Blockchain tehnologija počinje mijenjati način na koji ljudi kupuju i prodaju nekretnine. Čak su ga značajno usvojile vlade koje žele poboljšati zemljišnoknjižne sustave. Kako točno može poboljšati druga područja sektora nekretnina? Evo nekoliko načina na koje blockchain utječe na upravljanje nekretninama za iznajmljivanje, uključujući primjere nekih projekata koji ometaju ovu industriju.

U 2019. godini dosta je blockchain projekata donijelo inovacije kako na kratkoročne tako i na dugoročne platforme za iznajmljivanje. Sljedeća četiri područja predstavljaju nekoliko načina na koje bi blockchain mogao ponuditi bolji odgovor i vlasnicima nekretnina i iznajmljivačima. Prve tri teme već imaju stvarna blockchain rješenja koja pružaju određene platforme. Suprotno tome, posljednja je kategorija područje na kojem bi se blockchain teoretski mogao primijeniti za promjenu industrije iznajmljivanja nekretnina.

Visoke provizije

Nekretnine i pravne naknade mogu biti skupe. Iako je to osobito istinito pri kupnji i prodaji nekretnina, mnogi agenti naplaćuju visoke naknade i za nekretnine za najam. Na primjer, kada se gleda kratkoročni boravak na nekretninama na Airbnb-u, web mjesto uzima do 20 posto dobiti koja je mogla ići direktno vlasniku nekretnine ili prenijeti na kupca u obliku nižih troškova.

S blockchain rješenjem za iznajmljivanje i kratkoročne boravke, transakcija je uistinu peer-to-peer. Iako je teoretski moguće da bi se naknade mogle odrediti po višim cijenama od tradicionalnih mjesta za iznajmljivanje, to u stvarnosti nije slučaj. Cilj blockchain platformi je općenito automatizirati postupak najma i smanjiti operativne troškove.

U praksi postoji nekoliko blockchain platformi koje omogućuju korisnicima slanje i primanje kriptovaluta za transakcije najma uz malo ili nimalo naknada. LockTrip jedan je primjer za to. Decentralizirani i besplatni LOC Travel Engine zadržava sve hotele, cijene i dostupnost kao rješenje otvorenog koda “ključ u ruke” za sve programe trećih strana koji se žele povezati i ponuditi maloprodajne putničke usluge s nula posto provizije. Ova platforma navodi da su njezine cijene 20 posto niže od ostalih internetskih stranica za rezervacije hotela i najma. Čak je i pristojno usvojen, a na njegovom tržištu već živi 100.000 hotela.

snimke zaslona mobilne aplikacije LockTrip iOS

LockTripovo tržište omogućava korisnicima pronalazak domova i hotela.

Procjena cijena

Za one koji žele kupiti ili prodati nekretninu, točna procjena cijene je nužna. Međutim, ovo je obično puno sofisticiranije kada se procjenjuje koliko nekretnina ukupno vrijedi. Za one koji žele staviti najam nekretninu na mrežu, može biti još teže znati točno koliko naplatiti za kraća vremenska razdoblja (tj. Iznos u dolaru za jedan mjesec). Da, vlasnici bi se mogli usporediti s drugim web mjestima dostupnim na mreži. Međutim, faktori (tj. Grad, kvart, broj soba, dvorišni prostor itd.) Često se jako razlikuju. Nedostatak usporedivih opcija može značiti da vlasnik pokušava unajmiti po cijeni koja je ili previsoka ili preniska.

Postoje rješenja koja se pojavljuju među decentraliziranim, javnim blockchainima. Međutim, velike banke također su razvile privatne blockchaine za sličnu svrhu. Prema članak iz travnja 2018, Kineska banka već koristi platformu za procjenu imovine zasnovanu na blockchainu. Ovo rješenje pohranjuje vitalne informacije poput adrese imovine, procjene i raspršena izvješća.

Generalni direktor IT odjela Banke Kine, Rocky Cheng Chung-ngam, izjavio je da se 85 posto procjena nekretnina banke povezane s hipotekom već obrađuje na ovoj platformi. HSBC također koristi slično rješenje. Teoretski, ovaj bi se koncept mogao primijeniti kako bi se vlasnicima nekretnina dala točnija procjena koliko trebaju naplatiti i iznajmljivačima.

Depoziti sigurnosnih najamnih blokova

Za mnoge ljude sigurnosni depoziti predstavljaju financijski teret. U većini slučajeva iznajmljivači moraju unaprijed platiti najamninu za prvi i prošli mjesec. U nekim slučajevima zakonske nadležnosti zahtijevaju od iznajmljivača da podnesu dokaz o prihodu i druge dokumente. Istodobno, stanodavci moraju uspostaviti bankarske i pravne postupke za upravljanje svakim stanarom.

Uz blockchain rješenje za iznajmljivanje, iznajmljivači mogu višestruko financirati svoje sigurnosne depozite dopuštajući drugim ljudima koji imaju potrebna sredstva da uplate unaprijed. Te osobe imaju sposobnost zarađivati ​​kamate. U međuvremenu, iznajmljivač se može useliti u novo iznajmljeno imanje, a da ne brine o velikim naknadama povezanim s tradicionalnim modelom najma. Uz to, stanodavci mogu uštedjeti vrijeme i novac smanjenjem oslanjanja na tradicionalne ugovore i mogućnosti financiranja.

Rentberry jedan je primjer projekta koji pruža takvo rješenje. Ovom opcijom iznajmljivači moraju platiti samo deset posto kao odbitku na sigurnosni polog. Zajmodavci obično mogu zaraditi između tri i četiri posto depozita godišnje. Ovo djeluje poput uobičajenog pologa. Ako iznajmljivač ne primijeti štetu na kraju najma, početna odbitka u cijelosti se vraća iznajmljivaču. Ostatak sredstava vraća se zajmodavcima. Uz to, Rentberry nudi i druge inovativne značajke poput transparentne dražbe za najam za pomoć u određivanju procjene cijena.

Korisničko sučelje za najam Rentberryja

Uz sigurnosne depozite koji se preusmjeravaju u skupinu, Rentberry pruža i transparentnu dražbu za najam nekretnina.

Usluge višestrukog popisa za iznajmljivanje blockchaina (MLS)

Usluge višestrukog popisa (MLS) imaju vitalnu ulogu u modernom iznajmljivanju nekretnina. Te web stranice i aplikacije pojednostavljuju postupak pomaganja vlasniku nekretnine da potencijalnim kupcima da do znanja o dostupnosti. Međutim, to također može zakomplicirati proces komunikacije između vlasnika i iznajmljivača. To je osobito istinito kada svojstva više nisu dostupna, ali se i dalje pojavljuju kao dostupna na raznim web lokacijama temeljenim na MLS-u.

Uz rješenje blockchaina, sve bi te informacije mogle postojati na jednom mjestu. Na primjer, ako imovina više nije dostupna, vlasnik bi to mogao lakše priopćiti potencijalnim iznajmljivačima. Programeri bi čak mogli stvoriti automatizirane procese obavijesti na temelju kada se dogode transakcije najma na blockchainu.

Možda je jedna od najvećih prepreka uspješnom konkurentu blockchaina trenutnim mrežnim MLS rješenjima nedostatak interoperabilnosti blockchaina ili općenito prihvaćene platforme. Trenutno se nekoliko glavnih blockchain rješenja za iznajmljivanje natječe jedno s drugim za ograničeni udio na tržištu najma. Međutim, ako ti projekti mogu surađivati, bilo bi moguće redovito ažurirati informacije o iznajmljivanju na više web lokacija ili u blockchainima. Kao rezultat, ovo bi moglo poboljšati usvajanje korisnika među vlasnicima nekretnina i iznajmljivačima.