Kako Blockchain može promijeniti vrhunski svijet umjetnosti

Kako Blockchain može promijeniti vrhunski svijet umjetnosti

U 2016. godini prodaja na svjetskom tržištu umjetnina procijenjena je na 45 milijardi dolara. Većina te prodaje dolazi iz vrhunskog svijeta umjetnosti gdje se umjetnička djela mogu prodati za milijune dolara. S tako visokim ulozima, vrhunska umjetnost ima popriličan udio prevaranata i loših glumaca. Falsifikati i laži nisu rijetkost, a ponekad prođu kao pravi članak. Uz to, financiranje kupnje umjetnina i plaćanje umjetnika može biti neproziran i skup postupak. Blockchain revolucija mogla bi sve to promijeniti za vrhunski svijet umjetnosti.

umjetnička galerija

Podrijetlo & Krivotvorenje

Jedno od glavnih područja na kojem bi blockchain mogao igrati važnu ulogu u vrhunskom svijetu umjetnosti je porijeklo. Provenijencija se odnosi na vlasničku povijest umjetničkog djela. Trag vlasništva vodi sve do umjetnika koji je izvorno stvorio djelo.

Trenutno se provenijencijom uglavnom upravlja ručno. Odgovornost vlasnika je voditi evidenciju o tome tko je posjedovao komad prije njih. Pojedini visoko vrijedni komadi imaju svoje porijeklo u evidenciji velike galerije, muzeja ili aukcijske kuće. Međutim, ne postoji središnji sustav za provjeru i osiguranje provenijencije.

Blockchain umjetnička provenijencija mogla bi stvoriti taj jedini izvor istine za povijest umjetničkog djela. Stavljanje zapisa na blockchain čini ih nepromjenjivima i decentraliziranima. Krivotvoritelj nije mogao stvoriti lažne zapise na blockchainu pod takvim sustavom.

Slično tome, krivotvorenje postaje teže kada su informacije o drugim djelima koje je slikar dao slobodno dostupne. Na primjer, blockchain može sadržavati informacije o kemijskim svojstvima korištene boje ili vrsti platna koje umjetnik koristi. Otkrivanje krivotvorine postaje lakše što više informacija morate usporediti.

Digitalna oskudica & Vrhunska investicija u umjetnost

Blockchain mijenja digitalnu umjetnost s mogućnošću kontrole reprodukcije i izrade verzija. Veliki je izazov u digitalnoj umjetnosti svatko tko može kopirati i distribuirati digitalnu datoteku nakon što joj pristupi. Pomoću blockchaina možete stvoriti verzije digitalne umjetnosti koje su certificirane kao originali. To stvara visokokvalitetno tržište digitalne umjetnosti gdje prije toga nije postojalo, jer sada digitalne umjetnosti može biti malo.

S druge strane, certificiranje umjetničkog djela znači da je vlasništvo nad umjetničkim djelom djeljivo. Možete kupiti umjetničko djelo s prijateljem i svaki posjedovati 50% djela. To se proteže i na prodaju dionica umjetničkog djela. Teoretski biste mogli posjedovati mali udio Mona Lise ako muzej Louvre odluči dražiti dionice.


Ovo je ne trivijalni razvoj jer znači da muzeji umjetnosti mogu financirati kupnju novih umjetničkih djela dražbom dionica svoje postojeće zbirke. Prednost ovog pristupa je ogromna jer umjetnički muzeji trenutno plaćaju visoke kamatne stope za zajmove za kupnju umjetničkih djela. Ako blockchain dopušta vrhunska umjetnička ulaganja, to bi muzejima svugdje moglo biti velika blagodat.

Prozirne cijene & Struktura plaćanja

Još jedna prednost korištenja blockchaina za vrhunsko upravljanje umjetnošću su pametni ugovori koji čine cijene i uvjete transparentnim. Trenutno je visokokvalitetno umjetničko tržište neprozirno po dizajnu. Namijenjen je upućenima, a ne javnosti. Kao rezultat toga, može biti zbunjujuće koliko galerija, aukcijska kuća ili posrednik dobiju proviziju za prodaju umjetničkog djela. Posebno za novu umjetnost, umjetnik možda neće dobiti priličan dio prihoda.

Kupnja umjetnina pametnim ugovorima mogla bi riješiti ova pitanja transparentnosti i pomoći umjetnicima da dobiju plaću. To bi također moglo značiti da bi zajednica ljubitelja umjetnosti mogla udružiti svoje resurse za kupnju umjetničkog djela putem pametnog ugovora, demokratizirajući pristup tržištu umjetnina.

Hoće li galerije koristiti Blockchain?

To je veliko pitanje. Platforme za internetsku prodaju umjetnina naznačile su da ih zanima blockchain. Internetske prodaje umjetnina Christie’s i Sotheby’s namjeravaju ponuditi blockchain tehnološka rješenja u sljedećih pet godina. Međutim, većina fizičkih galerija i izlagača kaže da ne namjerava koristiti blockchain.

To može zvučati obeshrabrujuće, ali uzmite u obzir da bi blockchain tržište umjetnina uvelike rezano u dobiti koju bi galerije i izlagači mogli zaraditi jer su umjetnička djela sada dostupna na decentraliziranoj platformi. Logično je da bi galerije bile zainteresirane za održavanje statusa quo. To je reklo da je tržište blockchain umjetnosti još uvijek uglavnom ograničeno na digitalnu umjetnost i još nije doseglo svijet vrhunske umjetnosti. Taj je svijet možda toliko izoliran da nikada neće.

Najbolja nada za blockchain na vrhunskom tržištu umjetnina je ako ga muzeji počnu koristiti za provjeru, pa čak i prodaju dionice svojih vrhunskih komada. Vremenom, ako dovoljan broj muzeja usvoji blockchain platformu za upravljanje umjetnošću, mogli bismo vidjeti kako blockchain postupno postaje standard za vrhunski svijet umjetnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map