelektualno vlasništvo

Zakon o intelektualnom vlasništvu (IP) obuhvaća područja kao što su patenti, zaštitni znakovi i autorska prava. Evidentiranje vlasništva nad intelektualnim vlasništvom stvara nepromjenjivi i trajni zapis o vlasništvu i atributima koji mogu riješiti bilo koji spor.

Razni projekti već koriste blockchain u zaštiti autorskih prava, uključujući KodakOne koji pokriva fotografski rad i a Microsoft / EY suradnja koji pokrivaju igre. Međutim, približavanje blockchaina i zakona u svijetu korporativnih IP-a donosi velike prednosti u pogledu učinkovitosti, a ne samo dokazivanje vlasništva. U akvizicijama poduzeća postoje dugotrajni zahtjevi za dubinskom analizom oko vlasništva nad IP-om. Zapisom temeljenim na blockchainu koji pokazuje registraciju i licenciranje svih IP prava, vježbe dubinske analize postaju uglađenije i brže nego danas..

Blockchain i zakonito piratstvo

Piratstvo zbog kršenja autorskih prava može postati stvar prošlosti. Ali ne i gusari. Ili Lego.

Blockchain također može pomoći u upravljanju pravima licenciranja. Strana koja želi steći prava licenciranja za intelektualno vlasništvo mogla bi ih kupiti pomoću digitalnih tokena, ostavljajući nepromjenjiv zapis o transakciji koji pomaže u rješavanju svih kasnijih sporova.

Ovjeravanje

Javni bilježnik službena je uloga vlade, a još se niti jedna vlada nije složila prihvatiti blockchain kao zamjenu. Međutim, u principu, blockchain bi mogao obavljati istu ulogu kao javni bilježnik. Biometrijski podaci osigurali bi snažniju provjeru autentičnosti prisutnosti od same upotrebe privatnog ključa, jer se privatni ključevi mogu ukrasti. BlockNotary i Stampd dva su primjera projekta koji koriste blockchain za autentifikaciju i svjedočenje transakcija i podataka.

Pametni ugovori

Pametni ugovori često su osnova rasprava oko blockchaina i zakona. Sami po sebi, pametni ugovori trenutno ne mogu zamijeniti standardni ugovor iz različitih razloga. Najvažnije je da je pametni ugovor izvršavanje sporazuma, a ne sam sporazum. Iz tog razloga, čak i ako pametni ugovor izvršava dogovorene uvjete, sam ugovor i dalje zahtijeva sudjelovanje odvjetnika. Ricardianski ugovori mogli bi premostiti dio te praznine, ali prilično smo daleko od uklanjanja odvjetnika iz ugovornog postupka.

Nova područja prava

Zakonodavstvo oko upotrebe kriptovaluta i ICO-a iznjedrilo je potpuno novo područje prava. Brzi rast popularnosti Bitcoina i kriptovaluta općenito privukao je interes vlada i regulatornih tijela. Sada započinju smjernice za izdavanje, au nekim slučajevima i zakonodavstvo. S obzirom na to da je ovo neistraženi teritorij, odvjetnici igraju ključnu ulogu u navigaciji novim propisima, posebno za ICO-e.

Zaključak

Kombinacija blockchaina i zakona sadrži mnoge uzbudljive mogućnosti. Ovdje smo istražili samo neke od njih. Pravna profesija, iako je notorno stajaća i sporo se mijenja, zna što slijedi. Neki članovi već jesu formirajući se u konzorcije, što će pomoći u koraku s promjenama. Iako je malo vjerojatno da će blockchain zamijeniti odvjetnike, tehnologija će nesumnjivo imati utjecaja. Kao i svi drugi sektori, i odvjetništvo bi trebalo biti spremno za to kad se dogodi.