Blockchain tehnologija i internetsko igranje: Goldmine u nastajanju

Svijet svakodnevno otkriva nove slučajeve upotrebe blockchain tehnologije. Iako većina ljudi pomisli na Bitcoin i financije kad čuju riječ “blockchain”, tehnologija proširuje svoj doseg daleko izvan te dvije stvari.

Možda već znate da poljoprivredna poduzeća, energetske tvrtke i svijet umjetnosti integriraju blockchain u svoje poslovanje. No, tu se pridružuje i još jedan nesumnjivi sektor: mrežne igre. Brojni projekti kriptovaluta takorekuć podižu svoje kontrolere, a neka od najvećih imena u industriji daju im podršku.

U ovom ćemo vam članku reći kako blockchain tehnologija ulazi u preko 50 milijardi dolara tržište internetskih igara.

Blockchain tehnologija olakšava pravo vlasništvo nad virtualnom robom

Trenutno je prijevara puna virtualnog tržišta robe. Nedostatak povjerenja na tržištu dovodi do odvojenih, centraliziranih trgovačkih platformi koje često naplaćuju prekomjerne naknade kada zamijenite svoju imovinu. Uz to, naglo isključivanje igraće platforme moglo bi odjednom učiniti da vaša teško stečena roba ostane bezvrijedna.

Wax i Enjin Coin dva su projekta koja transformiraju ovo vlasništvo nad virtualnim dobrima, premda na malo drugačije načine.

koncept novčanika enjin

VOSAK, što je skraćenica za Worldwide Asset eXchange, decentralizirana je platforma koju možete koristiti za izgradnju virtualnih tržišta. Stvoren od strane OPSkins tima, platforma koristi WAX tokene kako bi vam omogućila trgovanje bilo kojim virtualnim sredstvom za kriptovalutu. Iako ciljaju internetske igre, navode da na platformi možete označiti bilo koju vrstu virtualnog dobra.

Enjin novčić preuzima vlasništvo temeljeno na blockchainu jedan korak dalje stvaranjem i upravljanjem robom izravno na blockchainu Ethereum. Koristeći platformu, igračke zajednice stvaraju valute, predmete, pa čak i atribute iza kojih stoji matični Enjin Coin. Projekt također uključuje pametni novčanik u kojem možete trgovati robom na različitim igraćim platformama.

Gaming platforme koriste tehnologiju Blockchain za plaćanja

Kao i u drugim industrijama, tradicionalni sustavi plaćanja putem igara obično su spori, glomazni i skupi. Oni također mogu prouzročiti maldistribuirani ekosustav bogatstva jer posrednici i veliki trgovci imaju najviše koristi od te neučinkovitosti.

Uz plaćanje kriptovalutama, kupnje u aplikaciji postaju bez trenja jer se mikroplaćanja mogu prenijeti izravno s igrača na razvojnog programera igara. U ovoj transakciji više nije potreban posrednik. Sigurnost i nepromjenjivost blockchain tehnologije dovoljni su da olakšaju ovu vrstu nepovjerljive razmjene.

Blockchain također donosi vrijednost distribuciji igara. Umjesto da objavljuju na centraliziranom tržištu kao što je Apple App Store, programeri igara mogu doći do potrošača izravno putem decentraliziranog tržišta. Još jednom izbjegavajući centraliziranog posrednika, programeri plaćaju samo djelić onoga što bi obično plaćali od prodajnih naknada.

GameCredits gradi upravo tu vrstu sustava plaćanja. Cilj projekta je postati jedini sustav plaćanja u industriji internetskih igara. Možete koristiti GAME, kriptovalutu projekta, za plaćanje igara i kupnje unutar igre. GameCredits također uključuje GPlay, decentraliziranu trgovinu aplikacija koja 90% prihoda od prodaje isplaćuje izravno programeru igre.

gplay trgovina

Programeri stvaraju Blockchain-Driven Games

Možda već znate o CryptoKitties i desecima drugih kolekcionarskih igara na blockchainu. Međutim, blockchain tehnologija koristi se za više od samo slatkih, digitalnih životinja.

Decentraland je “platforma za virtualnu stvarnost koju pokreće Ethereum blockchain.” U osnovi, to je virtualni svijet kojemu možete pripadati. Kupujete zemljište u svijetu Decentralanda, a evidencija o vlasništvu bilježi se na mreži Ethereum. Slobodni ste raditi što god želite sa svojom zemljom.

S vremenom će svaki igrač graditi na svojoj digitalnoj nekretnini stvarajući čitav virtualni svemir u kompletu s tvrtkama, uslugama i društvenim aktivnostima. Jedino ograničenje je u mašti igrača na platformi.

Blockchain tehnologija očarava stvarni život

Neki projekti brišu granice između virtualne stvarnosti i stvarne stvarnosti. Ovaj trend započeo je igrama proširene stvarnosti poput Pokemon Goa i nastavlja se kroz blockchain. Zbog prirode kriptovalutnosti bez trenja, možete primati novčane nagrade za akcije u stvarnom životu koje možete potrošiti na virtualnim platformama.

Iskustveni bodovi (XP) je samo jedan projekt kojim se ovo događa. Experience Points započinju nudeći poticaje na mrežnim igraćim platformama, ali planira se proširiti u stvarni svijet.

Evo kako to funkcionira: Tijekom izvršavanja određenih zadataka zarađujete XP, izvorni token platforme koji se može iskoristiti za igraće predmete i usluge. Ti se zadaci mogu kretati od otključavanja igračkog postignuća (virtualno) do dobivanja “A” na testu iz matematike (fizički). Misija tima je gamificirati život i nagraditi vas za svakodnevna iskustva.

Blockchain poboljšava klađenje na Esports

Baš kao i kod kockanja u kasinu, i klađenje na izvoz ima koristi od blockchain tehnologije. Tehnologija stvara pouzdan, siguran ekosustav za klađenje s niskim naknadama izvan nadzora središnje stranke. To otvara jurisdikcije koje su notorno stroge pri klađenju za potpuno novo tržište kockara.

Najznačajniji projekt koji se bavi ovim područjem je startup Mark Kuban, Unikrn. Projekt koristi svoju kriptovalutu Unikoin Gold kao sredstvo razmjene za esports klađenje na platformi. Unikrn je prikupio ~ 31 milijun dolara u svojoj prvoj ponudi kovanica u listopadu 2017. (ICO).

Završne misli

Kao što vidite, blockchain tehnologija utječe na gotovo sve aspekte svijeta internetskih igara. Tokenizira virtualnu robu, poboljšava klađenje i isplate i postiže napredak za mnoštvo novih vrsta igara.

Ovo je ipak samo početak. Kako se blockchain industrija razvija, tako će se i internetska igra razvijati s njom kako bi donijela potpuno novi set inovacija u igrama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me