Razne industrije počinju doživljavati utjecaj blockchaina kao remetilačku tehnologiju. Nekretnine su jedna od takvih industrija koja bi uskoro mogla ostvariti masovnu transformaciju. Zapravo je ta promjena već u tijeku. Postoje neke značajne start-upove s nekretninama koje su započele napredak u razvoju i / ili usvajanju blockchain rješenja.

Utjecaj na agente za promet nekretninama i druge treće strane

Web stranice s popisom nekretnina već su smanjile potražnju za agencijama za promet nekretninama. Međutim, mnogi kupci još uvijek koriste agente prilikom kupovine nekretnina. Tradicionalne nekretnine obično uključuju dosta posrednika. Imate brokerske kuće, odvjetnike, bankare i agente za promet nekretnina da nabrojimo samo neke. I sa strane kupca i od strane prodavatelja, upotreba blockchain tehnologije mogla bi lako rezultirati smanjenim naknadama – u nekim slučajevima dva do tri posto manje. Manje posrednika zbog blockchaina izjednačava se s manje naknada.

Na primjer, ako dom košta 1.000.000 USD uz upotrebu trećih strana, taj isti dom može koštati samo 970.000 USD uz ukidanje tih dodatnih naknada. Iako će ovo sigurno imati utjecaja na ljude koji se oslanjaju na zapošljavanje nekretninama, implementacija blockchain rješenja mogla bi poboljšati ukupnu dostupnost vlasništva kuće.

Kako Blockchain transformira industriju nekretnina?

Pametni ugovori

Jedan od načina na koji blockchain može transformirati industriju nekretnina je korištenje pametnih ugovora. Koristeći pametne ugovore, dvije strane mogu preskočiti tradicionalni, spor postupak papirologije. Svi uvjeti pametnog ugovora (elektronički ugovor napisan na blockchainu) mogu se lako provjeriti.

U osnovi, pametni ugovori nude jednu veliku prednost: nepromjenjivost. Drugim riječima, ugovori se ne mogu lako promijeniti nakon što se stranke dogovore u pisanom obliku. Pametni ugovori čak vam omogućuju sigurno pohranjivanje podataka o određenoj imovini. To potencijalnim kupcima omogućuje lakši način da istraže sve o određenoj nekretnini. U osnovi, to bi se moglo učiniti unosom jedinstvenog elektroničkog identifikatora za svako svojstvo. Važni čimbenici poput prethodnih vlasnika, popravaka, utjecaja prirodnih katastrofa i troškova održavanja postali su transparentniji zahvaljujući pametnim ugovorima.

snimka zaslona platforme Beenest

Beenest je platforma zasnovana na blockchainu koja bi mogla poremetiti tradicionalna tržišta ekonomije dijeljenja imovine poput Airbnb-a.

Sprječavanje prijevara

Iako se može činiti da većina lokacija širom svijeta ima relativno sigurne procese za promet nekretninama, to zapravo nije slučaj. Na primjer, Hyderabad u Indiji je zloglasan po svom slučajevi otimanja zemlje.

U Sjedinjenim Državama lažni podaci, krivotvoreni dokumenti i prevare s najmom sve muče tržište nekretnina. Ova prijevara dovodi do brojnih pravnih bitaka za čije rješavanje često trebaju godine. Štoviše, neki vlasnici koriste krivotvorenje podataka i druge taktike kao način povećanja vrijednosti imovine, što kupce kuća čini skeptičnijima.

Napokon, moguće je da bi hakeri mogli čak pristupiti bazi podataka o imovini kako bi zatražili vlasništvo. Međutim, s blockchainom i drugim decentraliziranim tehnologijama hakove je puno teže izvršiti. Kao rezultat, podaci o nekretninama mogu postati daleko sigurniji.

Djelomično vlasništvo

Još jedan tehnički proboj koji pruža blockchain je sposobnost smanjenja jaza u pristupačnosti nekretnina. Tipično, vlasništvo nad velikim komercijalnim nekretninama zahtijeva ulaganje jednog bogatog pojedinca. Često to vlasnicima otežava prodaju. Kao rezultat toga, uobičajeno je da se nekretnine godinama uvrštavaju na tržište bez interesa kupaca. Slijedom toga, vrijednosti imovine mogu se amortizirati s vremenom ili vlasnici donesu odluku o prodaji za manje od procijenjenih vrijednosti kako bi imovinu dobili iz svojih ruku.

Međutim, s blockchainom je moguće lako stvoriti sustav frakcijskog vlasništva. U osnovi višestruki kupci mogu platiti djelić imovine. Slučajevi ove tehnologije u nekretninama i brojnim drugim industrijama već postoje.

Primjeri Blockchain projekata za nekretnine

436 & 442 E 13. St. na Manhattanu

Kao što je spomenuto u gornjem odjeljku, djelomično vlasništvo počinje postati inovativan način kupnje i prodaje nekretnina. Blockchain pokretanja nekretnina rade na tome da ovo učine prikladnijim i učinkovitijim od tradicionalnih ulaganja. Ryan Serhant, autor bestselera Sell It Like Serhant i zvijezda Bravo’s Million Dollar Listinga New Yorka, posrednik je u unosu jedinstvenog luksuznog apartmana na Manhattanu. Ova zgrada, procijenjena na veći od 30 milijuna dolara, je postala prva velika imovina na Manhattanu koja je tokenizirana na Ethereumu. Kroz tokenizaciju više vlasnika može ulagati u ovu nekretninu.

Propy

Brojni blockchain projekti imaju vlastite kriptovalute i platforme za kupnju i prodaju nekretnina. Propy daje jedan primjer za to. Osim što ima Propy token (PRO), web platformu i mobilne aplikacije, ovaj projekt već ima svojstva navedena u nekoliko najviših gradova smještenih širom svijeta. Nekretnina možete pronaći u San Franciscu, New Yorku, Londonu, Barceloni, Pragu i Dubaiju. Možete se čak i registrirati kao korisnik i registrirati dokument svojstva temeljen na blockchainu putem platforme Propy.

Popisi na web mjestu Propy

Propy sadrži nekretnine u brojnim gradovima.

Pčelinji žeton

Također je važno razumjeti kako su se drugi aspekti nekretnina mijenjali prije uspona blockchaina. Na primjer, Airbnb je stvorio platformu za promjenu igre za vlasnike nekretnina koji su željeli zaraditi od premalo iskorištenih prostora. Iako je ova tvrtka unijela puno inovacija u nekretnine i ekonomiju dijeljenja, još uvijek treba velika poboljšanja. Nekvalitetni unosi, pritužbe kupaca i druga pitanja otišli su bez adrese.

Srećom, decentralizirana rješenja sada se natječu u ovom dijelu ekonomije nekretnina. Na primjer, Bee Token stvara posredničku, peer-to-peer mrežu domaćina i gostiju na decentraliziranoj platformi tzv. Beenest. Ova platforma sadrži jednostavan sustav plaćanja, rješavanje sporova i upravljanje reputacijom putem Bee Protocols. Stvarajući rješenje koje pruža vrijednost i domaćinima i gostima, ovaj projekt nastavlja poduzimati korake potrebne za poboljšanje ekonomije dijeljenja i preispitivanja onako kako ljudi misle o nekretninama.

Zaključak

Samo u posljednjih nekoliko godina blockchain je daleko napredovao u svojoj sposobnosti da poremeti industriju nekretnina. Ipak, potrebno je nekoliko ključnih poboljšanja da bi stvarni poremećaj postao stvarnost. Platforme koje koriste blockchain za potpisivanje / odobravanje ugovora vjerojatno će trebati steći status pravne akreditacije od strane različitih nacionalnih i lokalnih vlasti.

Uz to, masovno usvajanje ovih platformi od strane krajnjih korisnika još uvijek je daleko iza rješenja za nekretnine 2.0. Unatoč tome, postoji puno primjera iz stvarnog svijeta, poput gore spomenutih, koji već danas postoje. Oni nam daju uvid u to kako bi mogla izgledati budućnost nekretnina temeljenih na blockchainu u bliskoj budućnosti.