Kako burze koriste zakone KYC da bi zadržale vašu kripto

Bitcoin je prvi uspješni pokušaj na svijetu u stvaranju decentralizirane ekonomske strukture. U osnovi je uvjerenja da pojedinci zaslužuju suverenu valutu. Mnogi zaljubljenici u Bitcoin smatraju da ta uvjerenja prevazilaze opseg zakona koji poznaju vaše kupce (KYC) i saveznih institucija. Nažalost, kripto burze ne dijele uvijek ta uvjerenja.

Kripto burze su zabilježile zapanjujući rast tijekom posljednje dvije godine što je privuklo pažnju državnih dužnosnika. Razmjene su već dugo točka centralizacije unutar kripto prostora. Ova centralizacija čini razmjene očitim izborom za regulatore koji žele nametnuti svoju volju tržištu.

IRS cilja na razmjene

Coinbase je proveo posljednje gotovo dvije godine boreći se s Poreznom upravom zbog otkrivanja osobnih podataka svojih klijenata. Isprva je Coinbase stajao visok, odbijajući pružiti poreznoj upravi bilo kakve privatne podatke o kupcima. No, nedugo zatim Coinbase je bio prisiljen poštivati. Čini se da ovi zahtjevi uključuju instituciju KYC protokola.

Što je KYC?

KYC ili poznajte svog kupca zakoni su propisi protiv pranja novca koji su razvijeni nakon napada 11. rujna. Odredbe ovih propisa ugurane su u Zakon o PATRIOTU SAD-a. Ti su propisi osmišljeni kako bi spriječili da se pranje novca koristi za financiranje terorističkih organizacija.

Danas KYC koristi većina financijskih institucija širom svijeta. U bankarskom je sektoru uobičajeno tražiti da netko navede sve njihove osobne podatke, ali sve donedavno kripto usluge nisu trebale te podatke.

Vidite, tada kada je BTC vrijedio samo 100 američkih dolara, nije bilo problema s tipom koji je posjedovao 5000 BTC-a bez plaćanja poreza. Danas jedan BTC vrijedi više od 6000 dolara po komadu, a taj isti momak sada ima 500.000,00 dolara u kripto. Bolje vjerujte da je poreznik zainteresiran za njegovo smanjenje.

Ako Crypto legalno nije novac, zašto onda KYC?

Ovo je pitanje za vijekove. U većini zemalja, uključujući SAD, kriptovalute se ne smatraju zakonskim sredstvom plaćanja, već umjesto toga virtualna valuta. Unatoč razlikama između fiat-a i digitalne valute, zakoni KYC-a provode se vratolomnom brzinom na cijelom tržištu. Razmjene su očita meta regulatora jer su one gušište na tržištu.

Coinbase ilustrira koliko brzo razmjena može proći od borbe za zaštitu vaše privatnosti do uspostavljanja KYC procedura. Ni Coinbase nije usamljen u svojim naporima, a većina glavnih burzi korača prema integraciji barem nekog oblika KYC-a u budućnosti.

KYC: Zadržite svoj kripto

Iako je obeshrabrujuće to vidjeti, doista ne možete kriviti te razmjene zbog prevrtanja pod pritiskom vlade. U prošlosti su vlade koristile terorizam kao primarno obrazloženje njihova pristupa. Stoga bi svaka razmjena koja odbije primijeniti KYC protokole mogla pasti pod intenzivnim nadzorom.

Pravi se problem pojavljuje sa sve većim brojem kripto trgovaca kojima je onemogućen pristup njihovim sredstvima zbog nenajavljene primjene KYC-a. Vratimo se Coinbaseu kako bismo ovu točku objasnili s više jasnoće.

Izvorno je Coinbase jednostavno tražio vaše osobne podatke poput vašeg imena, datuma rođenja i broja socijalnog osiguranja da bi otvorio račun. Ovo je bio vrlo jednostavan postupak i milijuni kripto ulagača prijavili su se za platformu. Platforma je omogućavala fiat trgovanje parovima, što je čini jednom od najprihvatljivijih opcija u to vrijeme. Većina korisnika bila je voljna podijeliti malo informacija u zamjenu za lakši pristup platformi.

Coinbase je ubrzo postao najveća burza u Sjevernoj Americi. Brzo naprijed do početka ove godine i sada vidite kako Coinbase zahtijeva potpunu usklađenost s KYC-om, prije nego što dopustite povlačenje sredstava. Ovaj je protokol uspostavljen bez upozorenja i omogućio je Coinbaseu da zaplijeni značajnu količinu kripto-protokola. Točan iznos nije poznat.

Reddit aktivnost na temi

Brzi pogled kroz najnovije objave na Redditu otkriva mnoge ulagače u istoj nevolji. U jednom postu pojedinac detaljno objašnjava kako je burza Bitstamp samo zahtijevala njegovu vozačku dozvolu da se prijavi i svoj račun napuni sredstvima. Ali kad se otišao povući, zaustavio ga je nalet nametljivih pitanja u vezi s prirodom njegovih ulaganja.

Reddit aktivnost u vezi s otetim kripto

Reddit aktivnost u vezi s otetim kripto

U tome je stvarni problem. Burze bi trebale obavijestiti svoje klijente kada pokreću nove postupke povlačenja. To je osobito istinito kada su protokoli napadni poput ovih. Ispod je samo nekoliko pitanja na koja ćete možda morati odgovoriti kada sljedeći put budete htjeli povući kripto.

  • Koji su vaši budući planovi / namjere trgovanja?
  • Koja je adresa i SWIFT kôd vaše banke?
  • Planirate li više povlačenja?
  • Kakvo je podrijetlo vaših položenih BTC-ova?
  • Navedite potvrđeni račun rudarske opreme i tehničke specifikacije.
  • Na čemu ćete koristiti svoj BTC?

Pa što sad?

Uvijek se možete obratiti decentraliziranim burzama ako želite nastaviti svoje težnje kripto trgovanja privatno. Decentralizirane razmjene postaju sve popularnije i za razliku od svojih centraliziranih kolega, teško da su dobra meta za hakere. Većina decentraliziranih platforma za razmjenu čak niti ne obrađuje vaš kripto izravno. Umjesto toga, cijeli se postupak izvodi izravno Peer-to-Peer.

Propisi o obzoru

Iako BTC nije tako lako vladati, ostatak kovanica na kripto tržištu ima stvarne predstavnike i izvršne direktore tvrtki koji se ne mogu ili ne žele suprotstaviti moćima koje treba imati kada je u pitanju zaštita vaših podataka.

Razgovor o propisima i dalje raste, a mnogi kripto stručnjaci vjeruju da je to nužan korak prema usvajanju u potpunosti. Bit će zanimljivo vidjeti kako se tržište razvija dok zakoni KYC-a i dalje muče mnoge investitore u tom prostoru. Za sada to shvatite kao samo još jedan razlog da svoje novčiće nikada ne ostavljate na burzi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map